Primernost kandidatov bo presojal Sodov nominacijski odbor. Foto: BoBo
Primernost kandidatov bo presojal Sodov nominacijski odbor. Foto: BoBo

Gre za odprti javni poziv, zato rok za prijavo ni določen, Slovenska odškodninska družba pa bo prijavljene kandidate uvrstila v nabor potencialnih kandidatov, izmed katerih bo po eni izmed nabornih poti izbirala člane v organih nadzora v družbah svoji lasti in/ali v delni ali celotni lasti države.

Kandidati morajo vlogi priložiti življenjepis skupaj z motivacijskim pismom in izjave, ki so dostopne na spletni strani https://www.so-druzba.si/Nominacijski_odbor/p/3321/l/1, pravijo na Sodu in dodajajo, da bo primernost kandidatov presojal nominacijski odbor, v katerega je uprava Soda prejšnji teden imenovala Andreja Baričiča, Ireno Prijović in Matijo Vošnjaka.

V Sodu se sicer zavzemajo, da v postopke korporativnega upravljanja vključujejo domače in tuje strokovnjake, ugledne menedžerje in podjetnike, ki ustrezajo sprejetim merilom akreditacije in načelom nominacije. Uslužbenci ministrstva, državni uradniki ali politični funkcionarji praviloma niso primerni za kandidate za člane organov nadzora, so zapisali v merila in postopke za ugotavljanje primernosti kandidatov za člane organov nadzora gospodarskih družb.

Sod si namreč, kot so poudarili, "prizadeva, da bi te družbe, v skladu s kodeksom upravljanja javnih delniških družb dobile strokovnjake, ki bodo s svojim znanjem in izkušnjami pripomogli k učinkovitemu nadzoru teh družb".

Po pojasnilih Soda je v vmesnem času, ko je prenehala delovati akreditacijska komisija Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki imenuje svojo akreditacijsko komisijo, pa še ni imenovan, nastala pravna praznina.