Jure Janković je v štirih letih Dursu prijavil 53.000 evrov prihodkov. Foto: BoBo
Jure Janković je v štirih letih Dursu prijavil 53.000 evrov prihodkov. Foto: BoBo

Kot poroča Dnevnik, se je Durs še pred koncem davčnoinšpekcijskega nadzora nad mlajšim sinom ljubljanskega župana Zorana Jankovića odločil za zavarovanje pričakovane davčne obveznosti, saj je zelo verjetno, da bo moral plačati dodaten davek.

Zoran Jankovič: Bojijo se, da bi se vrnil v politiko
Zoran Janković, ki se je iz državne politike po lastnih besedah umaknil in zdaj dela "le" kot ljubljanski župan, je prepričan, da informacije iz Dursa prihajajo, ker se nekdo boji njegove vrnitve v državno politiko. Janković je za Radio Slovenija dejal, da Jure Janković še ni dobil nobene odločbe iz Dursa in da "nekdo iz Dursa o svojih zavezancih posluje prek medijev".

"Očitno je strah pred tem, da se, kot nekateri napovedujejo, vračam v državno politiko, tako velik, da je zdaj treba vse narediti," je dejal Zoran Janković.

Postopek še ni končan, na Dursu pa ne vedo, kako so informacije pricurljale v javnost.

Porabi več kot zasluži
Na Dursu so po pisanju Dnevnika sicer ugotovili, da zasebna poraba in premoženje Jureta Jankovića precej presegata uradno prijavljene dohodke. Durs se je za zamrznitev odločil, saj pričakuje, da bo morda celo nemogoče, da bo Janković davek plačal. Njegovo finančno stanje je namreč slabo. Kot je ugotovil Durs, je Janković v letu 2012 prejemal okoli 1.200 evrov na mesec, kar po pisanju Dnevnika ne zadostuje za dozdajšnje povprečne življenjske stroške njega in njegove družine.

Aprila 2009 je Jure Janković v dveh dneh na račune različnih podjetij in fizičnih oseb nakazal 668.000 evrov. Leta 2007 in 2008 je očetu nakazal okoli 129.000 evrov. Od neznane osebe je konec leta 2010 prejel 60.000 evrov. Vseeno pa je davčni upravi v štirih letih prijavil le 53.000 evrov prihodkov.

Poleg tega je Jankovićevo premoženje pod rubežem oziroma je bilo prodano na dražbi. Zaradi več kot trimilijonskega dolga do Marjana Pišljarja je izgubil tudi 131.000 evrov vreden avtomobil, drugega vrednejšega premoženja pa nima, saj je živel v hiši v Grosupljem, ki je uradno v lasti Zorana Jankovića.

A Durs je očitno z akcijo zamudil, piše Dnevnik, saj je imel na voljo le vpis plombe na polovičnem lastništvu Electe Holdinga, a je Pišljar prehitel davčno upravo. Tako za Durs po njegovem poplačilu verjetno ne bo ostalo nič.