Durs vse državljane poziva, naj vedno zahtevajo račun. Foto: MMC RTV SLO
Durs vse državljane poziva, naj vedno zahtevajo račun. Foto: MMC RTV SLO

Porabniki lahko namreč od 1. julija na mobilno številko 051 241 241 pošiljajo MMS-sporočila s fotografijami računov, ki jih bodo prejeli ob plačilu blaga ali storitve. Durs jih bo evidentiral in jih uporabil v postopkih davčnega nadzora.
Vse državljane zato vabijo k nadaljnjemu pošiljanju MMS-sporočil, predvsem pa, da porabniki vedno zahtevajo in vzamejo račun za storitev ali blago. Pri analizi prejetih MMS-sporočil so namreč ugotovili, da nekateri davčni zavezanci še vedno niso uvedli novih stopenj DDV-ja. Globa za to pa se giblje od 1.200 do 41.000 evrov. Vse pošiljatelje MMS-sporočil pa znova opozarjajo, naj v polje z besedilom vpišejo davčno številko ali ID-številko za DDV izdajatelja računa, ki je navedena na računu.

Davčni inšpektorji, na terenu jih je 147, sicer že prikrito fotografirajo račune, mobilni oddelki carinske uprave pa na terenu opozarjajo davčne zavezance na novo zakonodajo pri izdajanju računov in zbirajo obvestila. Prve ugotovitve so, da zavezanci ne izdajajo računov v skladu z zakonom o DDV-ju, nekateri še vedno niso uvedli novih stopenj DDV-ja.

Ostane le pri informativnem izračunu
Inšpektorji so ugotovili tudi, da nekateri zavezanci porabnikom izdajajo neke vrste informativne račune, ki se v vsakem programu imenujejo drugače (npr. "stanje odprte mize", "informativni račun" ...). Zavezanci nato izpišejo informativni račun kot pravi račun, porabnik pa je prepričan, da je prejel pravega, čeprav se ta sploh ne izpiše. V programu pa je stanje tako, kot da dejanski račun sploh ni obstajal. Durs bo zato preverjal, ali so od teh "informativnih računov" izkazani prihodki.