Mura je po petih letih spet tik pred stečajem. Foto: MMC RTV SLO
Mura je po petih letih spet tik pred stečajem. Foto: MMC RTV SLO
Za Lukančičevo ovadba in stečaj v istem tednu nista naključje. Foto: BoBo
Mura pred stečajem


Murin stečaj iz leta 2009 še ni končan, pa je že napovedan naslednji. Očitno z namenom, so prepričani predstavniki Aha Mure, ki zatrjujejo, da so se 16. decembra lani sešli s predstavniki vlade in jim predstavili svoj načrt za pridobitev novega denarja od tujih finančnih partnerjev.
"So rekli, ali prav slišimo, da ste prišli vprašat, ali vam damo še tri mesece časa. In smo rekli: Da, prav ste slišali. Mi bi samo radi, da Durs v tem času ne izvaja agresivnih dejanj in ne uvede predloga za stečaj," pravi solastnica 12 podjetij skupine Aha Mojca Lukančič.

Pa ga je, ker se skupina Aha do konca januarja ni dogovorila za odkup terjatev z bankami. Tehnični direktor Aha Mure Dušan Gomboc pa je ogorčen, ker so o predlogu za stečaj prej kot oni izvedeli drugi. "Ker če vi dobite to informacijo, se sprašujem, zakaj je ne dobimo tisti, ki smo odgovorni za 1.200 zaposlenih," pravi Gomobc.
Za Lukančičevo ovadba v istem tednu ni naključje
Ti od podjetja vsekakor pričakujejo, da do njih poravna vse dolžnosti, pravi predsednica sindikata Jolanka Horvat: "Samo to želimo. Ampak še vedno delamo naprej, kaj bomo, če tega ne bo več."

In bodo, kot so enkrat že, spet ostali brez vsega. Generalni direktor Damir Kočan - tako kot drugi pristojni v Aha Muri - zatrjuje, da s trdim delom in znanjem lahko živijo. "Mura bo ali ne bo, če bodo vsi deležniki zgodbe svoj del konstruktivno prispevali v interesu podjetja," je prepričan.
A milijonski dolgovi niso dobra napoved za normalno poslovanje, ki ga zaradi blokiranih računov v Sloveniji zdaj opravljajo prek računa v tujini in brez dodatnega obratnega kapitala ne bodo zmogli, pravi Lukančičeva, ki o nedavni ovadbi meni, da ni naključje, da je prišla v istem tednu. Le komu je - ali pa ni - tekstilna tovarna v Murski Soboti sploh v interesu, pa se verjetno sprašujemo zlasti davkoplačevalci.

Mura pred stečajem