Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 25 glasov Ocenite to novico!
66 odstotkov sodelujočih v raziskavi je navedlo, da pogosteje kupujejo živila slovenskega porekla. Foto: BoBo

Dodaj v

Dve tretjini slovenskih potrošnikov pogosteje kupuje slovenska živila

Rezultati pregleda mnenja slovenskih kupcev o lokalni hrani
24. november 2017 ob 08:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

90 odstotkov slovenskih potrošnikov meni, da je slovenska hrana kakovostna, 86 odstotkov pa, da je ta hrana vredna zaupanja, kažejo rezultati pregleda mnenja slovenskih kupcev o lokalni hrani.

Kmetijski minister Dejan Židan je povedal, da se je glede na raziskavo prepoznavnost znaka Izbrana kakovost Slovenije v zadnjem letu povečala na 76 odstotkov. "Strokovnjaki pravijo, da je to kar velik korak naprej," je dejal.

Samo promocijo v okviru omenjene sheme sta zaznali dve tretjini sodelujočih, 66 odstotkov ljudi tudi navaja, da pogosteje kupujejo živila slovenskega porekla. Za dobro polovico vprašanih velja, da vedno preverjajo, ali je živilo slovenskega porekla.

Na vprašanje, zakaj kupujejo slovensko hrano, 80 odstotkov vprašanih odgovarja, da s tem ohranjajo delovna mesta v Sloveniji, 85 odstotkov pa po slovenski hrani poseže zato, ker s tem skrbijo za razvoj podeželja.

Židan je rezultate ocenil kot dobre, poudarja pa, da obstaja še prostor za napredek.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 24.11.2017 ob 09:44
zanimivo ..ko kupujemo cunje gledamoda so ja dobre....ne glih majčke za 3 eure..pri hrani, ki je pa res pomembna, pa doživljamo orgazme, ko je kila mesa po par eur.. nelogično.! ..kupujmo slovensko...in čimbližje proizvajalcu to je za vse dober..za mikroekonomijo in naše zdravje.
Seneca
# 24.11.2017 ob 09:46
Če Slovenci ne bomo kupovali slovenske izdelke potem res nimamo najbolj svetle prihodnosti...
tanj
# 24.11.2017 ob 09:58
Žalostno je, da je bila za to zavest potrebna kampanija. Žalostno.

Je pa to super novica, da ne bo pomote. Je že tako, da če ne gre, moraš pač potisnit.
slovboy
# 24.11.2017 ob 11:26
Marsikateri Slovenec si lahko poišče dobro in zdravo prehrano v svoji okolici, pri kmetih, vtnarijah ali jo pa celo sam pridela. Je marsikaj dobrega najti tudi pri vseh trgovcih, le malo se je treba potruditi. Zato pa se malo sprehodimo od trgovine do tržnice in kupimo dobro tam kjer je..
Res pa je, da je še premalo ozaveščenosti pri kar precejšnjemu številu potrošnikov, ki so mahnjeni na cenenost in predvsem ''akcije'' !!!!
Največja katastrofa je meso, malo našega in kvalitetnega se dobo v prodajalnah. Ubogi mestjanarji, ki nimajo možnosti najti kvalitete.
Zato naj velja pravilo: Če ne dobimo kvalitetnega, pač ne kupimo !!!, bodo že trgovci počasi pogruntali, da se jim ne izzide.
Pa še nekaj ne znamo - vrniti trgovcu, ko nas napetnajsti z zanič blagom !!!!, pa ob tem napraviti veliko galamo !! To je nujno potrebno za našo zaščito v bodoče.
lexani89
# 24.11.2017 ob 10:42
če imaš možnost boš seveda kupoval direktno od kmeta..katerega poznaš kaj dela..
conanbarbarian
# 24.11.2017 ob 10:33
Jaz kupujem slovenska živila, če se le da od okoliških kmetov, trgovinam ne zaupam !
brehme
# 24.11.2017 ob 10:21
@elektrupunk, zadel si bistvo. Slovenski kupec , ko kupuje hrano, gleda na cente,ve da je nekje določeno živilo 1.83€ za kg, drugje pa 2.10€ za kg, in se potem še pohvali, kje jemlje. Ko kupuje avto, motor, čoln, oblačila...pa raje še večji znesek pove, kolikor je dejansko stalo, in nasploh tu € niso problem. Moje mneje je, da Slovreci povečini slabo jedo, namesto da bi si sami prirpavili kakovosten obrok , se raje posega po vsem drugem. Tudi javna prehrana, morda so izjeme vrtci in nekatere OŠ, je sestavljena iz najsabše ponudber na tržišču, to veljatudi za večino priznanih restavracij, kjer pa znanje kuharja in začimbe dodajo svoje.
aaa
# 24.11.2017 ob 11:43
V Europarku v MB imajo vsako sredo eko tržnico, ki stoji nekaj korakov od Interspara. Kar se mene tiče imajo res super robo, s cenami več ali man podobnimi tistim v Intersparu. In potem vidiš da je ta tržnica praktično brez prometa, oddelek sadja in zelenjave v tem nekaj korakov oddaljenem Intersparu pa poln kupcev. Ljudem očitno popolnoma dol visi za kvalitetno hrano.
MoM
# 24.11.2017 ob 11:06
slovensko JA ampak direktno od kmeta, brez posrednikov.

sicer je bil pa pred kratkim članek o tem koliko nas lupijo slovenski pridelovalci z tem ko oglasujejo slovensko poreklo. Medtem ko je ta isti izdelek v sosoednjih drzavah (tudi tistih severneje od nas), 20% cenejši,(pa ni bilo govora o alkoholnih pijačah, kjer je odvisno od trošarine) ampak o navadnih vsakodnevnih živilih.

In kdo plačuje to razliko?
Mi jim jo plačujemo pod pritvezo "domače slovensko poreklo" toliko o tem!
oliva
# 24.11.2017 ob 11:02
" Jaz Slovenski hrani res NE zaupam."

Meni je pa to preširok pojem za splošno nezaupanje.
Kateri točno hrani, od katerih pridelovalcev? Itd. ...
pepo73
# 24.11.2017 ob 13:50
danes na tržnici mi pravi branjevka,da njen sosed ki je velik kmet(z veliko kmetijo),dnevno vrže stran 1 tono solate oz.jo pusti na njivi, ker mu je spar,dobri sosed in drugi nočejo odkupit ,ker jo dobijo iz uvoza dosti ceneje in ni važno ,če je njegova iz integrirane pridelave oz.dosti kakovostnejša.
MiD
# 24.11.2017 ob 10:49
p.s.
Ni vse kar je okusno nezdravo in ni vse kar je brez okusa in slabega videza - domače.
Jon Sneg
# 24.11.2017 ob 21:33
prosciutto iz Parme, pa elitne sire iz Francije, ribe iz južnega Pacifika, pa kobo govedino iz Japonske...

Veliko raje kupim kraški pršut, kot tistega iz Parme,
Veliko raje kupim slovenski sir, kot kobajagi "elitnega" iz Francije,
Veliko raje kupim jadranske ribe, kot tiste iz južnega Pacifika in
Veliko raje kupim domačo govedino, kot kobo govedino iz Japonske,..., zakaj

Zato ker slovenski kraški pršut ni nič slabše kakovosti, kot tisti iz Parme, ker slovenski siri niso nič slabši kot "elitni" siri iz Francije (čeprav predvidevam, da je ta pridevnik elitni bolj marketinška poteza), ker jadranske ribe niso rabile prepotovati tisoče milj, da bi prišle v mojo ribarnico in ker tudi domača govedina ni potovala tisoče milj v hladilnikih, da je prispela v lokalno mesnico. In zato, ker s tem podpiram lokalno proizvodnjo hrane, ker mi ni vseeno za lokalnega kmeta, ker mi ni vseeno za okolje, ki ga transport hrane z drugega konca sveta dodatno obremenjuje in onesnažuje, ker ne podpiram globalizacije,... In ne, ne mi govoriti o enolični hrani, ki vsebuje preveč soli, sladkorja, masti,...
tocco
# 24.11.2017 ob 11:30
Fritaja daj ne začenjaj s sr3dstvi za kmetijstvo ker slovenija je proti španiji in ostalim nedosegljiva devica.
oliva
# 24.11.2017 ob 11:00
"ampak bolj okusno ni bolj zdravo!"

Kakor za koga.
Jaz od malega obožujem ravno hrano, ki je dejansko najbolj zdrava. :)
Taka mi paše. ;)

Je zdrava, živa in s tem polnega okusa - torej najbolj okusna. :)
oliva
# 24.11.2017 ob 10:58
Fino.
In jaz sem med njimi. :)
Če se le da, kupim slovensko; iz mnogih razlogov (da podprem, ker je bližje = boljše zame, ker spodbujam ponudbo ~ povpraševanje itd.).
Mašil praktično ne uživam, zelenjavo ipd. dobim pri kmetih oz. pridelovalcih, ostalo se pa da dobiti povsod, saj je veliko dobrega našega.
Ne morem pa si privoščiti ne kupovati nekje (npr. mercator, tuš itd.), če je samo to v bližini.
Joker
# 24.11.2017 ob 12:48
fritaja,

potemtakem ti tudi ni v interesu, da nekateri sami pridelujemo sadje in zelenjavo.
tocco
# 24.11.2017 ob 12:03
Fritaja proti varoji moraš dobro razkužit brez ffs pa skrbet za panj kako rkološko brez uporabe sredstev ta problem rešujejo se boš mogla udeležiti kake tečaja o naravnem zatiranju varoje. Sicer se malo preveč na ostro rekel to o devici ampak sem stem mislo obseg sredstev ki ji imamo mi in španci oziroma in tudi dovoljenost uporabe le teh o dokazanem vplivu. Kaj mislim s tem v španiji imajo nekateri v ekološki pridelaci dovoljena sredstva katera pri nas niso dovoljena eko pridelovalcem razumeš zaradi beri prevelikega vpliva na potek razvoja organizma. Se pravi če filozofiram poseg v naravno harmonijo rasti.
mmeeddoo
# 26.11.2017 ob 21:52
Kakšna "pametovanja", tako na strani politikov, ki so naročili to anketo, kot na strani komentatorjev.

Kot prvo, če boste Slovenca vprašali ali kupuje slovensko, bo sigurno pritrdil. Ko pa ga boš pričakal na blagajni, boš pa ugotovil, da je večino tujega. Sicer pa ...kaj pa sploh še pridelujemo razen najcenejše proizvodnje za tuje trge?

Prva laž, da kupujemo slovensko, je siva laž - nočemo nekoga užaliti oz. povzročati težave.

Druga laž, da je slovensko boljše in zavajanja z nalepkami v obliki žigov, ki govorijo o slovenski kvaliteti, pa je groba laž in grob poseg v pravni red.

Oprostite ampak, meni slovenski paradižnik ni dober. Lahko se govori, kako je dober in zdrav, vendar meni je enak kot španski. Čeprav pa imamo dovolj svojega, pa recimo kar ne morem mimo paradižnika naših južnih sosedov. Nekaj podobnega je s korenjem, krompirjem in zeljem. Slovensko je brez "žmohta", a na obojem piše EKO!?

Zaupanja kupcev tako ali tako ni več. Morda samo še lastno sprenevedanje, ker je resnico (da dejansko ne vemo kaj jemo) veliko težje sprejeti.

Dobra akcije je bila pred leti, ko so inšpektorji, po Tržaških lukah iskali slovenske "domače" pridelovalce zelenjave. Pa se je kaj spremenilo? Lani so prodajali italijanske "Briške" češnje.
Sicer pa, pred leti so ti igralci to počeli vehamentno in brez pričakovanja, da se bo kdo sploh kaj ukvarjal z njimi in njihovimi posli. Danes so pač samo bolj previdni in ne toliko na očeh.

Sicer pa (ne sprašujem retorično) za kakšne norce pa nas imate, da bomo po tolikih že odkritih zadevah, še vedno verjeli slovenskim trgovcem, slovenskim podjetnikom (kar pač kmetje nenazadnje so) in slovenskim medijem?
topol
# 25.11.2017 ob 06:55
Oprostite, ampak slovenski kraški pršut je ena navadna laž. Pujs je lahko od kjerkoli, na Krasu ga je potrebno le sušiti. Saj imajo jasno vidne žige na sebi, ki so nemški, danski, belgijski in poljski. Ta isti proizvajalec ga proda hrvatom, kjer ga sušijo na dalmatinskem zraku, pa je zaščiteni dalmatinski. Sicer pa je San Daniele pršut lahko tudi iz Lacija ali Piemonta, ne pa iz Nemčije, kar je razlika z našim.
fritaja
# 24.11.2017 ob 13:24
@joker
Ne, če si sam prideluješ, je to čisto nekaj drugega, kot če kupuješ na črno.
fritaja
# 24.11.2017 ob 11:47
lexani89
# 24.11.2017 ob 10:42
če imaš možnost boš seveda kupoval direktno od kmeta..katerega poznaš kaj dela..


To je sicer OK, ampak s tem podpiraš sivo ekonomijo.
Kar pa meni kot davkoplačevalcu brez možnosti utaje davkov ni v interesu. ;)
fritaja
# 24.11.2017 ob 11:45
@tocco
A si prepričan, da je devica? So kje objavljeni kakšni relevantni podatki o tem?
Moj oče ima čebele, sicer je za hobi, medu pridela za širšo družino in morda kaj za prodajo, pa mi pravi, da se ni možno ukvarjati s čebelarstvom za profit, če uporabljaš samo dovoljena sredstva proti varoji.On je že večkrat bil ob večino panjev, a če imaš čebele le za hobi, to ne boli, v par letih pač obnoviš panje. Posla pa se na ta način najbrž ne da delati.
Zadeti Derviš
# 24.11.2017 ob 11:38
Živimo v turbuletnih časih ko nič ni podarjeno, zato je potreben strateški premik pri spodbujanju k odličnosti in ozaveščanju potrošnikov o pomenu le te . Naloga države je, da proizvajalce motivira k rabi logotipov kot so Izbrana kakovost, Slovenian Quality ipd., potencialnim kupcem pa nudi zadostno mero informacij, da bodo znali prepoznati dodano vrednost tako označenih izdelkov in ločiti zrnje od plev.
henodarling
# 24.11.2017 ob 11:29
Tocco

Zato pa pot pod noge in vsaj enkrat na teden k pridelovalcu, ki ga poznaš...
tocco
# 24.11.2017 ob 11:26
Mom komu plačaš to razliko pridelovalcem ali trgovcem in predelovalni industriji, kmet dobi plačano po borzni ceni oziroma gledano na evropske razmere še manj od evropske borze seveda pa enoti proizvoda ne glede sadje zelenjavo ali ostalo.
Tao3
# 24.11.2017 ob 10:47
Na dolgi rok vas pa svinjarijo jest itak stane več kot zdravo hrano ... ne sprašujte se zakaj je toliko raka. To je vse hrana večinoma in razvade. Je en napisal da mu je nekaj okusnejše ... sigurno, ampak bolj okusno ni bolj zdravo! Drugače ima pa slovenija skoraj najstrožjejše zakone glede hrane. Je slabo, ma drugje je še dosti slabše
kingeston
# 24.11.2017 ob 09:36
sam vedno vzamem slovensko stvar, tudi če je 2× dražja.
vem pa da marsikater proizvajalec in trgovec to izkorišča.
vedno pa to kupujem tam kje je ceneje; to pomeni da odpadejo neki 'najboljši sosedje' in podobne nategantske trgovine ala tuš, jager...
nikhrast
# 24.11.2017 ob 23:01
Jon,
podpira se kvalitetna in zdrava hrana.
Še vedno najdem preveč soli v mesnih izdelkih v Sloveniji, čevape sploh nisem pojedel, kranjske polne debelih kosov masti, v Severni Ameriki dobim boljše, pa folk še vedno obseden z belim kruhom...
Če boš pa v Sloveniji kupoval vse lokalno, potem pa imaš enolično hrano na menuju.
fritaja
# 24.11.2017 ob 13:33
@tocco
Priznam, na ekološko pridelavo se ne spoznam. Osebno poznam samo enega, ki prideluje in prodaja eko stuff. Ta je pred desetletji začel s prodajanjem trave, nato je prodajal heroin, zdaj pa prideluje in prodaja eko zelenjavo. Sem pa skrajno nezaupljiv do teh eko pridelovalcev, ker se bojim, da je premalo kontrole nad tem, kaj počnejo potem, ko pridobijo certifikat. Smo pač na Balkanu. Na srečo pa lahko še ločim med doma pridelano zelenjavo (četudi ne čisto eko) in tisto v trgovinah ter na tržnici. Zame je daleč najboljša domača, med tisto "domačo" na tržnici in tisto iz trgovine pa ne opazim razlike, če seveda odštejem nizozemske paradajze. Pa poznam miselnost slovenskega kmeta, ki bo raje dal več strupa v škropivo, "da bo ja bolj prijelo". ;)
Slavkoo
# 24.11.2017 ob 12:10
"V Europarku v MB imajo vsako sredo eko tržnico, ki stoji nekaj korakov od Interspara."

Kamor hodijo ti iz trznice kupovat robo,ko jim zmanjka njihove.
nikhrast
# 24.11.2017 ob 17:46
Kupoval od kmetov..., kdo pa ima cajt, ste sami penzionisti?
Gleda se na kvaliteto in ceno. Vidim pa da folk največ išče nizko ceno, pritožujete se nas slabo uvoženo robo, kdo bo pa kupoval v Sloveniji prosciutto iz Parme, pa elitne sire iz Francije, ribe iz južnega Pacifika, pa kobo govedino iz Japonske...
Pa vse domače, imate pa res enolično hrano.
Pa vse preveč soli, sladkorja, masti, belega kruha..., to je bolj pomembno.
politik kritik
# 24.11.2017 ob 11:02
Kupim tisto kar je ceneje in bolj kvalitetno. Morda me zanima če je iz EU.

Da bi pa sedaj načrtno gledal da je Slovensko... Nikakor.

Sem bil že v kar nekaj državah EUja, pa prav v vsaki so oglaševali da naj kupiujemo domače, Torej v Italiji Italijansko, v Nemčiji Nemško, v Bolgariji Bolgarsko. Ne vem zakaj bi bil Italijanski jogurt slabši od našega. Seveda so tudi v Italiji lumpi, ampak so tudi v Sloveniji in zlivajo kmetje v živila marsikaj, zemlja pa je onesnažena še iz železnih časov socializma.
whitwice
# 24.11.2017 ob 10:53
Seveda kupim slovenski proizvod ce je to le mogoce. Cesa pa nikoli ne kupim, hrvaskega.
MiD
# 24.11.2017 ob 10:48
Neverjetno koliko demagogije se sproža okrog hrane, posebno slovenske!
Pred nedavnim je "najboljši sosed" prodajal po ugodni ceni "domača" jabolka. Ta naj bi bila zaradi bližine boljša pa tudi že samo zato, ker so slovenska. Samo kaj, ko to ne bi bila lanska jabolka! Prvi dan sicer lepa na pogled pa brez okusa, izsušena in verjetno še brez česa, kar naj bi dobra jabolka vsebovala. Mi pa kupujmo domače ker je boljše?
Ok! Pa dajmo. Pridelujmo banane, pomaranče, vse možno eksotično sadje iz Azije in Amerike... pa solato, ki bo poceni prišla iz sosednjega vrta na našo mizo. Ker pri nas je menda "zjutraj obrano in opoldne na mizi"? Verjetno, če imaš lasten vrt. Če pa si odvisen od "najboljšega soseda" pa v to močno dvomim.
Najprej bi morali naši pridelovalci sploh pridelati dovolj, potem šele bi bilo umestno razpravljati o kvaliteti in ceni.
Samo zato, ker je domače mnogi nismo pripravljeni plačati 30% ali več višje cene za enako kvaliteto. Ne nazadnje, Slovenija ni edina država, kjer (nekateri) ekološko pridelujejo hrano.
Blink1
# 24.11.2017 ob 10:23
Zakaj žalostno?
pepar
# 24.11.2017 ob 09:49
Ja očitno so na ministrstvu za kmetijstvo prebrali moj komentar...
Smo to ne spremeni dejstev.
pepar
# 24.11.2017 ob 09:22
Dobro gospod Židan,pa mi razložite tole!!
Preden se je uvajal znak IZBRANA KAKOVOST,so živino plačevali(bike) po ceni 3,25 evra,potem so morali kmetje pisat izjave,da bodo živali,ki bodo lahko prodane pod to znamko morali hraniti na točno določen način.
Toliko in toliko suhe snovi,toliko,največ toliko silaže,....
In sedaj veselica,namesto,da bi bila ta živina kmetu plačana boljše,zadruga plačuje te živali še vedno enako kot prej,tiste ki niso v tem programu pa malo manj.
Vprašam vas g. minister,kdo ima koristi od te pobude,kmetje zagotovo ne,vsi ostali v verigi pa.
Pa še to.
A veste,da gredo najboljši biki,ki so rejeni po standardu izbrane kakovosti V TUJE TRGOVINE.
Amen s tako državo in takim ministrstvom za kmetijstvo.
Wasabi
# 24.11.2017 ob 10:33
Meni so avstrijski izdelki po večini okusnejši, vrednejši zaupanja, ampak vsak ima pač svoj okus. Da o kakšnih italijanskih delikatesah sploh ne izgubljam besed.
fritaja
# 24.11.2017 ob 10:31
Seneca
# 24.11.2017 ob 09:46
Če Slovenci ne bomo kupovali slovenske izdelke potem res nimamo najbolj svetle prihodnosti...


A misliš, da vrhniška sredstva proti varoji ali fipronil imajo dobro svetilnost? :)
Slavkoo
# 24.11.2017 ob 10:40
90%? Ne verjamem. Predvsem glede na vse afere s Slovensko hrano.Mleko,meso,jajca,MED,itd,itd Jaz Slovenski hrani res NE zaupam.
fritaja
# 24.11.2017 ob 09:44
Slaba novica. To pomeni, da se bodo (no, so se že) slovenski proizvajalci razvadili s prodajanjem dragih in nekakovostnih izdelkov. Ko bodo potrošniki to pogruntali, pa bo jok, ker se ne bodo mogli dovolj hitro prilagoditi konkurenci.
Kazalo