Gospodarstvo
ECB
Ne bo sprememb monetarne politike, je odločil Svet ECB-ja. Foto: EPA

Dodaj v

ECB: Obrestne mere ostajajo enake vsaj do poletja 2019

Potrdili časovni razpored odkupovanja obveznic
13. september 2018 ob 14:17
Frankfurt,Ankara - MMC RTV SLO, STA

Svet Evropske centralne banke (ECB) se v skladu s pričakovanji ni odločil za spremembe monetarne politike, s čimer ključna obrestna mera v evrskem območju ostaja pri nič odstotkih.

Obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank še naprej znaša -0,40 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa 0,25 odstotka. ECB je zapisal, da bodo obrestne mere ostale na sedanji ravni še vsaj čez poletje 2019 ali še dlje, če bo to potrebno za doseganje srednjeročnega cilja inflacije tik pod dvema odstotkoma.

Na zasedanju v Frankfurtu so sicer potrdili časovnico, v skladu s katero se bo obseg programa odkupovanja obveznic, s katerim centralne banke evrskega območja povečujejo količino denarja v obtoku, z oktobrom zmanjšal na 15 milijard evrov, decembra pa naj bi bilo neto novih nakupov konec. Obseg programa odkupovanja obveznic je sicer od začetka letošnjega leta pri 30 milijardah evrov mesečno.

Po objavi ECB-ja se je turška lira, ki je v zadnjem mescu v primerjavi z dolarjem izgubila četrtino vrednosti, dvignila za približno tri odstotke, kar je prvi dvig ključne obrestne mere po juniju letos. Ključno obrestno mero pa je dvignila za 625 bazičnih točk, na 24 odstotkov.

DVIG TURŠKE LIRE ZA 3 ODSTOTKE

Turška centralna banka je ključno obrestno mero danes dvignila za 625 bazičnih točk, na 24 odstotkov. Po objavi centralne banke se je turška lira, ki je v zadnjem mescu v primerjavi z dolarjem izgubila četrtino vrednosti, dvignila za približno tri odstotke. Gre za prvi dvig ključne obrestne mere po juniju.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 13.09.2018 ob 14:51
Ne upajo jih zvišati.. :)
K_ris
# 13.09.2018 ob 14:49
@IndyBob

CB vedno drži obrestne mere pod tržnimi (oz. se tržne oblikujejo nad mero CB), saj si CB ne želi, da bi bilo za banke najbolj donosno denar nalagati kar k njim, namesto da bi ga plasirale na trg. So pa trenutno tržne obrestne mere (brez premije za tveganje) krepko v minusu, kar se lahko vidi tudi iz včerajšnje zadolžitve Slovenije, ko je zakladne (3-, 6- in 12-mesečne) menice prodala po obrestni meri med -0,39 in -0,38 %.
robantus
# 13.09.2018 ob 16:09
Stanovanjski kredit boš itak dobu samo z variabilno obrestno mero, ker nobena banka noče prevzeti tveganja ob morebitnem zvišanju obrestnih mer. In zlata leta si že zapravil, ampak načeloma je itak vseeno. Drugo leto bodo začeli zviševati, morda pridejo celo do poldrugega odstotka, potem bo pa spet kriza, 0% OM in QE. Takrat naj te ne skrbi obrestna mera, ampak stanje v našem gospodarstvu in če boš sploh imel službo. Odplačuješ in zavezuješ si pas lahko, dokler nisi revež brez šihta.

Takrat bodo pa v Evropi tudi večji problemi. Bankrot Italije, če bo ostala v Evru in prihodnost ne-reformiranega Evroobmočja bosta nepremerljivo večji problem kot pa normalen folk, ki se je opeku s krediti.
ThePianoGuy
# 13.09.2018 ob 15:04
@IndyBob
Ko bodo prisiljeni dvigniti obrestne mere na normalno raven, bo baloncek pocil.

Ne morejo dvigniti obrestnih mer, ker bi v momentu Italija in Grčija bankrotirali.
valcek2010
# 13.09.2018 ob 15:36
naivnež in tisti ki ima nujo vzame kredit
kdrediti so nesramno dragi
banak ti odpre poseben račun ki ga mesečno plačuješ,

banke so postale lopovi, predvsem pri podjetjih, ki vsak polog dvi kasirajo bognedaj da hočeš kaj več te olupajo
bančne storitve so šle v nebo, zato pa silijo s paketi ker pol te imajo v šahu
heristalski166
# 13.09.2018 ob 15:28
in kako se pol ne bi napihnil en balon s toliko poceni denarja, kam bodo pa pol znižali obresti
KLIPAN
# 13.09.2018 ob 15:03
Odlično!
grenadir
# 13.09.2018 ob 16:27
Jasno, da ne bo višanja.... Vsi vzroki krize iz 2008 so še vedno tu in zgolj ničelne obrestne mere centralnih bank in enormno tiskanje denarja preprečuje, da bi zahod zdrsnil v depresijo....Vsi baloni, so še vedno tu in dodali smo še obvezniškega..... Nekateri se seveda dedolarizirajo in upajo na čim manjšo ispostavljenost ob naslednem poku... Spet drugi zgolj poslušno mahajo z repki... Večina pa seveda nima pojma, kaj se zares dogaja...
PONOS
# 13.09.2018 ob 15:37
Zdaj veste zakaj dolar ni bolj padel v primerjavi z evrom.FED zvišuje obrestne mere in je hkrati končal QE.ECB ne dviguje in nadaljuje z QE.QE ni nič drugega kot tiskanje denarja statejši pomnete Topčider?
valcek2010
# 13.09.2018 ob 15:35
ehhhhh
ko vzameš kredit je vse jasno, prej ti prodajajo obresti za 0%, vau kak se to lepo sliši
obrestno mero so nastavili na nič, banke imajo svojo obrestno mero 4% ali več k tej pribijejo 0% EOM in smo tam kjer ni muh

iz tega sklepamo da je inflacia cca 4%

glih je minilo leto odkar plačujem kredit in sem ga že preplačal za 1500€ se pravi 1/10 kredita v prvem letu, še 4 leta pa je konec
bralec#62990
# 13.09.2018 ob 15:31
Men to ni čisto jasno - a to pomeni da se mi sedaj splača kupit stanovanje na kredit (ker so nizke obretsne mere) ??
Rjene
# 13.09.2018 ob 17:40
Res je PONOS, če bi delal dobiček z nekim poslom 10 % in plačeval obresti 4,5% za kredit je to gre. Ali pa če nimaš zagonskega kapitala za firmo, pač vzameš kredit. Samo ti ga odplačaš z obrestmi, to ljudje pozabljajo. In pa način kje banka dobi denar. Ona ga nima, ona ga naredi iz nič!

Kako se bo rešila italija to me res zanima. Pa zanimivo je da država se še kar zadolžuje. Neverjetno kako se bo to rešilo. Mislim da se ne more drugače kot s hiperinflacijo. Isto španija isto portugalska. Evro je bila napaka. To ve že vsak, ker španija grčija portugalska in italija ne morejo kontrolirat svoje valute (prilagoditi) ker so vezane na evro, države pa so nekonkurenčne so ujete v evro zanko.
Monopattern
# 13.09.2018 ob 17:14
Kmalu so volitve v evropski parlament, očitno nekdo želi podtakniti začetek nove krize nasledniku.
ala-persk
# 13.09.2018 ob 16:48
Meni je med krizo padel obrok za 28€ na mesec. In še sedaj je tako. kredit sem vzel leta 2006.
Vsak,ki ima Milijon na računu raje vzame kredit za hišo kot pa,da se skešira. Vsi ki se ne morejo zadolžiti pravijo,da je to balon in ,da bo šlo vse v k....! Če bi se lahko zadolžili biu pa z veseljem bili v balanu.
PONOS
# 13.09.2018 ob 16:31
Rjene
Ni ravno tako.
Krediti so lahko dobri odvisno zakaj ga vzameš in kako se zdilaš z banko.Če je donos vloge višji od kredita je dober.Zanimivost.Najbolj bogati ljudje na svetu so zadolženi do grla samo njihov donos je višji od obresti....
PONOS
# 13.09.2018 ob 16:12
Italija je res ekonomska bomba in mehki trebuh EU.
Mina lahko odleti kadar koli.Italija pa ni Grčija.
dude
# 13.09.2018 ob 16:04
Centralne banke nimajo jajc, da bi sprozile recesijo. Kar pomeni, da bo kasnejsa recesija vecja.
Bog nam pomagaj.
IndyBob
# 13.09.2018 ob 14:43
Skratka, centralna banka drzi obrestne mere pod vrednostjo, ki bi jo ponujal trg. Zato se izvajajo mnoge investicije, ki v obdobju normalnih/trznih obrestnih mer ne bi bile donosne. S tem seveda napihuje balon.
Ko bodo prisiljeni dvigniti obrestne mere na normalno raven, bo baloncek pocil.
BTW, FED ze dviguje obrestne mere, tako da ameriski baloncek lahko kmalu poci.

Sicer pa je bilo tako z vsemi krizami, povzrocile so jih centralne banke.
sm0ve
# 13.09.2018 ob 15:06
V glavnem: šarec se ne bo mogel tako tolči po prsih kot cerar, ki pravi, da je njegova vlada zaslužna za gospodarsko rast.
Rjene
# 13.09.2018 ob 16:13
Če vzameš kredit, in imaš hipoteko (na stanovanje), je stanovanje od banke, dokler ne odplačaš kredit do zadnjega obroka! Kredit boš preplačal približno za 80 % v 30 letih, odvisno od banke in od fiksne ali varjabilne obrestne mere, v najboljših pogojih (da nebi bilo krize, hiperinflacije ..). Ecb z 0% obrestno mero na splošno erodira kapital bank in banke bodo itak zagustile in jim bo zmanjkalo denarja slej ali prej.
Seveda, če greš po kredit z tom + obrestna mera, ali pa fiksna obrestna mera je malo razlike (fiksna je večja). Če bo inflacija 40-50 % v naslednjih letih, kar je velika verjetnost, potem ve vsak zase. Tudi pri "švicarjih" se je zgodilo nekaj, kar si podpisniki niso mislili.
Kriza je pred vrati. Višina padca bo višja kot 2008! Banke in ecb nimata več orodij, s katero bi jo rešila, ker so jih izčrpala (0% obrestna mera, reševanje bank na račun davkoplačevalcev - srednjega sloja in pa enormno zadolževanje, ne bo več mogoče).
Tudi digitalizacija, najnovejša tehnologija in produktivnost te krize ne morejo preprečiti. Denar je sveta vladar in ko ga bo zmanjkalo bankam bo hudo. Svet se bo vrtel naprej ampak bo spremenjen.
In ko vzameš kredit si suženj. Nisi več suveren. O tebi odločajo drugi.
In še zelo pomembna stvar. Če grem po kredit na banko, vzamem 10 k kredita, banka tega denarja nima! Ustvari ga iz nič!! (seveda to pove centralni banki, da sem jaz dobil kredit), centralni banki pa nakaže 1% moje vrednosti kredita (kot kritje) se pravi 100 evrov.
In ko z obrestmi vračam denar, nekdo lepo živi od mojih obresti
Se pravi denar se naredi iz nič! zato imamo inflacijo. Seveda se pa tudi lahko uniči (recimo če gre ena firma v stečaj, ki je imela kredit), samo še vedno se ga več natisne kot uniči sledi inflacija.
Rjene
# 13.09.2018 ob 15:17
Denarja čedalje več, hitrost kroženja čedalje manjša. MARIO Draghi pritisne na miškin gumbek in količina denarja se poveča kolikor si zaželi. V ecb imajo vse države ki so v evru enakovreden glas zato ne glede na velikost. In južne kadarkoli preglasijo severne, ker če se obrestna mera zviša so južne praktično insolventne. Zombi firme (1 miljon v evropi in zaposlujejo 15 miljonov ljudi) pa zlahka brez obresti dobijo kredite, ki jih ne bodo nikoli vrnile. Italija dobiva denar brez priblemov zapufani pa 2300 miljad. To ni Grčija. Tam se je dalo za silo rešit. Da bi se rešila italija je nemogoče, ker toliko denarja nima nobeden tudi nemci ne.
Ljudje Božji pristanek bo trd. Bo pa v letu 19 ali 20. Mislim da bo 19 glih 90 let po črnem petku 1929. Zgodovina se ponavlja.
Evra čez 2 leti verjetno ne bo več. Spet bo tolar nazaj.
Kazalo