Mercator je konec leta 2018 na ravni skupine zaposloval 20.310 ljudi, v Sloveniji pa 9.580. Foto: BoBo
Mercator je konec leta 2018 na ravni skupine zaposloval 20.310 ljudi, v Sloveniji pa 9.580. Foto: BoBo

Prihodki od prodaje trgovine na drobno, ki predstavlja osnovno Mercatorjevo dejavnost, pa so se lani v primerjavi z letom 2017 okrepili za 3,2 odstotka, na 1,63 milijarde evrov.

Normaliziran bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je znašal 107,5 milijona evrov in je bil za 18,6 odstotka višji kot v 2017. Kot so v družbi navedli v sporočilu, je skupina samo v dveh letih normalizirani EBITDA zvišala kar za 72,3 odstotka.

Dobiček iz poslovanja skupine je znašal 38,3 milijona evrov in je občutno boljši od primerljivega v letu 2017, vendar podatki zaradi predlanskega prevrednotenja nepremičnin niso primerljivi.

Vpliv enkratnih dogodkov na poslovanje Mercatorja je bil lani občutno nižji kot v 2017, ko je samo prevrednotenje nepremičnin odneslo 145,8 milijona evrov. Lani so učinki enkratnih poslovnih dogodkov na ravni skupine nanesli 600.000 evrov, izhaja iz danes objavljenega letnega poročila Mercatorja.

Večina blaga nabavljenega regionalno

Skupina Mercator je lani od lokalnih in regionalnih dobaviteljev nabavila za 1,2 milijarde evrov blaga, kar predstavlja več kot 70 odstotkov celotne nabave. "S tem bistveno vpliva na razvoj celotne verige, od pridelave do predelave na vseh trgih, na katerih skupina deluje," so opozorili v družbi. Hkrati je skupina plačala za 173 milijonov evrov davkov, prispevkov in drugih dajatev, od tega v Sloveniji kar 120 milijonov evrov.

Ob tem, ko je razdolževanje eden izmed predpogojev zagotavljanja dolgoročne stabilnosti in dolgoročnih razvojnih možnosti, je Mercator lani tudi pomembno znižal raven dolga. Neto finančni dolg skupine glede na normaliziran EBITDA se je tako v primerjavi z letom 2017 znižal za 24,2 odstotka, znašal pa je slabih 785 milijonov evrov. Razmerje med neto finančnim dolgom in normaliziranim EBITDA-jem je znašalo 7,2.

V Mercatorju sicer izpostavljajo, da učinki na znižanje zadolženosti iz naslova prodaje 10 centrov v Sloveniji v znižanje dolga niso vključeni, saj je bila transakcija s Supernovo izvedena na začetku letošnjega leta.

Z uveljavitvijo sporazuma o poravnavi z upniki finančno nasedlega Agrokorja je sicer 1. aprila začela delovati Fortenova grupa. Zdravi del največje hrvaške gospodarske družbe bo prešel pod Fortenovo, slabi pa ostal na Agrokorju, ki ga bodo sčasoma ugasnili. Mercator sicer še ni prešel na Fortenovo. Prenos ima namreč svojo dinamiko, ki je odvisna od slovenske zakonodaje, z njim pa se mora strinjati vseh 55 Mercatorjevih bank upnic. Pogovori z bankami naj bi že potekali. Naslednja koraka za prenos delnic Mercatorja sta dovoljenje slovenske agencije za varstvo konkurence in reševanje vprašanja manjšinskih lastniških deležev.

Nov logistični center

Mercator je tudi v letu 2018 intenzivno pripravljal vse potrebno za izvedbo največje naložbe, novega logistično-distribucijskega centra v Ljubljani. Konec leta je tudi objavil javni natečaj za izbor projektanta, ki je trenutno v sklepni fazi.

Naložbe v osnovna sredstva skupine Mercator so lani znašale 29,9 milijona evrov. V Sloveniji je bilo za investicije porabljenih 56,7 odstotka, na tujih trgih pa 43,3 odstotka celotnih sredstev. Mercator je odprl ali prenovil 122 trgovin.

Cilj je razdolževanje

Skupina Mercator si je v strateškem načrtu do leta 2021 kot enega ključnih strateških ciljev zastavila predvsem razdolževanje, Mercator pa bo, kot zatrjujejo, nadaljeval predvsem projekte monetizacije. Skupina Mercator je imela sicer konec lanskega leta še vedno v lasti za 1,3 milijarde evrov zgradb (v katerih opravlja svojo lastno dejavnost in naložbenih nepremičnin) in zemljišč, ne glede na že izvedene projekte monetizacije.

Več kot 20.000 zaposlenih

Mercator, ki je konec leta 2018 na ravni skupine zaposloval 20.310 ljudi, samo v Sloveniji pa 9.580, je v 69,57-odstotni lasti hrvaškega Agrokorja, 18,54 odstotka delnic slovenskega trgovca pa je v lasti ruske banke Sberbank, ki je ena največjih upnic Agrokorja in je Agrokorju zasegla omenjen delež v Mercatorju.