Agrokor se bo preimenoval v Fortenova grupo, logotip pa bo ostal. Foto: BoBo
Agrokor se bo preimenoval v Fortenova grupo, logotip pa bo ostal. Foto: BoBo

Po dveh letih insolvenčnega postopka, ki ga je vodila izredna uprava, bodo 1. aprila začeli izvajati sporazum z upniki Agrokorja o sanaciji. Agrokor se bo po novem imenoval Fortenova grupa.

Po lanski sodni potrditvi sporazuma z upniki so največji lastniki koncerna postali ruski banki Sberbank (39,2 odstotka) in VTB (7,5 odstotka) ter lastniki obveznic (25 odstotkov), med katerimi so večinoma ameriški finančni skladi.

Sorodna novica Agrokor bo 1. aprila zamenjala Fortenova grupa

Poravnava z upniki prinaša tudi dodatno določilo, ki Sberbanku odpira možnost zamenjave 18 odstotkov delnic največjega slovenskega trgovca Mercator za delnice nove skupine Fortenova. Če bo aneks uveljavljen, bo Sberbank dobil dodatni, 1,6-odstotni delež nove družbe.

Izvajanje sporazuma z upniki bo v ponedeljek steklo v 77 Agrokorjevih podjetjih na Hrvaškem, ko bodo 45 insolventnih podjetij pridružili novi družbi prek njihovih zrcalnih podjetij, ki bodo k svojemu imenu dodala besedo plus. Med bolj znanimi bo največja hrvaška trgovska družba Konzum, ki bo s ponedeljkom postala Konzum plus, proizvajalec sladoledov Ledo bo postal Ledo plus, podjetje s pijačami Jamnica pa Jamnica plus.

Zaradi zapletenega postopka prenosa poslovanja na Konzum plus največji hrvaški trgovec v nedeljo ne bo odprl vrat svojih prodajaln, so napovedali v Agrokorjevi izredni upravi. Ob tem so napovedali, da razpoznavne podobe logotipa podjetja ne bodo spreminjali.

Notranji prenosi
Na Fortenovo grupo bodo prenesli tudi 32 solventnih podjetij, ki jih imajo na Hrvaškem. Premoženje in deleže v 82 podjetjih iz sestave Agrokorja v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter drugih državah, med katerimi je največji Mercator, pa bodo na novo družbo v skladu z zakonodajo teh držav prenesli v drugi fazi, po sklenitvi postopka na Hrvaškem.
Izvorna insolventna podjetja bodo medtem pripojili dozdajšnjemu Agrokorju, ki ga bodo po koncu dela izredne uprave izbrisali iz sodnega registra. Delo izredne uprave, ki se je začelo z 10. aprilom 2017, se bo končalo po tem, ko bo celotno premoženje Agrokorja preneseno na Fortenovo grupo.

Konzum bo tudi postal nekaj drugega. Konzum plus. Foto: EPA
Konzum bo tudi postal nekaj drugega. Konzum plus. Foto: EPA

Potem ko se je stari Agrokor zadušil pod bremenom dolgov, ki pritiskajo tudi na poslovanje nove skupine Fortenova, bo osvežena družba poslovanje začela na zgornji meji zadolženosti. Ta bo med 1,4 in 1,5 milijarde evrov, kar vključuje nekaj več kot milijardo evrov super senior posojila ter približno 350 milijonov evrov vnovič priznanih dolgov s trdnimi jamstvi. Temu je treba dodati tudi 650 milijonov evrov dolgov Mercatorja.

Peruško: Smo zmerno optimistični
Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo na začetku marca izrazil pričakovanje, da bo imela nova skupina letos od 320 do 340 milijonov evrov dobička iz poslovanja. Dolgove bodo sicer delno reševali tudi s prodajo poslovnih segmentov, ki ne sodijo v temeljno poslovanje trgovine na drobno, proizvodnje hrane in kmetijstva.

"Temelji nove skupine so bistveno bolj zdravi, kot so bili. Podjetja iz sestave skupine so operativno dobičkonosna. Z zmernim optimizmom gledamo na prihodnost skupine," je dejal Peruško, ki bo s ponedeljkom postal tudi glavni izvršni direktor Fortenove.
Njegova namestnica iz Agrokorja Irena Weber bo namestniške naloge opravljala tudi v novi tričlanski operativni upravi. V torek bodo potrdili tudi osem rednih neizvršnih članov upravnega odbora skupine, v katerem bo Peruško deveti član.

Mercator plus? Zgodba je tukaj bolj zapletena. Foto: BoBo
Mercator plus? Zgodba je tukaj bolj zapletena. Foto: BoBo

Kaj se bo zgodilo z Mercatorjem
Glede usode Mercatorja je Peruško v nizu nedavnih pogovorov za slovenske medije ponavljal, da si v Zagrebu želijo njegovega čimprejšnjega prenosa iz starega Agrokorja v bolj zdravo Fortenovo, saj je to pomembno tudi zaradi Mercatorjevih dobaviteljev, zaposlenih in celotnega slovenskega gospodarstva.

Prenos ima sicer svojo dinamiko, ki je odvisna od slovenske zakonodaje, z njim pa se mora strinjati vseh 55 Mercatorjevih bank upnic. Pogovori z bankami naj bi že potekali in se bodo nadaljevali v naslednjih tednih in mesecih. Naslednja koraka za prenos delnic Mercatorja sta dovoljenje slovenske agencije za varstvo konkurence in reševanje vprašanja manjšinskih lastniških deležev.

"So zadržki od določenih manjših slovenskih bank do prenosa lastništva Mercatorja, a menim, da so na mizi racionalni ekonomski razlogi ter da je treba prižgati zeleno luč čim prej, ker je to tudi v interesu bank," je Peruško dejal za STA. V najslabšem scenariju bi ga lahko pustili tudi na starem Agrokorju.

V pogovoru za časopis Dnevnik pa je glede morebitnega interesa s slovenske strani za nakup Mercatorja dejal, da je redno v stikih z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, a k njemu ni uradno nihče prišel s takšnim vprašanjem in niti s ponudbo. "Mene torej nihče ni vprašal, ali je Mercator sploh na prodaj," je dejal in dodal, da prodaja tudi ni tako enostavno izvedljiva, dokler ne bo dokončan prenos premoženja. Potem pa bodo o tem odločali lastniki Fortenova grupe.

V Sloveniji si predstavniki države in gospodarstva sicer želijo predvsem finančno stabilnega in v razvoj usmerjenega lastnika za Mercator, medtem ko so nekatere zamisli o organizaciji odkupa največjega trgovca v državi zadnji čas potihnile.

Peruško: Prenos Mercatorja je dobra priložnost za vse