Elan bo s stabilnim lastništvom imel boljše možnosti za nadaljnji razvoj. Foto: MMC RTV SLO
Elan bo s stabilnim lastništvom imel boljše možnosti za nadaljnji razvoj. Foto: MMC RTV SLO

Elan je tako na podračun države nakazal nekaj več kot 12 milijonov evrov, ministrstvo pa bo ta denar nakazalo Kadu, DSU-ju in Triglavu naložbam. Kad bo prejel približno 5,7 milijona evrov, DSU 1,7 milijona in Triglav naložbe 2,5 milijona evrov. Poleg tega je treba do številke 12 milijonov evrov prišteti še pripadajoče obresti.

Na ministrstvu so spomnili, da bo s tem izpolnjena tudi obveznost Slovenije iz sklepa Evropske komisije iz septembra 2012 o izterjavi nedovoljene državne pomoči.

Denar sta zagotovila nova lastnika Elana, VR Capital in Merrill Lynch International. Kupnina uradno ni znana, neuradno pa naj bi bila manj kot 1.000 evrov, prav zaradi vračila pomoči. Med pogoji za sklenitev posla je tudi to, da naj bi kupca zagotovila 12 milijonov evrov za vračilo takratne pomoči.

Vračilo pomoči stabiliziralo prihodnost družbe
Elan se je v zadnjih letih večkrat prodajal, najnovejši poziv k oddaji ponudb za nakup državnega deleža v Elanu je bil objavljen julija 2013, postopku pa je lani avgusta pospešek dala Evropska komisija. Ta je v zvezi z izterjavo državne pomoči Elanu pritisnila na Slovenijo, zaradi zapletov pri vračilu pomoči pa je nad družbo dolgo visela nevarnost stečaja.

Z vračilom državne pomoči je storjen še en korak k finančni in poslovni stabilizaciji begunjske družbe, ki upravlja eno najbolj znanih slovenskih blagovnih znamk in v zadnjem času spet dosega dobre poslovne rezultate.