Stečaj Aha Mure je velik udarec za pomursko gospodarstvo. Foto: BoBo
Stečaj Aha Mure je velik udarec za pomursko gospodarstvo. Foto: BoBo

Predsednica Murinega sindikata, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Jolanka Horvat je pred sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) povedala, da ob stečaju Aha Mure pričakujejo različne aktivnosti, predvsem pa to, da bo država našla rešitev za odpuščene delavce, potem ko jim bo potekla pravica do nadomestila za brezposelnost.

"To mora biti prioriteta, ker takrat delavci ne bodo imeli več nobenega nadomestila, nobenega denarja. Tu je treba najti rešitev, ki bo pomagala vsem tem zaposlenim," je prepričana Horvatova.

Vlada bi se po njenih besedah morala potruditi tudi z ukrepi za zagon gospodarstva v Pomurju, ne "da se ukvarjajo sami s seboj".

Ob tem je izrazila upanje, da se bo zdravo jedro Mure ohranilo. "Vendar moramo delati zelo previdno in se ne zaletavati, delati napačnih korakov kot v preteklosti," je opozorila.

V težavah tudi malo gospodarstvo
Ivan Jani Ulaga iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je opozoril, da propad tako "velikega sistema", kot je Aha Mura, v težave pahne tudi malo gospodarstvo.

Za vsakim velikim gospodarskim subjektom je namreč še cel grozd, je pojasnil, zato si v prihodnje želi sanacije tako velikih sistemov in večje odgovornosti.

Zelo konkretnih možnih ukrepov v zvezi z Muro, glede na to, da je bilo v Pomurju izvedenih že toliko projektov, ne vidi. Velike industrializacije po Ulagovem mnenju ne gre pričakovati, ima pa ta regija svoje prednosti, na primer kmetijstvo, s katerim se še vedno ukvarja velik del prebivalstva, in bližino Avstrije. Možnosti so tudi za razvoj obrtništva.

Na dnevnem redu ESS-ja je tudi vprašanje, kako vzpostaviti nova delovna mesta. Izvršni sekretar pri ZSSS-ja Goran Lukič meni, da bi pomembno vlogo lahko odigrali tudi socialni partnerji.

Povedal je, da zakonodaja omogoča fundacije socialnih partnerjev za usposabljanje, izobraževanje ipd. Ta praksa se je v tujini pokazala kot izjemno učinkovita.