Italijanski velikan se bo znova preoblikoval. Uprava verjame, da se bo s tem še izboljšala učinkovitost in dobičkonosnost podjetja. Foto: EPA
Italijanski velikan se bo znova preoblikoval. Uprava verjame, da se bo s tem še izboljšala učinkovitost in dobičkonosnost podjetja. Foto: EPA

Obenem je italijanski avtomobilski proizvajalec sporočil, da je upravni odbor potrdil aprila napovedano razdelitev Fiata na dve podjetji. Fiatovi čisti prihodki so se na letni ravni povečali za 12,5 odstotka, na 14,8 milijarde evrov. Vodstvo podjetja izboljšane rezultate pripisuje dobri prodaji kmetijske opreme in tovornjakov. Dobri poslovni rezultati, ki so presegli pričakovanja, so pognali delnice podjetja na borzi v Milanu za šest odstotkov višje.

Ločitev avtomobilske in preostale proizvodnje
Eno podjetje, tako imenovani novi Fiat, bo združevalo avtomobilsko proizvodnjo, Fiat Industrial pa preostalo proizvodnjo, ki med drugim zajema kmetijske in gradbene stroje pod znamko Case New Holland ter tovornjake znamke iveco. Razdelitev morajo odobriti še delničarji.

Novi Fiat naj bi v letu 2014 imel po načrtih 64 milijard evrov prihodkov, Fiat Industrial pa 29 milijard evrov. Podjetji bosta delovali ločeno in bosta imeli vsako svoje vodstvo, njune delnice pa bodo kotirale na borzi v Milanu.

S to razdelitvijo bi bila tudi nastavljena podlaga za oblikovanje globalnega avtomobilskega velikana, ki bo pod svojim okriljem poleg znamk Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati in Ferrari imel tudi ameriškega proizvajalca Chrysler.