Bo Laško lahko odprodalo posamezne družbe? Foto: BoBo
Bo Laško lahko odprodalo posamezne družbe? Foto: BoBo
Igor Lah namerava prevzeti Pivovarno Laško

Finančna družba naj bi prevzemno ponudbo objavila najpozneje v 30 in ne prej kot v 10 dneh po najavi. Kakšno je ozadje te prevzemne namere, uradno ni znano. Časnik Finance piše, da zanimanje obstaja tako za nakup skupine Pivovarna Laško kakor za nakup posameznih družb.

"Naši nameni glede prevzema Pivovarne Laško so zelo resni. Družba KS Naložbe je edini in izključni prevzemnik, ki dela samo za svoj račun. Nasprotujemo špekulacijam, da so v ozadju nepremičninski posli ali onemogočanje poslovanja Pivovarne Laško. Naš cilj je, da izpeljemo prevzem v skladu s pogoji, ki bodo v prevzemnem prospektu, ki bo objavljen po pridobitvi dovoljenja Agencije za trg vrednostnih papirjev. Naš cilj torej je, da prevzem uspe," je dejal Igor Lah.

V času prevzemanja ni mogoče prodajati premoženja
Pomembno naj bi bilo predvsem to, da pivovarna v času trajanja prevzemnih postopkov med drugim ne sme odprodajati premoženja. Znano je, da bi Laško moralo zaradi finančnih težav čim hitreje odprodati delež v Mercatorju, Delu in Fructalu.

Sicer zanimanje za nakup skupine Laško obstaja že nekaj mesecev, med najbolj vnetimi pa se omenjajo pivovarja Heineken in Carlsberg ter zasebni naložbeni sklad CVC Capital Partners. Zanimanje pa obstaja menda tudi za prodajo pivovarske skupine po kosih.

Zorko nad ponudbo presenečen
Predsednika uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka preseneča, da je skupina Pivovarna Laško tako zanimiva in da je mogoča prevzemna ponudba. "Namera za prevzem delnic Pivovarne Laško je stvar lastnikov, ki bodo odločali o tem, kako bo zdaj zadeva potekala. Mi bomo ravnali skladno z zakonodajo," je še dejal.

Omenja se tudi predvsem slovenske gradbene lobije, ki naj bi jih še posebej zanimalo zemljišče v Ljubljani, na katerem stoji še ena družba iz skupine - Pivovarna Union.

Igor Lah namerava prevzeti Pivovarno Laško