Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Fraportu gre dobro tako v matični družbi kot v slovenski. Foto: Reuters

Dodaj v

Fraport v prvem polletju s 13-odstotno rastjo prihodkov

Tudi Fraport Slovenija okrepil prihodke
8. avgust 2018 ob 17:00
Frankfurt - MMC RTV SLO, STA

Nemški upravljavec letališč Fraport je imel v prvih šestih mesecih leta 13-odstotno rast prihodkov od prodaje, ki so se ustavili pri 1,53 milijarde evrov.

Kot je razvidno iz poslovnega poročila, objavljenega na Fraportovih spletnih straneh, se je dobiček pred davki (EBITDA) skupine v prvi polovici leta okrepil za 9,8 odstotka, na 461,3 milijona evrov. Še močnejšo rast so med drugim preprečili višji stroški dela.

Fraport Slovenija, ki je del skupine in upravlja brniško letališče, je vknjižil 22 milijonov evrov prihodkov, kar je 18,9 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta. Dobiček pred davki se je povečal za 50,9 odstotka, na 8,6 milijona evrov, čisti dobiček pa za sto odstotkov, na 3,1 milijona evrov.

Fraport je v poslovnem poročilu poudaril tudi rast števila potnikov. Na brniškem letališču jih je bilo v prvi polovici leta 831.000, kar je 15 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta.

Kot so zapisali, gre močno rast pripisati predvsem dodatnim destinacijam, ki jih je v vozni red dodala Adria Airways, prav tako se je okrepilo povpraševanje po že prej obstoječi ponudbi. Padec števila potnikov so opazili le na poletih na Dunaj, v Beograd in na londonsko letališče Gatwick, izhaja iz poročila skupine.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
bunta
# 08.08.2018 ob 17:52
@1upanje

Ne napreduje v razvoju? Pol sencurja so prekopali ker se letalisce siri. Vecji razvoj je pod fraportom zdej kot prej v 15ih letih. Za nov terminal bo pa treba se mal zgancev pojest pa pojacat promet. Vse ob svojem casu.
stotrideset
# 08.08.2018 ob 18:45
@Alchemist...
znanje ni Nemško, znanje je tuje, ali plod "auslenderjev", če že hočeš.
Zavajujoče je to, kar pišeš in sicer je tudi razlaga za to: Nemec plača sposobnega zaposlenga zeloooo dobro, ne glede, od kod prihaja!
Toliko o "nemškem znanju in kadrih".
lp
apollo11
# 08.08.2018 ob 19:23
Koliko od tega imajo zaposleni, koliko narod, katerega predniki so to letališče izgradili in ga okupatorju šenkali za drobiž.

hahahaha....nekaterim res ni pomoči.
bilzerian
# 09.08.2018 ob 08:58
sicer pa zaposleni nimajo od ratsi dohodkov in dobička nič.
plače so ostale enake.
dela je več ob enakem številu zaposlenih.

torej se zaposlenim ne pozna, da namesto za slovensko državno podjetje delajo za nemško državno podjetje.
bilzerian
# 09.08.2018 ob 08:56
pa naj še kdo reče, da je država slab gospodar.

pa preden mi začnete razlagati, da je vse privatizirano, naj vam povem, da je nemški Fraport v 100% državni lasti.
VICTORIA99
# 09.08.2018 ob 02:19
fotrM samo, če so tujci potem je pa vse ok. Ja letališče želijo imeti predvsem za tovorni promet, potniki se bomo vozili pa v Zagreb, Benetke, Graz....Slovenija od te rasti nima nič, delavci pa še manj. Zakaj smo že prodali letališče, ja zato ker so nemci tako zahtevali. Dragi moji nobena večerja ni zastonj.
mooodeeel
# 08.08.2018 ob 21:24
Kaj pa nacionalni interes??? A o tem pa nič, kajne? Aerodrom bi moral ostati v slovenskih rokah!!
breadmonster
# 08.08.2018 ob 20:19
Koliko od tega imajo zaposleni, koliko narod, katerega predniki so to letališče izgradili in ga okupatorju šenkali za drobiž.

V letu 2018...
gabba
# 08.08.2018 ob 19:22
Naj zrihtajo eno dobro linijo za na Kanarce! :)
PatakPajo30
# 10.08.2018 ob 07:18
ja kaj, naj se pa uprejo??? dejte no, delam po slovenskih firmah že skor dvajset let, itak mentaliteta gospodarjev in zaposlenih za crknit res. Lastniki in šefi delajo na tem, da ustvarijo ovce, malo manj da ne da te prepričajo, da je trava rdeča, ustvarjajo popolne zveste ovce. Poleg tega te vsakič prepričujejo, da je itak kriza, seveda kriza je non stop, aja ta je pa zmagovalna, raje bodi tukaj v tej firmi, ker drugje je še slabše, vsaj 18. - ega imaš plačo pa take kozlarije. Drugo so pa ovce, ki vsemu nasedejo, češ, saj on bo pa ja vedel. Tako poznam različne inženirje od kemije do strojništva, ki so dejansko zarad tega tok zatucani, da delajo na minimalcu? Inženirji?? Seveda sedaj pa pizdijo. Na trgu ni delovne sile za navadne poklice, tako da prišleki, ki pridejo delat v proizvodnje imajo večje plače kot oni. Hahaha kreteni.

Uprite se, če nimate nič od tega in vidite, da je keš. Je... jim vse po spisku. svoboda in pravice se ne dobijo kar tako.

Spet tretja stvar: itak je v vsaki firmi tipična slovenska mentaliteta, od ritoliznikov do špecarjev, hinavcev. tako da se slovenčki jadniki itak zmer razdelijo na dve struji vsaj.

Pa ne budalite z okupacijami, ker je recimo Fraport v tujem lastništvu. So lahko slovenski lastniki trikrat hujši, ampak to se kr mal požre dol. oz. se skoraj ne objavlja v medijih. dajte na tnalo še njih!

Zdajle štrajkajte, zdajle je denar, menda da prihaja še ena debilna kriza, sploh pa ni dobro tale Trump pa njegove sankcije proti vsem.
amigo
# 09.08.2018 ob 07:10
&fotrM
, ker so sproti kradli denar ven in to je se eden izmed dokazov, zakaj moramo vse prodat tujcem, ker le tako bomo imeli zagotovljene sluzbe...je pa res, da pri "tujcu" ne mors glumit na delovnem mestu :)

To kar ti pišeš je nekakšen rasizem. Vse moramo prodat ali pa za dobre provizije šenkat tujcem in postati hlapci. Če bi v Nemčiji kdo pisal takšne bedarije, bi ga imeli za bedaka.
VICTORIA99
# 09.08.2018 ob 02:13
fotrm
fotrM
# 08.08.2018 ob 23:26
"Koliko od tega imajo zaposleni, koliko narod, katerega predniki so to letališče izgradili in ga okupatorju šenkali za drobiž."

Se en, ki sigurno zivi doma v "mama hotelu".
Ce ne ves, ti povem preposto kaj imajo zaposleni od tega?
Imajo sluzbe za katere se jim ni treba bati, ko je bilo letalisce v nasih rokah, je komaj kej zasluzilo, ker so sproti kradli denar ven in to je se eden izmed dokazov, zakaj moramo vse prodat tujcem, ker le tako bomo imeli zagotovljene sluzbe...je pa res, da pri "tujcu" ne mors glumit na delovnem mestu :)
In ce me spomin ne vara imajo z tem nasim letaliscem se ogromno nacrtov za siritev, se posebej tovornega prometa...kar pomeni, se vec denarja in se vec zaposlenih...to je pa najvec on najbolj pomembmo kar si zelimo. Ce mi oz drzava ne zna ustvarjat, naj pa tujci...hvala jim!
Ker ce nisi pogruntal, pri drzavnih firmah sedi na stolckih ljudje, ki so blizu trenutni opciji in vedo, da so tam samo za par let...in zato kradejo in nic ne delajo od prvega dne in zato je treba vse prodat...levica pa sanja o drzavni srebrnini...ja, o tej srebrnini, ki ne prinasa dobicka niti novih delovnih mest... #bravo
1upanje
# 08.08.2018 ob 17:30
Kaj ti to pomaga, če pa Brniško letališče ne napreduje v razvoju - kje je že res novi terminal? ...
Alchemist
# 08.08.2018 ob 18:36
Nekoč bi lahko ti dobički ostali pri nas, sedaj pa romajo v Nemčijo. Mogoče bi bili res brez njihovega kadra, znanja in navezave na njihovo mrežo letališč kaj manjši, ampak vseeno bi skupno od tega imeli več koristi.

Morali bi jim prodati Mariborsko letališče, pa da bi videli, kaj bi lahko tam naredili.
Mislim Resno
# 08.08.2018 ob 17:53
Koliko od tega imajo zaposleni, koliko narod, katerega predniki so to letališče izgradili in ga okupatorju šenkali za drobiž.
ucenec
# 08.08.2018 ob 17:52
Prej ali slej se bo našel kakšen novinar, ki bo za dvig Fraportovih prihodkov pripisal zasluge evropski prometni politiki pod vodstvom Violete.

Prej ali slej se bo našla kaka druga Violeta, ki bo na veliko udihala po neoliberlalnem kapitalu, ki da povečuje prihodke brniškega letališča le zaradi lastnih interesov.
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo