Foto:
Foto:
Fructal
Slobodan Radun (Nectar) je zagotovil, da novi lastnik ne bo bistveno posegal v ustroj družbe (vodstvo, proizvodnja, zaposleni). Foto: BoBo
Fructal
Po neuradnih podatkih je Fructal v prvem polletju posloval bolje kot v primerljivem obdobju lani. Foto: BoBo
Fructal
"Proces prodaje Fructala je bil strokoven in transparenten, konkurenti so bili enakomerno zastopani, izbrano pa je bilo podjetje, ki je ponudilo najboljše," je zatrdil predsednik uprave Fructala Drago Kavšek. Foto: BoBo
Fructal prodan Nectarju

Pivovarna Union, ki je 93,7-odstotna lastnica ajdovskega Fructala, bo, če odštejemo 13 milijonov evrov finančnega dolga, tako dobila okoli 35,3 milijona evrov neto kupnine, so poročale Finance. Srbi bodo prevzeli tudi vse dolgove Fructala. "Cena je dosti ugodna. Priliv Pivovarne Union iz naslova prodaje je 35,3 milijona evrov, Pivovarna Laško se bo razdolžila v višini 48 milijonov evrov," je dejal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko.

"Vodstvo ostaja, ker mu zaupamo"
Slobodan Radun
iz Nectarja je na novinarski konferenci, na kateri Pivovarna Laško predstavlja postopek prodaje Fructala, pojasnil: "Lani smo imeli 90 milijonov evrov prihodkov iz prodaje. Čutimo veliko odgovornost do blagovne znamke Fructal. Želimo, da proizvodnja raste tako v Kamniku kot v Ajdovščini. Vidimo veliko sinergij, recimo v primarni proizvodnji sadja, saj se nam to izplača."

Predstavnik srbskega podjetja je še zagotovil, da ne nameravajo zamenjati Fructalove uprave. Ob tem je dal Nectar šest zavez: proizvodnih lokacij v Ajdovščini in Kamniku ne bo zapiral ali bistveno zmanjševal števila zaposlenih, po tržnih cenah bo odkupil vse sadje, vlagal bo v razvoj lokalnih pridelovalcev sadja, blagovna znamka ostaja temelj skupnega podjetja, ne bodo prodali nobenega programa Fructala, zdajšnje vodstvo ostaja, ker mu zaupajo. Srbska stran pa naj bi tudi prevzela dolgove ajdovske družbe.

Nakup bodo izvedli s pomočjo lastnih sredstev (7 milijonov) ter s posojili Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Investicija naj bi se jim povrnila najpozneje v sedmih letih.

"Proces prodaje Fructala je bil strokoven in transparenten, konkurenti so bili enakomerno zastopani, izbrano pa je bilo podjetje, ki je ponudilo najboljše," je zatrdil predsednik uprave Fructala Drago Kavšek. Postopek naj bi bil končan do konca novembra.

Laško želi izkoristiti Nectarjevo prodajno mrežo
Zorko je dejal, da si veliko obetajo od distribucijske mreže Nectarja v Srbiji, ki jo nameravajo izkoristiti za distribucijo preostalih izdelkov skupine. "Prodaje podjetij bomo nadaljevali, saj smo se zavezali. Na sobotni skupščini pričakujemo soglasje za prodajo," je poudaril. Po njegovih besedah bo predmetna prodaja pripomogla k razdolževanju pivovarske skupine. Napovedano kupnino pa označuje kot ugodno, dodaja pa, da cena ni bila edino merilo.

Pivovarna Union je v prodajo ajdovskega proizvajalca pijač, sadnih kaš in rezin privolila ob dveh pogojih. Prvi je, da nadzorni svet Pivovarne Union, ki je zasedal v ponedeljek in dogovor o prodaji odobril, s prodajo soglaša, drugi pa, da prodajo dovoli še skupščina Pivovarne Laško, ki bo zasedala v soboto.

SPOROČILO ZA JAVNOST
"Glede odločitve Pivovarne Laško o prodaji družbe Fructal vam sporočamo, da družba KS NALOŽBE seveda vztraja pri prevzemni ponudbi, pri čemer pa upamo in si želimo čim manj odprodaj delov premoženja skupine Pivovarne Laško. Če bo odprodaj še več, bi to vplivalo ne samo na prevzemno ponudbo, ampak na celotni postopek prevzema. Vsi postopki pa morajo potekati transparentno, še posebej ves čas trajanja prevzemne ponudbe. Vse, kar se pomembnega dogaja v skupini Pivovarne Laško, bo vsekakor vplivalo na postopek prevzema. Zato želimo in pričakujemo, da bodo politični lobiji, ki so že začeli svoje aktivnosti, spoznali, da s tem najbolj škodujejo prav dolgoročnemu razvoju Pivovarne Laško. Prevzemna ponudba bo javno objavljena najpozneje 6. avgusta."

Nectar premagal londonski Argus
Postopek prodaje sicer še ni končan, je pa Nectar svojo ponudbo izboljšal za deset odstotkov in tako premagal sklad zasebnega londonskega kapitala Argus.

Nectar bo nakup Fructala financiral delno z lastnimi sredstvi, in sicer v višini približno sedem milijonov evrov, delno pa s posojili Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Nakup naj bi se jim, kot ocenjujejo, povrnil v sedmih letih.

Za Fructal so se zanimali štirje tuji kupci
Poleg Argusa in Nectarja sta se za nakup Fructala zanimala še avstrijski proizvajalec sokov Spitz, ki je pomemben dobavitelj trgovske verige Hoffer, in Stanić Grupa, hrvaški distributer piva. Po pozivu za zvišanje ponudb sta to storila le Necktar in Argus.

Viri blizu Argusa pravijo, da so jih obvestili, da niso prednostni kupec, zato se bodo posvetili drugim projektom, tudi v Sloveniji.

Židan spomnil na zavezo do lokalne skupnosti
"Od lastnikov, ki prodajajo Fructal, pričakujem, da bo del prodajne pogodbe tudi zaveza do lokalne skupnosti," je ob novici, da Pivovarna Laško Fructal prodaja Nectarju, poudaril minister za kmetijstvo Dejan Židan.

"Kar je meni kot slovenskemu kmetijskemu ministru pomembno, je, da novi lastnik obdrži proizvodnjo in razvoj v Sloveniji ter da da zaveze in garancije lokalni skupnosti o medsebojnem sodelovanju," je dejal in pojasnil, da s podrobnostmi dogovora ni seznanjen.

Občina: Podpišite tudi z nami
Na občini Ajdovščina so vest o prodaji Fructala srbski družbi Nectar označili za presenetljivo novico. Prodajalec se o prodaji ni posvetoval z občino, kot je obljubil, a bodo kljub temu vztrajali, da Nectar podpiše pogodbo tudi z njimi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Še prejšnji teden je veljal za favorita Argus Capital iz Londona, se odločitvi Pivovarne Union čudijo na ajdovski občini. "Neuradno je bilo namreč dogovorjeno, da občina Ajdovščina s kupcem pred odločitvijo o prodaji podpiše pogodbo o treh ključnih zahtevah: odkup 25 odstotkov plus ene delnice, da ostane Fructal samostojna pravna oseba in da ohrani najmanj sedanje število delovnih mest," so poudarili.

Občina Ajdovščina se je predhodno pogajala z vsemi morebitnimi kupci, ob tem pa so se odločili favorizirati kupca, ki bo sprejel njihove zahteve. "Od uprave Fructala smo prejeli neuradne informacije, da je Nectar v kupo-prodajni pogodbi z Unionom sprejel zaveze, ki gredo v smer zahtev občine in zaposlenih, vendar bomo vztrajali, da podpiše pogodbo tudi z občino," so zapisali.

Predstavniki občine so se že dogovorili za sestanek s predstavniki Nectarja, na katerem se bodo pogajali. "Če se nam ne bo uspelo dogovoriti, bo naša zahteva, da skupščina Laškega ustavi prodajo, sicer bomo uporabili vsa pravna sredstva za zaščito interesov zaposlenih in lokalnega gospodarstva," še napovedujejo.

Fructal prodan Nectarju