Furs je dodatne davčne obveznosti naračunal pri zavezancih, ki so poslovali z davčnimi oazami. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Furs je dodatne davčne obveznosti naračunal pri zavezancih, ki so poslovali z davčnimi oazami. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Furs objavil 100 odločb

Raziskovalci Informativnega programa TV Slovenija so primerjali vsebino objavljenih odločb z javno dostopnimi registri in ugotovili, da je podjetje, ki mu je Furs leta 2013 v inšpekcijskem nadzoru dodatno zaračunal neprijavljene ali napačno obračunane davke v višini 7,5 milijona evrov, telekomunikacijsko podjetje T-2.

Drugi na Fursovi lestvici je nakelski Merkur, ki je odločbo o doplačilu 6 milijonov evrov davka prejel leta 2011. Pred dvema letoma je zaradi 862 tisoč evrov dodatnih obveznosti, ki so bile ugotovljene zaradi poslovanja prek davčnih oaz, položnico davkarjev prejel tudi Diners Club Slovenija.

Preventivno delovanje Fursa
Od leta 2010 do konca marca je Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) opravila 1001 nadzor in ugotovil za več kot 32 milijonov evrov dodatnih davčnih obveznosti, so sporočili s tega državnega organa. Za javno objavo stotih anonimiziranih odločb so se na Fursu odločili zaradi lažjega razumevanja tematike in želje po transparentnosti svojega delovanja.

Furs sicer že vrsto let spremlja poslovanje zavezancev s subjekti, ki imajo sedež ali transakcijski račun v t. i. davčnih oazah.

"Naš namen je preventivno delovanje in predvsem opozarjanje na sheme agresivnega davčnega načrtovanja, ki z vidika davčne zakonodaje niso dopustne," so poudarili. Med primeri so tako tudi takšni, ko so nadzor načeli zaradi preveritve transakcij, v njem pa so ugotovili nepravilnosti z drugih področij poslovanja.

Obravnavanci očitajo Fursu
Objavljeni primeri obravnavajo transakcije tako s subjekti v t. i. klasičnih davčnih oazah kot s tistimi na območjih, ki izpolnjujejo oz. so izpolnjevale le katerega izmed elementov davčnih oaz, kot so tajnost in nedostopnost podatkov, in so jih zavezanci uporabljali za namene izogibanja davčnim obveznostim.
Prvi dolžan 7,5 mio. evrov, stoti 33 tisoč
Iz odločb je tudi razvidno, da obravnavanci Fursu pogosto očitajo napačno rabo davčne zakonodaje, tako evropskih direktiv kot domače. Največ dodatnega davka je bilo odmerjeno T-2, in sicer za skoraj 7,5 milijona evrov davščin, drugemu 6 milijonov evrov (Merkur), tretji (gre za fizično osebo) pa ima skoraj štiri milijone evrov davčnega dolga. Zadnji, stoti na lestvici objavljenih odločb, dolguje za 33 tisoč evrov davkov.

Furs objavil 100 odločb