Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 41 glasov Ocenite to novico!
Airbnb
Tudi prihodke iz naslova oddajanja Airbnb je treba prijaviti, poudarja Furs. Foto: Pixabay

Dodaj v

Furs: Pridobili smo podatke o dohodkih prek Airbnbja in Bookinga

Zagrožena kazen: od 400 do 30.000 evrov
4. december 2017 ob 10:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Finančna uprava je sporočila, da je pridobila podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistične namene. Zavezance opozarja, da imajo še dober mesec časa za prijavo.

"Ste napovedali vse dohodke, ki ste jih dosegli v preteklih letih? Če jih še niste, storite to čim prej, najpozneje pa do 21. januarja 2018," so v sporočilu za javnost zapisali na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs).

Furs bo na začetku prihodnjega leta izvajal poostrene dejavnosti nadzora pri fizičnih osebah, fizičnih osebah z dejavnostjo in pri pravnih osebah, ki so dosegale dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični najem, torej tudi prek spletnih portalov Booking, Airbnb in podobno.

Podatke, kdo je prejel dohodke iz tega naslova, so na Fursu že pridobili, poudarjajo. Kdor jih še ni prijavil, se lahko kazni izogne z institutom samoprijave. Izrečena globa znaša od 400 evrov do 30.000 evrov.

Na prijavljene dohodke bo davčna uprava obračunala dohodnino in tri odstotke obresti od neplačanega davka. Slednje velja tudi za obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

Posameznik lahko oddaja in oglašuje oddajanje prostih kapacitet v turistične namene (npr. prek Airbnb ali Booking) le, če ima to dejavnost ustrezno registrirano. Fizična oseba, ki oglašuje ali oddaja nepremičnine v turistični najem in ni vpisana ali nima priglašenega dela, opravlja delo na črno. FURS je pripravil tudi brošuro, kako se registrirati "za nazaj" ali "za naprej".

Fizične osebe, ki želijo oddati nepremičnino ali njen del v najem za kratko časovno obdobje, lahko to počnejo na dva načina, navaja finančna uprava: lahko se registrirajo kot sobodajalci ali pa kot samostojni podjetniki.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
miro789
# 04.12.2017 ob 11:33
Pravilno.
malasraka
# 04.12.2017 ob 11:23
...ups... spet bo pritoževanja, jamranja, mastnih novinarskih člankov ...

drugače pa, pravilno!
TineB
# 04.12.2017 ob 12:08
@amigo

Nič ne blefirajo. Ponudniki "digitalnih platform za delitveno ekonomijo" ala Airbnb, Booking, TripAdvisor, Uber itd so spoznali, da je v EU vrag odnesel šalo in da EU resno misli z omejitvami, strogo regulacijo, celo prepovedjo, če ti ponudniki ne bodo pošteno začeli plačevati davkov - oni sami in njihovi izvajalci (najemodajalci, vozniki itd).

V ozadju se že ful dogaja (link)

In očitno so KONČNO začeli sodelovati z lokalnimi oblastmi in EU komisijo .ter pristali na poslovanje po predpisih. Sem sodi tudi sporočanje davčnim organom, kdo so najemodajalci in vozniki in koliko so zaslužili - in potem davčni organ preveri, če je bilo delo opravljeno zakonito in vsi predvideni davki plačani.

In bodite prepričani, da fuuuuuuuul folka v SLO sobe v turistične namene preko teh platform oddaja povsem na črno - brez registracije dejavnosti in brez centa plačanega davka. Taki, ki to delajo zakonito, so redki.
TineB
# 04.12.2017 ob 11:53
Hahahahahahahahaha!!!!

PRAVILNO!

Delitvena ekonomija - absolutno ZA, če se pošteno plačuje davke od tega. Dela na črno imamo že tako dovolj, ne ravimo še "digitalnih platform" za to, za spodbujanje dela na črno.
DrKult
# 04.12.2017 ob 11:44
Edino pravilno.
DXM
# 04.12.2017 ob 12:00
dura lex, sed lex moji dragi hipsterčki. Če je zakon, naj bo zakon za vse. Bi bilo pa pametno najprej polovit velike ribe, ki odnašajo denar v tujino.
pigl
# 04.12.2017 ob 11:59
V kolikor si oddajal(a) svojo nepremičnino ti ostaneta dve opciji:

- prijaviš in plačaš kolikor ti pač nanese
- ne prijaviš in reskiraš, da res blefirajo, v kar močno dvomim

Sem pa preveril na Airbnb in po potrebi posredujejo podatke davčnim zahtevam.
TineB
# 04.12.2017 ob 12:14
Ne le, da jim grozi plačilo davkov z nazaj + obresti ... (če se ne prijavijo sami celo globa - odvisno od zaslužka), ampak lahko davčna inšpekcija izda tudi kazen za opravljanje neregistrirane dejavnosti. In kot vemo, je pri nas za registracijo takšne dejavnosti v večstanovanjkem objektu z več lastniki potrebno tudi soglasje preostalih etažnih lastnikov. Good luck pri tem. Kdo bo pa dovolil, da bo sosed oddajal turistom svoje stanovanje, da se bodo vsak dan drugi ljudje po bloku potikali, ne glede na uro.
Alchemist
# 04.12.2017 ob 12:15
Konec zabave torej.
smallbudget
# 04.12.2017 ob 12:20
Pravilno! Jst mam tega džumbusa v našem bloku že poln kufer.
GORILA
# 04.12.2017 ob 12:00
@amigo
Blefirajo.

...vredno vložka 400€?
blayo
# 04.12.2017 ob 12:49
@tupamaross
Prvo poberite davke posameznikom iz davčnih oaz, po tem pa se
spravite na reveže.


Kdo pa je revež tukaj?
reklakazala
# 04.12.2017 ob 11:35
Ha, ha, ha, tole je pa v stilu zasliševanja: "Vse že vemo, najboljše, da nam vse poveš!" Če vse vedo, naj preprosto pošljejo obračun, pa je. Meni pri dohodnini nič ne grozijo, da moram kaj prijavit. Česar pa ne prijavim, pa tam preprosto ni. Simpl, ane ...
kazam123
# 04.12.2017 ob 11:51
Nekje sem prebral, da bodo v prihodnosti na isti način obdavčili bitcoin/cash.
DrKult
# 04.12.2017 ob 13:11
Ajvard "seveda nimajo podatkov."

Te skrbi?
Ljudje, nehajte se izogibat plačilu davkov, pa bo vse ok. Vsi koristite storitve države od šol, prek policije do bolnic, ko je treba pa kaj prispevat, to pa ne. In potem isti komentatorji šimfate razne Bavčarje, da so oportunistični kradljivci. Razen v znesku se vaša dejanja ne razlikujejo prav dosti, lopovi eni kot drugi.
elGoyc
# 04.12.2017 ob 12:48
@ajvard
Dokler ima Booking tvojo odprto rezervacijo in če mu ponudnik ne sporoči odjave ali ne-prihoda, potem se šteje, kot da si storitev koristil in zaradi provizije ima Booking vse te podatke. Kako se to knjigovodsko vodi sicer ne vem...
Pri Airbnb gre ves denar prek njih in s ponudnikom storitev ne opravljaš transakcij.

Sicer se dostikrat bolj izplača na Bookingu pogledati proste nastanitve in se nato samo pojaviti na vratih ali predhodno direktno rezervirati, ker je ponudnikom v interesu, da ne plačajo provizije, ki naj bi bila med 15 in 35%. Ponavadi dobiš vsaj boljšo sobo ali zajtrk.
K_ris
# 04.12.2017 ob 13:28
@ajvard

in kakšne podatke sploh ima booking o dejanski plačilih?

Verjemi, da AirBNB ali Booking zbereta dovolj podatkov, da vesta, koliko provizije morata pobrati.
Kvattro
# 04.12.2017 ob 12:30
Papa Airbnb v EU.. zdaj je samo še ena izmed stotin booking ponudb..
Fora je bila, da oddajaš SVOJE stanovanje, medtem ko te ni doma. Da se plača davek je pravilno, tona birokracije, stroškov, čakanja, registracij,.... NI!
Tao3
# 04.12.2017 ob 18:02
Vsi ki ne plačujete davkov ste lopovi in potem kričite naj iščejo večje lopove. VSE LOPOVE kaznovat, da ne rabimo mi ostali davkov plačevat še za vas. In šolat vaše otroke in vašim babicam plačevat menjavanje zob. Pa če en euro davka ukradete, ga moram jaz namesto vas plačat. VSE KAZNOVAT BREZ MILOSTI! LOPOV JE LOPOV! Vraga "se je znajdu" - ostali smo plačali več zato.
wta
# 04.12.2017 ob 16:40
Nekateri mislijo, da FURS blefira. Potem bomo pa čez en mesec v medijih poslušali jokanje češ da jim je FURS napisal 5 000 evrov kazni. Vse transakcije so zabeležene. Kdo je plačal, komu je plačal. Na roke se tukaj ne plačuje ker turi AirBnB hoče svojo provizijo in zato gre vse striktno preko bančnih nakazil in kartic. Podatke so izročili že mnogim državam in zagotovo so jih tudi Sloveniji. Če ne verjamete pa čakajte do januarja. Niso prvi in ne zadnji, ki morajo posredovati podatke. Tudi banke v Evropi so dolžne posredovati FURSU podatke o vseh bančnih transakcijah slovenskih državljanov.
Bivši uporabnik
# 04.12.2017 ob 13:42
Brez milosti do tistih ki se okoriščajo brez da plačajo pošten delež državi!
GORILA
# 04.12.2017 ob 13:01
@tupamaross
Prvo poberite davke posameznikom iz davčnih oaz, po tem pa se
spravite na reveže.


..nekdo, ki ima nepremičnino v kateri ne živi in z njo dobro služi pač ni revež!

In ko bodo davčne oaze sodelovale, tako kot sodeluje booking, se bo pobralo tudi tem!
crtomircek
# 04.12.2017 ob 12:55
Airbbnb, Booking, Mount vaccation, precej dobro vejo koliko poberejo tudi tisti, ki oddajajo na črno. Ker pobirata provizije in če ni odjave, ti zaračunajo provizijo. Oddajanje preko teh platform polni sobe in uporabniki to vedo, zato se z njimi ne zaj.... Radi bi se pa zaj... FURSom.

Oddajanje na črno brez Bookinga in obenem držati "low profile", da te ne obišče inšpektor, pa verjetno nima smisla, ker ne boš oddal nič.

Tistih, ki svoje stanovanje na morju oddajo prijateljem, kadar ga sami ne uporabljajo, pa verjetno ne bo mogoče obdavčiti.
slovenkaaaa
# 04.12.2017 ob 12:29
Pravilno! Jst mam tega džumbusa v našem bloku že poln kufer.

In kaj bo potem? Plačajo davek, oddajali pa bodo še zmeraj. Ne vem, zakaj bi jim ti lahko to preprečil. Blok je blok. A obiske tudi omejuješ sosedom?
Simba
# 04.12.2017 ob 14:03
ajvard: "pa so ti podatki dovolj, da FURS izda odločbo? in da ta vzdrži na sodišču?"

keri podatki? da je oseba A, osebi B plačala XXX EUR za BnB za obdobje od DD.MM.LL do DD.MM.LL preko kreditne kartice osebe A 0123-0123-0123-0132 od katere je naše podjetje odtrgalo provizijo v Y.YY% preostalo vsoto pa nakazalo na ZZZZZ?

Jaz mislim da je dovolj. ker podatek glede ZZZZZ-ja imajo pa pri naših bankah - razen če imaš to speljano preko davčne oaze...
Celjan27
# 04.12.2017 ob 12:42
Pravilno...tudi sam sem začel z oddajanjem nepremičnin prek airbnb-ja in booking na podpiram delo Fursa!

Ni mi pa jasno, kako bodo dobili tiste, ki še vedno oddajo na črno. Nas, ki delamo po črki zakona, ni problem preveriti, ker so nakazila na TR in se vidi koliko in od koga. Problem so tisti, ki oddajajo na črno in si prek paypala nakazujejo ali pa na kakšnega drugega družinskega člana/prijatelja.

Vse to bi se rešilo, če bi uvedli res visoke kazni za oddajanje na črno, recimo 20.000 eur. 2 ali 3 bi dobili in kar naenkrat bi vsi postali registrirani sobodajalci:))
amigo
# 04.12.2017 ob 11:17
Finančna uprava je sporočila, da je pridobila podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistične namene.

Blefirajo.
K_ris
# 04.12.2017 ob 16:08
@Radoveden

Pa saj nismo prvi, ki bi dobili podatke od Airbnb ...

Airbnb has announced it is handing over user data to Irish tax authorities

To je bilo že 2015 za Irsko, pa še za kar nekaj drugih fržav.
Ursula2012
# 04.12.2017 ob 16:04
Na Madžarskem so vse podatke posredovali njihovi finančni upravi, tako da zelo možno, da so jih tudi pri nas. Gledali so za dve leti nazaj...
fritaja
# 04.12.2017 ob 15:05
noxy
# 04.12.2017 ob 13:36
Male ljudi lovit, to jim gre super od rok


Kakšna je zate definicija "malega človeka"? A je to tisti, ki ima stanovanje za oddajanje? Kaj pa so potem ostali, morda mikro ljudje?
K_ris
# 04.12.2017 ob 14:37
@Radoveden

Tidti, ki prek AirBNB oddajajo na črno, vetjetno tudi niso pridobili soglasja sostanovalcev v bloku. In zdaj ko bodo morali poslovati na legalen način, bodo morali to soglasje pridobiti, če ga ne bodo dobili, pa tudi oddajanje v turistične namene ne bo mogoče.
pullach
# 04.12.2017 ob 12:26
ajvard, ker je bilo to na črno?
GORILA
# 04.12.2017 ob 16:17
@faustix
Ja in kdaj bojo tajkuni vrnili denar?

...a so veliko oddajali preko airbnbja in bookinga?
x67
# 04.12.2017 ob 11:45
nimajo nic! ce bi imeli, bi bilo tiho, da bi lahko pobrali se kazni.
makoshark
# 04.12.2017 ob 16:39
ajvard
ko sem nazadnje našel nastanitev na bookingu, ni bilo potrebno plačati preko neta niti rezervacije.
sem plačal na licu mesta ponudniku. v bistvu vedno do slej.

booking ima tako kvečjemu podatke o oglaševani ceni, ne pa o dejanskih transferjih.


Pojma nimaš. Totalno si zgrešil. Booking.com ima podatke o realiziranih rezervacijah narejanih preko njih. Booking.com tudi zaračuna storitev (= provizijo) ponudniku in ne gostu. Torej tisti, ki oddaja, dobi račun in plača booking.com provizijo. In kakšno logiko ima ponudnik, da plača provizijo, FURSu bo pa razlagal, da dejansko ni vedel, kaj plačuje ;)))

FURS rabi samo izdane račune od booking.com skupaj s seznamom realiziranih rezervacij. Torej točno to, kar dobijo ponudniki ob mesečnem obračunu.
GORILA
# 04.12.2017 ob 16:03
Crtomirček... nekdo, ki oddaja stanovanje od tete je proti nekomu iz davčne oaze pač revež. Tudi nekdo, ki oddaja svoje drugo stanovanje...ali pa tretje če hočeš.

...tudi večina iz davčne oaze je revežev proti Gatesu ali Abramovičev...
...in te ki jih ti omenjaš (drugo, tretje stanovanje) so ultrabogataši proti klošarju, ki živi na ulici!

Tvoj predlog je torej - udrite po vseh, samo mene pustite pri miru, a kako?
fritaja
# 04.12.2017 ob 13:30
malysh23
# 04.12.2017 ob 11:25
strahovlada vlada...


A če država pobere davke od zaslužka, potem je to strahovlada?

Je nepremičninski balon že začel pokati? :)
ajvard
# 04.12.2017 ob 12:23
in kakšne podatke sploh ima booking o dejanski plačilih?

ko sem nazadnje našel nastanitev na bookingu, ni bilo potrebno plačati preko neta niti rezervacije.
sem plačal na licu mesta ponudniku. v bistvu vedno do slej.

booking ima tako kvečjemu podatke o oglaševani ceni, ne pa o dejanskih transferjih.
boro007
# 04.12.2017 ob 17:36
@interista93

pač če kdo služi nekaj 100k€ na leto se mu ni treba bati....revež z nekaj 10k€ nej pa raje davke plača

No tisti prvi del je anomalija ki bi jo bilo treba strogo odpraviti. Tisti drugi del pa velja za vse, tudi tiste ki so 100Eur v minusu. In prosim ne nekaj 10k in besede revež dajati skupaj v en stavek, razen če dodaš negacijo vmes. Samo filmska zvezda z nekaj 10k na računu je revež, za ostale ljudi je to solidna zaloga.

Če zaslužiš kak "k" sploh če greš nad 10k in več, potem plačaj davek.
vranek
# 04.12.2017 ob 16:00
Brazi, za v naprej. Davek placujes za nazaj. In te podatke so pridobili. bila je sprejeta neka omejitev za oddajanje? Mislim, da bodo to nadzorovali!
boro007
# 04.12.2017 ob 15:56
@revolution_SLO

Samo strasijo. AirBnB, ne daje podatkov davcnim organom! Dobijo vas lahko le na terenu preko inspektorja. Platformo pa morate pametno uporabljati, samo potrjenim uporabnikom z dobrimi reviewi in nikakor Slovencem in tistim, ki so na platformi na novo. Pa srečno!

Če že nisi del rešitve... Vsaj ne bit del problema.
AM
# 04.12.2017 ob 14:51
"Furs: Pridobili smo podatke o dohodkih prek Airbnbja in Bookinga"

Pravilno.

Vsi davki, ki jih bo FURS dobil v blagajno na takšen način, bodo zniževali višino prihajajočega davka na nepremičnine. Zato takšne zadeve vedno podpiram.
oliva
# 04.12.2017 ob 14:44
@Krena, sicer se strinjam, samo če bi eventuelno res to lahko izvedli, si lahko predstavljamo odziv - jezo, ko bi se to zgodilo brez opozorila.
K_ris
# 04.12.2017 ob 14:40
@Radoveden

Nimajo pa seveda podatka koliko se je zaslužilo. Če napišete da ste oddali 1 flat enkrat lani, bodo presrečni.

To ni res, ker če so dobili podatke od Airbnb in Bookinga, potem imajo tudi podatke o tem, kdaj je bilo stanovanje najeto in kolikšna je bila cena.
tantadruj76
# 04.12.2017 ob 12:54
super. kdaj bomo uvedli elektronski popis, s sistemom ki ne bo goljufal .. v javnem sektorju in sicer... koliko malic, koliko nesejo kuharji in osebje domov, koliko paprja za printanje se potroši in koliko zgine, koliko ostalih pripomočkov. koliko je res oddelanih ur in koliko odsotnosti itd itd... moramo biti točni na obeh straneh..
tupamaross
# 04.12.2017 ob 12:42
Prvo poberite davke posameznikom iz davčnih oaz, po tem pa se
spravite na reveže.
DeepBlue
# 04.12.2017 ob 19:49
@ Tao3

Podpišem.
delfino_
# 04.12.2017 ob 14:50
Kdaj bodo pa pridobili podatke o dohodkih v davčnih oazah?1 Ker tam so tiste prave miljarde poniknjenega denarja.
Seneca
# 04.12.2017 ob 13:13
nimajo nic! ce bi imeli, bi bilo tiho, da bi lahko pobrali se kazni.

Javni upravi je veliko bolj udobno, če dobi od najemodajalcev že podatke in jim zmanjša obseg njihovega dela
Simba
# 05.12.2017 ob 18:51
kralj matjaž: "Delate lahko samo tisto kar vam mi dovolimo."

kdo ti pa kaj prepoveduje? deli kar hočeš - samo davke plačaj škrtica!
Točno tako kot je Tao3 napisal. Vsi ostali plačujemo več zaradi takih kot ti
Kazalo