Gen energija je po nakupu postal večinski lastnik HESS-ja Foto: Goran Rovan
Gen energija je po nakupu postal večinski lastnik HESS-ja Foto: Goran Rovan

Od omenjenih 96 milijonov evrov, kolikor je stal 35,6-odstotni delež Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), je 56 milijonov prispeval Gen energija, preostalih 40 milijonov pa družba Savske elektrarne Ljubljana iz skupine Gen.

Posel se je omenjal kot eden izmed ukrepov HSE-ja za izboljšanje poslovanja skupine. Ta se je namreč v zadnjem času znašla v denarnih težavah in izvaja ukrepe optimizacije in reorganizacije, pri tem pa se spopada z močnim nasprotovanjem.

Gen energija je imel sicer do zdaj v lasti 15,4-odstotni delež Hidroelektrarn na spodnji Savi (HESS), HSE pa 84,6 odstotka. S podpisom pogodbe se bo lastniška struktura družbe HESS-a spremenila tako, da bo podjetje po novem v 51-odstotni lasti skupine Gen. Skupina HSE bo ohranila 49-odstotni lastniški delež, pri čemer bo imela matična družba le še 15,4-odstotni, preostali dve družbi iz skupine pa bosta svoja deleža ohranili.

Projekt hidroelektrarn na spodnji Savi zajema gradnjo verige petih hidroelektrarn: Boštanj, Arto-Blanca, Brežice, Krško in Mokrice. Medtem ko elektrarne Boštanj, Arto-Blanca in Krško že obratujejo, se je gradnja hidroelektrarne Brežice začela marca. Gradnja zadnje v verigi, Mokric, naj bi stekla konec prihodnjega leta, veriga pa naj bi bila dokončno zgrajena med letoma 2018 in 2019.