Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 20 glasov Ocenite to novico!
Naselje, stanovanja, nepremičnine
Od prvega polletja 2013, ko je bilo doseženo drugo dno krize slovenskega nepremičninskega trga, raste število kupoprodaj stanovanj v večstanovanjskih stavbah in hiš s pripadajočim zemljiščem (samostojnih, vrstnih in dvojčkov). Foto: BoBo

Dodaj v

Geodetska uprava: Trg nepremičnin je oživel

Večje število večjih poslov z nepremičninami
6. november 2017 ob 13:23,
zadnji poseg: 6. november 2017 ob 13:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenski nepremičninski trg je znova v fazi rasti, kar dokazuje rekordno število kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin v prvi polovici letošnjega leta, navaja poročilo geodetske uprave.

Geodetska uprava je objavila redno polletno poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2017. "Gonilo povpraševanja po nepremičninah so še naprej ugodne gospodarske okoliščine in predvsem nizke obrestne mere. Nizke obrestne mere in rast obsega stanovanjskih posojil prebivalstvu spodbujajo zlasti rast povpraševanja po stanovanjskih nepremičninah. Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah v teh okoliščinah narašča tako zaradi bivalnih kakor tudi zaradi naložbenih razlogov. Število transakcij in cene stanovanjskih nepremičnin rastejo po vsej državi, pri čemer so bistvene razlike v jakosti trendov med posameznimi območji države," so zapisali.

V prvem polletju 2017 so tako na prostem trgu in javnih dražbah evidentirali okoli 17.200 sklenjenih kupoprodajnih poslov z nepremičninami v skupni vrednosti 1,07 milijarde evrov.

K rasti števila transakcij z nepremičninami največ prispeva rast števila kupoprodajnih poslov s stanovanjskimi nepremičninami. Povečevanje vrednostnega obsega prometa je tudi posledica večjega števila večjih poslov, ki so jih začeli sklepati poslovni subjekti oziroma nepremičninski investitorji.

Med večjimi posli so zasledili prodaje trgovskih centrov, poslovnih in industrijskih stavb, hotelov in garažnih hiš, pa tudi gradbenih zemljišč in nedokončanih objektov iz v času krize propadlih nepremičninskih projektov. "Medtem ko smo v prvem polletju 2015, ko so cene nepremičnin v povprečju dosegle dno, evidentirali 27 milijonskih poslov (največji je bil prodaja poslovne zgradbe Slovenijalesa v Ljubljani za 18,8 milijona evrov), smo jih v drugem polletju 2016 že 67 (največji je bil prodaja trgovskega centra Tuš v Kopru za 55 milijonov evrov), v prvem polletju 2017 pa 49 (največji je bil prodaja nove poslovne stavbe v Ljubljani za 8,8 milijona evrov)," v poročilu med drugim navaja geodetska uprava.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Joker
# 06.11.2017 ob 15:11
koncentracija lastništva bi spodbudila fleksibilnost delovne sile

Najbolje bi bilo, da delovna sila sploh nima nobenih nepremičnin, tako je lahko vsak dan 24 ur na šihtu.
StricaOdZadi
# 06.11.2017 ob 15:03
Dokler bodo tisti ki imajo denar kupovali po 4 stanovanja in jih brez obdavčitve tržili prek airbnb-ja bodo šle cene gor in tisti, ki bi potrebovali stanovanja ne bodo mogli do njih.

Ampak spremembe ne bo, ker tisti, ki na tak način služijo so pač elita, ki je blizu levi in desni politiki.

Iz istega razloga ne bo nikoli progresivnega davka na nepremičnine.
tupamaross
# 06.11.2017 ob 15:13
Pokojnine iste že skoraj 10 let. Enako invalidnine. Plače zamrznjene
še vedno in to že skoraj 10 let...

Kako lahko oživi trg nepremičnin, poraste potrošnja "svega i svačega"
pri že deset leti istih plačah, pokojninah...

Bodimo vsi skupaj malo bolj resni.
mmeeddoo
# 06.11.2017 ob 16:16
Trg nepremičnin je samo umetno oživljen s strani medijev.
Lepo vas prosim, 80 % zaposlenih prejema plačo pod (umetno spuščeno) mejo revščine, vi pa sanjate, da je trg prebujen !? Tudi funkcionira ne, če pa si eni in isti hazarderji samo preprodajajo stanovanja med sabo.

Najprej dajte ljudem vsaj 1.800 plače, da bodo lahko živeli in kredite plačevali. Potem pa lahko začnemo študirati ali je kdo kupil stanovanje zase.
sportivko
# 06.11.2017 ob 16:09
Kok je kvadratni meter v LJ ? 4000 € / na prah in meglo? Stanovanja v LJ so enostavno precenjena. NOVA podjetja se selijo na periferijo in čez 10 let bo imeti službo v centru LJ ena sama norost.
realist65
# 06.11.2017 ob 16:05
Statistika nakazuje, ampak ne pove pa, da bogati kupujejo še več stanovanj, reveži pa " morajo" prodati zaradi nenasitne države. To je plan sistema, ( 65 % lastnikov ) kar je socializem dal, bo kapitalizem vzel. Preprosto, kot pasulj.

Sramota za državo in njene voditelje, ki se čudijo majhne volilne udeležbe.
srv
# 06.11.2017 ob 15:39
Joker > Najbolje bi bilo, da delovna sila sploh nima nobenih nepremičnin, tako je lahko vsak dan 24 ur na šihtu.
--
Upam, da ne pride k nam, na Kitajskem so tovarne, kjer delavci živijo v tovarnah, delajo mnogo več kot 8 ur, da lahko mi kupujemo poceni. Res je pa tudi, da tudi Kitajska postaja "draga" in se proizvodnja širi na cenejše lokacije.
Optimist99
# 06.11.2017 ob 17:32
Naloga stanovanjskega sklada je graditi stanovanja v blizini dragih sosesk. Tam naseliti Albance. Posledicno bodo cene nepremicnin v okolici padla in vsi delavni Slovenci, si bodo lahko privoscili lastno stanovanje...
mali_piscek
# 06.11.2017 ob 16:20
To v bistvu sploh ni dobra novica.

To pomeni, da je denar maj vreden oz. z drugimi besedami, da je inflacija višja kot uradno priznana.

Balonček se je spet začel napihovat. Le kdaj bo počil in kako nevaren bo ta pok?
politik kritik
# 06.11.2017 ob 15:14
Treba je vedeti, da se je v 1. polletju prodalo približno 200 stanovanj iz kompleksa Celovških dvorov. Take prodaje nebo več na Slovenskem še kar nekaj časa, zato so tile podatki bolj izjema.

Čestitke pa seveda tistim, ki ste tam kupili. Kljub vsemu kar se je govorilo o tem kompleksu, se je zadeva izkazala za dobro naložbo.
StricaOdZadi
# 06.11.2017 ob 18:03
Prvo stanovanje 0,01% davka, drugo 0,5% davka tretje 5% davka četrto 10% davka in tako naprej...

K naenkrat ne bo več problema z stanovanji.

Sam tega ne bo ker v
rana vrani me izlkjuje oči.
zigag
# 06.11.2017 ob 17:39
Oživel ja.

Se mi kar zdi ja.

Midva sva oba mlada, visoko izobražena, imava službi, ki pa nama kljub, da sta za ndč, ne dopuščata, da bi si s to plačo lahko privoščila stanovanje za družino. Zakreditirat se pri tej plači in takih cenah brez, da bi imel nekaj nekje za slabe čase, je noro početje.

Zato sva najemnika. Ni izbire. Iščeva, ampak ali so luknje ali pa predraga stanovanja. Tudi ne poznam koga, ki bi si kot mlad (od 26-36) kupil stanovanje ta hip in se šel zakreditirat do vratu. Ok. Imava kolega znanca, ki je odvetnik, ampak dela od jutra do večera in za vikende. Njegovo življenje je služba. Kupil je stanovanje, v Situli, raje ne povem za koliko. Ampak a je to smisel zivljenja se vprašam? Da grem še sam v popoldansko obrt, da bom delal cele dneve za to, da bomo kje ziveli?

Tako, da prosim lepo, trg ni oživel, oživeli so nekateri, ki imajo že sedaj nepremičnine in jih kupujejo kot jim paše. Oživeli pa ste tudi mediji, ki o tem poročate, pa širite take bombastične naslove.
Orisei
# 06.11.2017 ob 17:11
@Orisei, imamo že Stanovanjski sklad za to. Državni in še nekatere občine ga imajo. Ne pomaga to. Treba je sprostiti zemljišča za gradnjo in omejiti nakup teh zemljišč, da ne pride do kopičenja pri posameznikih in podjetjih.

Ta stanovanjski sklad ni nič vse skupaj, par ljudi, ki prejema plača za "fikus-iranje". V ljubljani kronično primanjkuje gradenj velikih sosek ala Fužine, BS, sosesk z 10-15 velikim bloki po 15-20 nadstropij. Kaj ti pomaga sklad, ki zgradi 5 butičnih blokcov na leto, ki jih itak dobijo priseljenci iz Albanije ipd (hint: poglej prvih 200 priimkov na seznamih teh upravičencev)
g1n3k
# 06.11.2017 ob 17:07
Zapret državne stanovanjske sklade, ki so izgubil kompas - obstajajo v namen ljudstva in ne v namen kapitala ter kovanja dobičkov. Progresivno obdavčit od prve bivalne enote, kjer lastnik nima prijavljenega stalnega prebivališča dalje. Če pa to ne zadostuje, pa še dediščino progresivno obdavčit.
Orisei
# 06.11.2017 ob 16:33
Trg se prebuja ampak ne kupujejo stanovanj mlade družine, da bi šle na svoje ampak tisti, ki imajo presežke denarja (veliko jih je v Sloveniji) kot naložbo in jih potem oddajajo v najem tistim, ki si svojega ne morejo kupiti, ker so cene previsoke.

Država bi morala ustanoviti neko neprofitno podjetje, ki bi gradilo velike bloke (10-15 nadstropij), ne neke male butične blokce s 3 nadstropji, te nepremičnine potem prodajati mladim družinam brez profita (torej s pozitivno ničlo), da se ponudba poveča in da tudi ostalim nepremičninam padejo cene na neko raven, ki jo človek z povprečno plačo še lahko odplača brez da se zakreditira za pol življenja. Seveda bi moralo biti v pogodbi napisano, da tisti, ki bi stanovanje na ta način kupil ga ne bi moral prodati nikomur drugemu kot nazaj podjetju, ki je stanovanje zgradilo, po isti ceni kot je zanj plačal, da bi preprečili preprodajanje stanovanj z namenom dobička.

Stranko, ki bo v predvolilnem programu predlagala to (torej neprofitno podjetje, ki bi gradilo velika naselja po neprofitni ceni) bi volil ne glede na vse ostalo. Ker realno me za stališča o domobrancih/partizanih boli k....zelo pomembno pa mi je da bi cenen nepremičnin padle, konkretno, na raven, da bi si jo lahko vsak privoščil in ne samo najema kot sedaj, kjer tistim, ki so že tako bogati še bolj bogatiš proračun s plačevanjem najemnine.
AM
# 06.11.2017 ob 16:18
Cene stanovanj, sploh v Ljubljani so še vedno prenapolnjene .. Sedaj jih bo GURS še višal. Če bo nov davek na nepremičnine napisan na podlagi vrednosti smo ga na*ebali
hizli tren
# 06.11.2017 ob 16:03
Seveda je oživel, če se pa nič ne gradi in je povpraševanje večje od ponudbe.

Da ne govorimo o tem ko državni ali pa mestni sklad kupi nasedlw projekte po previsoki ceni in a tem držijo visoke cene.
Pajdaški rdči kapitalizem
beninorc
# 06.11.2017 ob 16:36
pr mene je še zmeraj v spancu...gllooobookem spancu
krucyfix
# 06.11.2017 ob 16:31
Treba je vedeti, da se je v 1. polletju prodalo približno 200 stanovanj iz kompleksa Celovških dvorov. Take prodaje nebo več na Slovenskem še kar nekaj časa, zato so tile podatki bolj izjema.

Po skoraj desetletju zastoja je veliko ljudi, ki zelo želijo stanovanje, ampak si ga kljub zastoju cen niso mogli privoščit. Ker je bilo s službami slabo in ker so bile banke po predkrizni lahkomiselnosti nato bolj papeške od papeža pri ocenjevanju kreditne sposobnosti. Zdaj kaže da je kriza toliko uplahnila, da se je kreditiranje sprostilo. Tako da mislim da ni nenavadno da se stanovanja spet prodajajo in da so trenutno gradbeniki in obrtniki na lepem prezasedeni. Če le ne bo spet kej usekalo, ker globalna ekonomija menda ni nič bolj zdrava kot je bila pred 10 leti.
pullach
# 06.11.2017 ob 16:06
Laž, velika kaž, statistika.
Peca
# 06.11.2017 ob 15:35
No lepo za vas... jaz še zdaj nimam prišparanega dovolj. Kredit na več kot 10-15 let je pa prevelik riziko, sploh vedoč da prihaja še večja finančna kriza.
boro007
# 06.11.2017 ob 18:27
Zadeti derviš 0 : 1 Joker
boro007
# 06.11.2017 ob 18:26
@Zadeti Derviš

Žal ostaja delež t.i. naložbenih stanovanj relativno nizek v primerjavi z Razvitimi - koncentracija lastništva bi spodbudila fleksibilnost delovne sile, ki bo ne-priklenjena na lastniška stanovanja lažje prosto migrirala v iskanju zaposlitvenih priložnosti.

Aha in pri 55-ih, te bo gospodarstvo izvrglo kot "knof od gat"... In takrat boš preklel svojo fleksibilnost ker ne boš mogel plačevati najemnine, svoje strehe nad glavo pa ne boš imel...
Rtvrtv
# 06.11.2017 ob 16:21
Komunisti so po vojni v ljubljani razlastili nekaj tajkunov.
Določili ceno najema stanovanj.
Pozidali tisoce novih stanovanj in jih dali ljudem za minimalne najemnine.

Ampak to je bil zločinski sistem, pravijo.....
tuhtam
# 07.11.2017 ob 06:31
@orisei si sploh kdaj bil v takem naselju, ki ga zgradi sklad? dvomim, glede na to kakšne trosiš. blokov s po 10-15 nadstropij pa se ne gradi več, pa verjetno nima smisla razlagat zakaj, ker itak veste več in bolje kot vsi, ki se z urbanizmom in gradnjo ukvarjajo.
Peca
# 07.11.2017 ob 05:03
Rtvrtv# 06.11.2017 ob 16:21
Komunisti so po vojni v ljubljani razlastili nekaj tajkunov.
Določili ceno najema stanovanj.
Pozidali tisoce novih stanovanj in jih dali ljudem za minimalne najemnine.

Ampak to je bil zločinski sistem, pravijo.....


Niso le razlastili.. tudi likvidirali so jih.

Govoriš kot, da so komunajzi sami gradili ta stanovanja iz svojega žepa - pozabljaš, da smo za to plačevali vsi. Trgali so nam od plač za stanovanjsko gradnjo. Tako, da smo jih v bistvu zgradili državljani! In dobiček od prodaje bi moral iti v naš žep, si je pa to nekdo prisvojil! Tako kot ostalo družbeno lastnino, ki smo jo mi zgradili, tudi s svojimi rokami!
Binder Dandet
# 06.11.2017 ob 20:07
"Kredit na več kot 10-15 let je pa prevelik riziko, sploh vedoč da prihaja še večja finančna kriza."

Vecji riziko kot najemnina? Hoces rect , da za najemnino za naslednjih 10, 15 let imas na strani?
JohnSmith
# 06.11.2017 ob 19:23
@Orisei, in kaj misliš, da bo zdaj nova neprofitna firma ali zavod to rešila? Ne bo, samo še ena več takšna bo, kot so trenutno stanovanjski skladi. Ni smiselno ustanavljati novih, obstoječe je treba porihtati.
JohnSmith
# 06.11.2017 ob 16:51
@Orisei, imamo že Stanovanjski sklad za to. Državni in še nekatere občine ga imajo. Ne pomaga to. Treba je sprostiti zemljišča za gradnjo in omejiti nakup teh zemljišč, da ne pride do kopičenja pri posameznikih in podjetjih.
fritaja
# 06.11.2017 ob 16:28
@AM
Cen stanovanj ne narekuje GURS, ampak trg. Če se torej stanovanja po teh cenah kupujejo, potem so to ravno prave cene. Zame so tudi te cene absurdne, a tako pač je. Sicer pa je po mojem tudi cena kruha v trgovini prenapihnjena ...
Zadeti Derviš
# 06.11.2017 ob 15:03
Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah v teh okoliščinah narašča tako zaradi bivalnih kakor tudi zaradi naložbenih razlogov.

Žal ostaja delež t.i. naložbenih stanovanj relativno nizek v primerjavi z Razvitimi - koncentracija lastništva bi spodbudila fleksibilnost delovne sile, ki bo ne-priklenjena na lastniška stanovanja lažje prosto migrirala v iskanju zaposlitvenih priložnosti.
Kazalo