Gospodarstvo
Naselje, stanovanja, nepremičnine
Cene stanovanj v Ljubljani se znova vzpenjajo. Foto: BoBo

Dodaj v

Kdaj se bo ustavila rast cen ljubljanskih nepremičnin?

Tudi po več kot tri tisoč evrov za kvadratni meter
29. oktober 2017 ob 19:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Cene nepremičnin, zlasti stanovanjskih, po sedmih letih spet letijo v nebo, balonček se napihuje, vendar trenutno nihče ne predvideva, da bi počil. Najbolj vroče cene so v Ljubljani.

Novogradnje v Ljubljani se prodajajo in oglašujejo tudi po 3.000 ali več evrov za kvadratni meter. Ker pa bodo na trg prišle hkrati, lahko vodijo v znižanje ali vsaj umirjanje cen. Od leta 2015 so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani v povprečju porasle za 18 odstotkov.

Maja Ostanek iz svetovalnega podjetja KF Finance o dvigu cen pravi: "V nekaterih predelih rabljena stanovanja dosegajo vrednosti novih stanovanj oziroma je cena za kvadratni meter zelo blizu, to pa predvsem zato, ker trenutno ni dovolj novih projektov na trgu, saj bodo številni projekti uresničeni šele v dveh letih."

In takrat ko bodo vsi projekti na trgu, zaradi večje ponudbe cene novogradenj ne bodo več vztrajale pri enormno visokih ravneh, je še dejala Ostankova. Prihodnji vlagatelji v nepremičninske projekte bodo verjetno prisiljeni znižati cenovna pričakovanja. So pa vlagatelji, ki jih gledamo zdaj, in sicer Kolektor, Kostak, Zlatarna Celje, GH Holding, Gorenje Projekt in drugi, tisti pravi, finančno zdravi investitorji, meni nepremičninski strokovnjak Anton Kožar.

Kožar je opozoril še na nekaj, kar bi utegnilo čez dve, tri leta cene umiriti ali ustaliti, in sicer višje obrestne mere in previdnost bank. "Približno šest milijard imajo banke v portfelju stanovanjskih posojil, še leta 2009 pa so bile notri zgolj štiri milijarde, torej gre za dvemilijardno povečanje in človek se tu mora vprašati, zakaj ta denar ni šel v novogradnjo," je dejal.

Banke so kreditirale kupovanje tudi tistih stanovanj in poslovnih prostorov, ki so jih včasih imele v bilancah in so se jih želele znebiti. To bi se utegnilo spremeniti. Razlog za porast cen nepremičnin v Ljubljani so tudi odlične turistične sezone in porast oddajanja prek Airbnb-ja, a ta eldorado ne bo trajal dolgo, je prepričan Kožar. Finančna uprava se je namreč letos lotila oddajanja na črno v prestolnici prek platform, kot sta Booking.com in Airbnb.

G. K., Maja Derčar, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
TellingTheTruth
# 29.10.2017 ob 19:47
Hahaha nerealno kako nategunstvo se grejo eni. 3000e za 1 meter? Hahahahaha

Pol se pa cudijo zakaj ni prihodnosti za mlade, pa zakaj morajo vsi do 40ga leta bit doma, pa se ne izseljo ze pr 20ih kot v starih cajtih. Pa ne stet tle slepanja v studencih kot samostojnost
topol
# 29.10.2017 ob 19:48
Velika težava Ljubljane je, da se premalo zida. Zida se malo in drago. Velikih projektov razen Celovških dvorov ni. Vse je nizko in majhno po tri ali štiri nadstropja. Sredi mesta so opuščena zemljišča, kjer se ne gradi. Kasarna na Roški cesti, ob Masarykovi, Šumi, bodoči NUK, nesojena Emonika, zadaj za Slovenijalesom, ob džamiji. Na dobesedno elitnih točkah, kjer si po 20 minutah peš hoje do vsega ne zidajo ničesar. Sedaj se zida Tribuna, Ipsilon, Med češnjami, Brdo in v Spodnji Šiški. Nič od tega ni veliko. Za znižanje cen bi bilo potrebno graditi komplekse po 100, 200 stanovanj in z veliko količino doseči nekoliko nižjo ceno. Ravno to količino bi morali doseči državni skladi in zahtevati, da ljudje kupijo stanovanje za bivanje za deset let npr in ga zato lahko kupijo ceneje. Država edina lahko in bi morala zagotavlja stanovanja z ničlo. Trg tega ne bo. Kot vidimo imajo rajši makadamska parkirišča z lužami, kot da bi gradili.
whitwice
# 29.10.2017 ob 20:11
Pa se napiste kdo dejansko dviguje cene. Tisti najpremoznejsi, ki kupujejo stanovanja zaradi dobickov. Iz skladov in podobnih stvaribsedaj bezijo stran in vsibpo vrsti kupujejo svoje tretje, cetrto, peto stanovanje. Novogradnje so v vecini prodane za pred gradnjo in nic cudnega da gredo cene v nebo. Tisti, ki pa dejansko rabijo stanovanje, predvsem mlade druzine in pari, ki zacenjajo z zivljenjem pa si na racun kupckanja ze tako bogatih posameznikov ne morejo privosciti dostojnega stanovanja.
Sicer pa folk, ven iz mesta se dobi za mizerno nizke denarje kaka starejsa hisa s zemljo. Raje nakup tega in z leti obnovit pa boste vsaj dostojno zivel kot pa se zapufat do penzije za dvosobno stanovanje v Ljubljani.
whitwice
# 29.10.2017 ob 20:15
Kdaj se bo ustavila rast cen ljubljanskih nepremičnin?

Upajmo, da nikoli. Višje cene nepremičnin, več najemnikov, ki si nakupa ne morejo privoščiti. Tako imata korist obe strani, tako prodajalci, kot najemodajalci. Win-win.

V katerem svetu pa je to win win situacija. Da en zivi iz mesca v mesec in placuje nekaj kar nikoli ne bo njegovo, drugi pa si polni ze tako prepolne zepe. Pa a svojim otrokom res nicesar ne smemo zapustit, niti enega usranega stanovanja? A morjo vse imeti tisti, ki imajo svoj stanovanjski problem ze desetkrat resen? Jao, ne mors verjet kaksna logika je to!
Insider No. 1
# 29.10.2017 ob 19:56
Pa kakšen davek? Davek bodo zgolj prevalili najemodajalic na najemnika. Večja ponudba, torej gradnja.
ElTorro
# 29.10.2017 ob 20:02
Ultra centralistična politika vse več ljudi sili v iskanje nepremičnin v prestolnici. Sicer cene lahko nihajo gor in dol, ampak dolgoročno bo trend pozitiven, vse dokler se ne bo začelo delati na skladnem razvoju cele Slovenije.
dharma
# 29.10.2017 ob 20:11
Dokler bodo banke sedele na svojih nepremičninah zagotovo ne.
rdečinavijač
# 29.10.2017 ob 21:50
wisan:

Iz prve roke: Od garaže v Postojni do Aškerčeve v Ljubljai, povprečno 40 min. Lahko tudi 35 min (idealno) ali 45 min (recimo ob 7h zjutraj). Redko čez 50 min, razen če je nesreča na AC (parkrat na leto na tistem odseku ob tistem času kot grem jaz)

Zdaj pa ob 7h štartaj iz recimo Vižmarij ali Fužin ali Ježice v center, pa boš videl kolk čada pa iz "Ljubljane" v "Ljubljano" rabiš.
Bivši uporabnik
# 29.10.2017 ob 19:49
To je šele začetek. Iz Avstrije, Nemčije in italije že bežijo k nam.
Ljudje si želijo varnega okolja. Kvaliteta življenja v Ljubljani je višja kot v Parizu.
anjago2
# 29.10.2017 ob 19:52
center berlina, Bundesallee, 11€/kvadrat najemnina
seven7
# 29.10.2017 ob 19:46
Kmalu. Ker se bo spet fse fsipalo in bo prišla kriza kot je bila 2008 in še hujša.

In to fse zaradi politikov.
K_ris
# 29.10.2017 ob 21:32
@Rdeči navijač

Res ne štekam zakaj bi kupoval v Ljubljani ...


Ker cene odražajo povpraševanje, očitno večina razmišlja drugače.
K_ris
# 29.10.2017 ob 20:58
@Alchemist

Zakaj bi se zidalo če se ljudje odseljujejo iz Ljubljane v okolico?

Zdi se, da imaš bolj slabe informacije. Res se jih nekaj seli v okolici, še več pa se jih seli v mesto.

Število prebivalcev (mesta) Ljubljane se stalno povečuje:
2011 - 272220
2017 - 280310
penzl
# 29.10.2017 ob 20:28
Pa nas naši vrli strokovnjaki za to področje ja stalno prepričujejo, kako si je zdaj trg opomogel in je zdrav kot riba? Raja si pa ne more privoščit stanovanj, ker jih ni. Tista. ki so, so pa draga kot žafran. Edino za lastnike so take razmere na trgu zdrave.
slovenkaaaa
# 29.10.2017 ob 20:26
Bila sem v Mainzu, tam je m2 6000 eur. Pa ni prestolnica in dalec manj lepo mesto od Lj.
Bivši uporabnik
# 29.10.2017 ob 22:36
Vsi, ki ste tukaj moje starosti (cca 30).
(1) zakaj bi sploh kupoval svojo nepremičnino??
(2) zakaj nebi za 15 let, ko grejo bodoči otroci od doma, najemal stanovanje. Se ne izplača?? Tudi, če preračunaš koliko preplačaš kredit in koliko za vzdrževanje za nepremičnine?
(3) ves ta čas te ne obvezuje nič, da se do šefa obnašaš kot ritka in poleg prišparaš marsikateri davek od (ne)lastne nepremične.

V Sloveniji nas pač od malega učijo, da je edino kar v življenju dosežeš, lastna bajta pa soliden avto na kredo. Pa delat treba, pravjo na dolenskem. Pol pa zaslužena penzija. Jaz pa pravim: "hvala, kar bodi hlapec".
rdečinavijač
# 29.10.2017 ob 21:02
Kakšna fantastična slika simpatičnih ljubljanskih stanovanj :-)

Sicer pa resno: V okolici Ljubljane (Vrnika, Grosuplje, Notranje Gorice, Podpeč, ipd. dobite 10-15 let staro hišo z cca 400 m2 zemlje za ceno 60-80 m2 stanovanje v Ljubljani?

Res ne štekam zakaj bi kupoval v Ljubljani ...
braun
# 29.10.2017 ob 20:24
Problem so tudinajemna stanovanja, ker je Air B&B prigrbil najemne površine za tiste z daljšim začasnim prebivališčem, študente, uslužbence, družine, ...

Kaj bo vlada storila? A bo občutno znižala davek na oddajanje stanovanj v najem, ki jih je pred dvema letoma nerazumno in drastično obdavčila? Kje se bodo pridobile nove najemniške stanovanjske površine za vse, ki potrebujejo najemno sobo, stanovanje.
ZvonkoBingl
# 29.10.2017 ob 20:01
topol...Za Šumo vem, da je že vse prodano pa se niti graditi ni začel, kako je pa z ostalimi lokacijami pa ne vem...Od tu so tudi prenapihnjene cene...!!!Ne mi rečt, da v Sloveniji ni keša!!!
HOR
# 29.10.2017 ob 21:52
"...Kdaj se bo ustavila rast cen ljubljanskih nepremičnin?..."

Ko bo država ustrezno posredovala z gradnjo ustreznega števila pravih cenejših socijalnih stanovanj, kakor se to dela na primer na Dunaju, dokler se ne dosežejo ustrezne ne-oderuške cene nepremičnin...

Se pravi v gradbeni in še kakšni mafiji prijazni Sloveniju do nadaljnjega nikoli...
wisan
# 29.10.2017 ob 20:52
Kdaj se bo ustavila rast cen ljubljanskih nepremičnin?

Mogoče pa takrat, ko bo prišlo do obljubljene decentralizacije ? Do take, kot jo je leta in leta obljubljal tudi sedanji in programirani prihodnji president, mišek Pahor. A zgodila se je le še večja centralizacija. In zgodila se je država dveh kast: prestolnice in province. So what ?
Money makes the world go round,...
JJstyle
# 29.10.2017 ob 20:13
3000 ali več evrov za kvadratni meter, malenkost. Ima se, može se. Očitno je v Sloveniji še dovolj kleptokratov, ki ne vedo kam z naropanimi penezi. Za banksterje pa itak ni problema, vedno imajo slovenske ovčice, da nas ostrižejo, ko jim zagusti s posojilojemalci.
Radoveden
# 29.10.2017 ob 23:54
@winkl777
zato ker ni kulture najemanja. zato ker ni mogoče dobiti bajte/flata v najem za 99 let. da bi ga uredil po svoje kot ti paše. ker ko se lastniku zazdi da ga bo prodal ali šel živet vanj, moraš drugam. in kak dom je to, da ga tudi po svoje ne moreš uredit? žalostno. ko boste pridigarji o najemninah to naštudirali in dojeli, pa se oglasite. sam sem ga kupil. vsako leto prihranim na najemnini tam 1/20 vrednosti. po 20 letih bom prihranil za cel flat, plus moj bo še vedno nekaj vreden. in kaj je lepšega kot celega razsut in postavit vse tako kot si želiš, do centimetra? dom ki mu lahko rečeš dom. brez vtikanja najemodajalca in da me kadarkoli postavi na cesto. ko imaš familijo drugače razmišljaš. bi pa ne rekel najemnina, ja, če lahko podpišem za več 10 let.
Alchemist
# 29.10.2017 ob 20:31
Ko bo spet poču kak balonček in bo kriza udarila spet z vso močjo. In do tega baje ni več dolgo.

Ali pa morda takrat, ki se bo država lotila delat resno stanovanjsko politiko in tako spet postala agent na trgu nepremičnin in najemnin.
nixnix
# 30.10.2017 ob 06:28
Deduješ že lahko in je fajno, da ima takrat vrednost. Ampak lahko je že vec kot pol življenja mimo in kje si, ce ne mores nicesar kupiti s svojo placo, ker je vse predrago? To je pa druga plat te iste zgodbe, skladatelj dragi...
stari59
# 29.10.2017 ob 23:49
Hmm, kredit 317 € na mesec, dvosobno stanovanje? Pri kateri banki pa dobiš kredit na 50 let?
Bivši uporabnik
# 29.10.2017 ob 23:45
Za ceno dvosobnega stanovanja lahko zunaj Ljubljane kupiš celo popolnoma obnovljeno hišo, ne samo tako, ki je potrebna obnove, kar pa se vožnje v službo tika, z enega konca Ljubljane na drugega porabiš toliko časa, kot če bi se pripeljal s podeželja po hitri cesti. Poleg decentralizacije bi koristil tudi bolj fleksibilen delovni čas in možnost, da zaposleni, katerih fizična prisotnost ni nujno potrebna, lahko del tedna delajo od doma, saj ja živimo v dobi omreženosti.

Kot so nekateri že ugotavljali, je rešitev decentralizacija, ne pa vedno nove pozidave. Razen tega bi mladim lahko nakup prvega doma, če ni nov in ne v mestu, subvencionirala država. Dodatna obdavčitev nepremičnin ni rešitev, ker se bodo najemnine le še bolj dražile, povrhu pa bodo ljudje storili vse, da obdrzijo svoje z delom pridobljene hise in stanovanja. Tako bo, kot je bilo z varstvenimi dodatki, upokojenci so raje stradali, kot da bi se odrekli nepremicnini. Slovenski nacionalni znacaj je pac tak, hobitonski, in finančno nasilje drzave ne bo prineslo pozitivnih sprememb. Starejsi ljudje, ki so v nepremicnino vlozili ogromno casa in truda, naj bi za bagatelo prodajali svoje domove zaradi obdavcitve? To bi bilo krivicno. Upostevati je treba, da za nase ljudi dom niso le stiri stene z opremo, temvec je to v nekem smislu tudi duhovni bivalni prostor. Vsi tisti, ki v nepremičninah vidijo samo denar, bi se morali krepko zamisliti. Slovenija je internetno omrezena, ob tem pa postajajo nase vasi, z redkimi izjemami, cedalje bolj prazne.
K_ris
# 29.10.2017 ob 23:42
@RUS

Ob tej primerjavi pozabljaš, da si za nakup tega stanovanja moral imeti tudi kar nekaj lastnih sredstev, saj kredita nikoli ne dobiš za 100%. Potem so pa tu še stroški vzdrževanja.
Primorec94
# 30.10.2017 ob 07:19
Ljubljana, obala in Nova Gorica to so kraji kjer so cene nepremičnin nerealne. Če pa pogledaš Celje, Maribor, Murska Sobota neverjetno ugodne cene čeprav za ta standard, ki ga imamo še vedno visoke.
basex
# 30.10.2017 ob 00:35
Od krize se praktično ni gradilo. Sedaj, ko je sentiment na trgu bistveno boljši - gospodarska rast, zaposlenost, poceni krediti itd - pa je logicno, da povprasevanje naraste. Če prišteješ še dejstvo, da imajo slovenci čez glavo denarja na računih ter da je zadolženost gospodinjstev med najnižjimi v Evropi, potem je enačba jasna. Mladi potrebujejo stanovanja, otroci baby boom generacije so čez 30, spet drugi stanovanje kupujejo kot naložbo. Nekaj manjsih do srednje velikih projektov v zadnjih 2 letih trg enostavno pohlasta. Pika. Potrpite, gradbinci so že zavohali denar, dodatna ponudba bo še prišla :)
RUS
# 29.10.2017 ob 23:29
winkl777 recimo v mojem primeru je tako, da me kredit za dvosobno stanovanje stane 317 ojrov na mesec, najemnina, samo najemnina pa 400 ojrov poleg tega vedno lahko čakaš dan ko ti najemodajalec reče čau bau ker se je pa sinko oženil in mu bo dal stanovanje.
Ni najemnina na dolgi rok tako sigurna kot je včasih bila ali pa imaš lahko tudi težave z lastnikom...
bi pa verjetno marsikdo raje bil bolj brezskrben, če bi to bilo mogoče...
hexen
# 29.10.2017 ob 22:01
HOR
# 29.10.2017 ob 21:52
Ko bo država ustrezno posredovala z gradnjo ustreznega števila pravih cenejših socijalnih stanovanj, kakor se to dela na primer na Dunaju, dokler se ne dosežejo ustrezne ne-oderuške cene nepremičnin...


Pa saj to so delali nekoč v nekem socializmu, postopoma pa so ta stanovanja prešla v lastništvo špekulantov s presežki denarja. Z vsako nepremičnino je vedno tako. Dokler država z aktivnimi ukrepi ne postavi pravila igre tako, da se stanovanj ne splača držat praznih in spodbudi lastnike, da jih oddajo ali prodajo.
hexen
# 29.10.2017 ob 21:54
Nikoli. Milijon na garsonjero do konca leta. Kot bitcoin.
meglenko
# 30.10.2017 ob 08:08
Ultra centralistična politika vse več ljudi sili v iskanje nepremičnin v prestolnici. Sicer cene lahko nihajo gor in dol, ampak dolgoročno bo trend pozitiven, vse dokler se ne bo začelo delati na skladnem razvoju cele Slovenije.

Mogoče pa takrat, ko bo prišlo do obljubljene decentralizacije ? Do take, kot jo je leta in leta obljubljal tudi sedanji in programirani prihodnji president, mišek Pahor. A zgodila se je le še večja centralizacija. In zgodila se je država dveh kast: prestolnice in province. So what ?
Money makes the world go round,...


Tisti ki spet omenjate kako centralizirana je Slovenija NI RES! Nehite že enkrat težit s tem. Ne morem verjet, da eni še kar verjamete temu. Slovenija je ena manj centraliziranih držav EU, v družbi držav podobnim številom prebivalstva pa sploh najmanj! Kar poglejte, kolikšen delež prebivalstva države živi v glavnih mestih Latvije, Estonije, Avstrije, Češke itd. Na skladnem razvoju cele države se pa sploh deluje tako, da so državne investicije v Ljubljani že 10 let absolutno prepovedane.
nacho
# 30.10.2017 ob 06:55
Sodelavec iz enega do drugega konca LJ porabi toliko kot jaz iz NM po AC.
bori
# 30.10.2017 ob 01:10
Kdaj se bo ustavila rast cen ljubljanskih nepremičnin?

Ko bomo šli na tisti Zemlji tako podoben planet oddaljen par svetlobnih let. In če bomo ujeli kakšen odbit tv signal od kakšnega večjega in še bolj oddaljenega planeta, bomo lahko gledali celo letošnjo kmetijo.
K_ris
# 30.10.2017 ob 00:19
@miki331

Večina? Kaj pa če je le par kupcev v tujini so takozvani land lordi mogoče so tudi pri nas, živela globalizacija!


Očitno ne poznaš ljubljanskega trga nepremičnin :)
miki331
# 30.10.2017 ob 00:17
K_ris

@Rdeči navijač

Res ne štekam zakaj bi kupoval v Ljubljani ...

Ker cene odražajo povpraševanje, očitno večina razmišlja drugače.

Večina? Kaj pa če je le par kupcev v tujini so takozvani land lordi mogoče so tudi pri nas, živela globalizacija!
miki331
# 30.10.2017 ob 00:14
Dokler bo Super Mario "štamfal" eure bo muzke, e ko se tiskarna ustavi.....
nihilumbra
# 29.10.2017 ob 23:50
Poglejte samo malo cene najemnin v Ljubljani. 45 kvadratov nekje v Šiški ali za Bežigradom, brez garaže, brez balkona, malo novejša oprema, a absolutno nič nadstandardnega - 650 EUR. Kdo je tu nor?
Radoveden
# 29.10.2017 ob 23:47
Tisti ki imajo vlagajo še v marsikaj drugega kot nepremičnine. Eni se odločijo za nepremičnine, ker jim tako leži v glavi, Sam se ne bi nikoli. Nikakvi donos. Naš trg enostavno ni dovolj prožen za najemnine, ravnotako ni prave kulture najemanja. Škoda denarja za tako investicijo. Ne vem od kod vam ideje o 3,4,5 stanovanjih nekaterih. To se izplača zgolj ali le če si dobil staovanje tako poceni kot ga na trgu ne boš nikoli. Torej če si ga kar sam izgradil in torej si investitor. Vse ostalo je bolj debata za u gostilno kako fajn eni živijo od najemnin, v bistvu pa denar skozi okno mečejo.
K_ris
# 29.10.2017 ob 23:18
@AM

Koliko jih pa sploh še ima v lasti? In koliko od teh ne prodajajo? Sprašujem, ker mi res ni znano, kaj še držijo in nočejo prodati ...
hexen
# 29.10.2017 ob 22:03
Stanovanj je dovolj, problem je edino to, da jih imajo nekateri v lastništvu po več praznih.
Alchemist
# 29.10.2017 ob 20:33
Velika težava Ljubljane je, da se premalo zida.

Zakaj bi se zidalo če se ljudje odseljujejo iz Ljubljane v okolico? Pa še precej praznih stanovanj je okoli baje. Zidanje novih se mi zdi neracionalno v takih razmerah.
ZvonkoBingl
# 29.10.2017 ob 20:01
sorry Šumi..!!
miki331
# 30.10.2017 ob 20:05
K_ris
@miki331

Večina? Kaj pa če je le par kupcev v tujini so takozvani land lordi mogoče so tudi pri nas, živela globalizacija!

Očitno ne poznaš ljubljanskega trga nepremičnin :)

Dovolj dobro da vem da obstajajo. Nenazadnje so to ljudje, ki najlažje dobijo kredit čeprav ga v večini ne potrebujejo. V bloku kjer živi sodelavec je človek kupu stanovanje. Peto (5) pa ni edini.
Vsi ostali ki napraskajo polog od ne vem vse kje so pa v riti, v še večji bodo ob sesutju. Jok in stok kot "švicarjev", ljudje bi se lahko malce finančno podučili preden gredo v take nakupe.
MateoS
# 30.10.2017 ob 18:06
Lj je nora. Zadnjič šel ob 830 iz Austrian hotela na NLB sem bil ob 920. Parkiral pa v garažni na Trgu republike. Luda kuča.....
K_ris
# 30.10.2017 ob 17:40
@boro007

Ne govorim točno za tvoj primer, ampak v splošnem se lahko vzame nekatere približke. Dolgoročni donos, ki se ga običajno vzame v izračune, je recimo 6% (pogosto tudi 7%: LINK).
Poleg tega se kot približek letnih stroškov vzdrževanja vzame 1% vrednosti nepremičnine.

Ob teh predpostavkah in tvojih podatkih pridemo po 15 letih do tega:
12.000 x 1,06^15=28.760
V primeru najema si torej na: 28.760 - 57.600 = -28.840
v primeru nakupa pa na 67.000 - 86.000 - 15 x 670 = -29.050

Seveda pa je, ko pravilno ugotavljaš, to odvisno od prihodnjih donosov. Če bo prihodnjih 15 let slabših od 60-letnega preteklega povprečja, potem je nakup res smiseln.
boro007
# 30.10.2017 ob 17:09
Je res, 20% moraš met svojih sredstev zato sem si 2000 sposodil od strašev. Vrednosti sem rahlo zaokrožil.

Pozabljate pa da vse naložbe nimajo pozitivne rasti... Bančne obresti so pa vsaj takrat bile smešne, pa še vedno niso nič kaj prida...

Se pravi govorili smo o 15 letih...

Vezava 10000 na max 5 let (1% letno, pa jo trenutno težko najdeš) = cca 10505... po 15 letih imaš cca. pa zaokrožimo navzgor 12000eur...

Ta čas plačuješ nizko najemnino po 320eur (veliko sreče v LJ z iskanjem take najemnine za 35m2)...
=> 15x12x230 = 57600eur... (ki niso tvoji, to si dal tujcu oz. najemodajalcu) na koncu je tvoje stanje 12000 - 57600 = - 45600eur

Če se cena stanovanja ne spremeni, bom po 20-ih letih plačal cca 74000 + 12000 lastnih sredstev evrov kredita za 67000 evrov vredno stanovanje
=>67000 - 86000 = -19000eur ...

Torej moram v stanovanje vložiti 26600 evrov, da se tista tvoja računica izplača, ali moraš imeti pa zelo dobre donose...

Precej zaokroženo ampak mislim da sem raje v svojem stanovanju kot pa v najemu.

Tudi če daš v zelo dobre delnice, moraš biti "insider" da boš mel po 15 letih 50% donose pa bova z mojimi stroški še vedno precej blizu...

Dam ti še 10000 lufta, če recimo jaz plačujem 60eur več mesečni obrok, kot ti najemnino...

Bi pa še opozoril da nekateri pač najamejo večje stanovanje, pa se prednost hitro izniči. Res pa je da imaš v tem primeru malo več maneverskega prostora v stanovanju.

In če še teh 10000 vežeš in imaš recimo zaokroženo močno navzgor 12000, je na koncu 14600 evrov razlike v 15-ih letih

Se pravi jaz lahko v stanovanje vložim 14600 evrov, pa sva na istem. S tem da jaz v petnajstih letih navrtam v stanovanju petdeset lukenj v steno, popacam stene itd. imam svobodo, ki jo podnajemniki običajno nimajo.

Če se pa cene stanovanj dvigajo pa sploh nimaš več nobene prednosti, ker se s tem dvigajo tudi najemnine... V nasprotnem primeru seveda je ravno obratno...
K_ris
# 30.10.2017 ob 16:31
@boro007

Tisti komentar o bitcoinih si vzel malo preveč dobesedno. Pravim le to, da je treba upoštevati, da ti v primeru nenakupa stanovanja ostane denar, ki ga lahko nekam naložiš. Navedel sem dve skrajni opciji (bitcoini in bančni depozit), vmes je pa še cela vrsta drugih možnosti.

Mi je pa v tvojem primeru zanimivo, da si imel tako nizko lastno udeležbo. Kakor je meni znano, banke običajno zelo težko pristanejo na manj kot 25% lastnih sredstev.
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo