Google meni, da je cilj Microsofta nelegalno povečati svoj vpliv na spletu. Foto: EPA
Google meni, da je cilj Microsofta nelegalno povečati svoj vpliv na spletu. Foto: EPA

Hkrati Google od pristojnih organov zahteva, da temeljito pregledajo ponudbo, vredno 30 milijard evrov. Google namreč meni, da bi lahko novo združeno podjetje nepošteno omejilo možnost nemotenega dostopanja uporabnikov do konkurenčnih storitev, kot sta elektronska pošta in spletni klepet.

Izvršni direktor Microsofta Ballmer pa je dejal, da si želi njegovo podjetje utrditi položaj na drugem mestu pri spletnem oglaševanju, saj Google na tem področju obvladuje kar 75 odstotkov trga.

Vendar pa takega pogleda ne deli tudi Google. Razvojni podpredsednik podjetja in vodja pravne službe David Drummond meni, da sovražna ponudba Microsofta odpira številna vprašanja. "Gre več kot le za enostavno finančno transkacijo, ko eno podjetje prevzame drugo. Gre za varovanje temeljev interneta: odprtosti in inovativnosti," meni Drummond, ki dodaja, da bi lahko Microsoft vsilil neprimeren vpliv na internet.

Člani pravosodnega odbora ameriškega kongresa bodo o ponudbi Microsofta odločali 8. februarja, zanimala pa bo verjetno tudi pristojne organe Evropske unije.

Microsoft si bo sposojal
Kljub temu, da je Microsoft zelo dobro finančno situirano podjetje, pa bo za nakup Yahooja, če bo odobren, moral prvič najeti posojilo. Finančni direktor softverskega giganta Chirs Liddell pravi, da bo moralo podjetje najeti za dobrih 13 milijard evrov kredita. Ponudba, ki jo je v petek Microsoft poslal vodstvu Yahooja predvideva nakup podjetja po 62 odstotkov višji ceni za delnico, kot je ta veljala ob zaprtju borz v četrtek.

M. R.