Čeprav so na Hrvaškem javno objavili seznam davčnih neplačnikov, pa v slovenskem GZS-ju temu odločno nasprotujejo. Foto: BoBo
Čeprav so na Hrvaškem javno objavili seznam davčnih neplačnikov, pa v slovenskem GZS-ju temu odločno nasprotujejo. Foto: BoBo

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je ob tem opozoril tudi na to, da številna podjetja niso mogla plačati davkov, ker jim "zlasti kot podizvajalcem pošteno opravljenega dela niso plačali niti njihovi pogodbeni partnerji".

Med neplačniki so tako številna velika podjetja, ki so danes v insolvenčnih postopkih, hkrati pa so se med neplačniki večkrat znašli tudi državni organi, opozarja Hribar Milič in dodaja, da so nekatera med njimi zaradi tega že morala v stečaj.

V zbornici so tako mnenja, da je reševanje davčne nediscipline naloga zakonskih in sodnih mehanizmov za izterjavo davkov. Menijo, da je namesto uvedbe sramotilnega stebra treba izboljšati učinkovitost pobiranja davkov.

Kot je znano, so se pred kratkim na Hrvaškem odločili za javno objavo podjetij, ki niso poravnala davčnih obveznosti. Danes pa so v Veliki Britaniji objavili imena in fotografije dvajsetih oseb, ki državi dolgujejo največ.

Za objavo seznama neplačnikov se je včeraj odločila tudi slovenska vlada, vendar pa seznam ne vsebuje imen podjetij neplačnikov. Skupen dolg podjetij in samostojnih podjetnikov do države sicer znaša več kot 800 milijonov evrov.

L. L.