Gospodarstveniki pričakujejo oblikovanje vlade v enem mesecu. Bo najverjetnejšemu mandatarju Zoranu Jankoviću uspelo? Foto: BoBo
Gospodarstveniki pričakujejo oblikovanje vlade v enem mesecu. Bo najverjetnejšemu mandatarju Zoranu Jankoviću uspelo? Foto: BoBo

Člani gospodarske zbornice namreč ugotavljajo, da gospodarske in politične razmere doma in v svetu zahtevajo čimprejšnjo sestavo nove, učinkovite in odgovorne vlade. Zagotovila vseh strank o njihovem državotvornem delovanju, na katerega so se sklicevale pred volitvami, jih niso prepričala, zaradi zapletov pri prvih pogajanjih pa vse bolj dvomijo o resnosti njihove politične ponudbe.

Oblikovanje vlade zato na GZS-ju pričakujejo še v tem mesecu. "Gospodarstvo in družba to pričakujeta. Dejstvo je, da razmere v primerjavi z drugimi državami niso tako slabe in da niso nerešljive," je dejal predsednik skupščine GZS-ja Stojan Petrič ter dodal, da se je dela treba lotiti takoj.

Tudi zato na GZS-ju parlamentarne stranke pozivajo, naj zavzamejo obljubljeno modrost in državotvorno držo ter vlado sestavijo nemudoma. Takoj naj začnejo oblikovanje ukrepov gospodarske politike, najprej pa naj DZ sprejme zakon o intervencijskih ukrepih za leto 2012, s katerim bi manjšali javno porabo.

Hribar Milič: Javne finance porabijo preveč
Na seji skupščine GZS-ja je sodeloval tudi predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes, ki je predstavil vlogo sodišča pri nadzoru javnih financ. Ob tem je poudaril, da bodo javne finance letos porabile skoraj polovico slovenskega BDP-ja, to je približno 18 milijard evrov. "Vsi v tej sobi menimo, da porabijo preveč," ga je k strogemu nadzoru nad državnim denarjem pozval predsednik in generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič.

Po napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj bo javnofinančni primanjkljaj konec leta znašal 5,5 odstotka BDP-ja, dolg države pa dobrih 45 odstotkov BDP-ja, je spomnil Šoltes. Ob tem je izrazil mnenje, da zadolževanje samo po sebi sicer ni negativno, a to, kar se trenutno dogaja v EU-ju, še posebej glede oblikovanja novega fiskalnega pakta, po njegovih besedah na neki način zmanjšuje suverenost držav, predvsem finančno.

Priložnost v sodelovanju med ministrstvi
Računsko sodišče v svojih revizijah opaža, da revidirani subjekti pri projektih, razvoju in načrtih premalo sodelujejo ter se povezujejo. "Kar nekaj naših revizij je pokazalo velike luknje v sodelovanju med ministrstvi; tu je velika priložnost, če jo boste znali izkoristiti," je Šoltes še svetoval članom GZS-ja.