"Moramo depolitizirati sistem gospodarstva in upravljanja v gospodarstvu po kriterijih OECD-ja. Tudi ob tej vladi se politično kadruje, se menja kar počez," je opozoril Hribar Milič. Foto: BoBo
Gospodarstvo bi odpravilo minimalno plačo
Kaj gospodarstveniki predlagajo premierki?

Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije je na javni tribuni o rasti gospodarstva v Ljubljani izpostavil, da je dovolj resolucij na papirju, nujne so reforme. "Velik del slovenskega gospodarstva, predvsem izvoznega, je še vitalen," je izpostavil in dodal, da pa vlada gospodarstvo vseeno dodano obremenjuje z davki in dajatvami. Slovensko gospodarstvo je po njegovih besedah v zadnjih štirih letih izgubilo 90.000 delovnih mest.

Kaj predlagajo?
Na javni tribuni so tako gospodarstveniki razpravljali o ključnih ukrepih za zagon gospodarstva. Na Gospodarski zbornici Slovenije izpostavljajo cenejši in kakovostnejši javni sektor, lažji dostop do virov financiranja, močnejšo podporo izvozu, nižje davke in druge dajatve, zagon infrastrukturnih investicij, znižanje obrestnih mer, cenejša posojila ter resnejšo in odločno privatizacijo.

Obenem predlagajo novo reformo trga dela, znižanje stroškov dela in prožnejše zaposlovanje, odpravo birokratskih postopkov ter več naročil državnih organov gospodarstvu.

Dialog z vlado
Predloge ukrepov pa bodo zdaj uskladili z drugimi delodajalskimi organizacijami in združenji ter jih posredovali vladi. "Z vlado bomo imeli odprt in malo ostrejši dialog. Nimamo več časa, da ukrepe le pripravljamo, septembra moramo nekatere ukrepe že začeti," je še poudaril Hribar Milič.

Gospodarstvo bi odpravilo minimalno plačo
Kaj gospodarstveniki predlagajo premierki?