Gospodarstvo

Poudarki

  • V Sloveniji je ob koncu lanskega leta delalo 6.345 hrvaških delavcev v GZS pa pričakujejo, da se bo v naslednjih treh letih v Sloveniji zaposlilo še med 1.000 in 2.000 hrvaških delavcev.
Delavec
V GZS-ju pozdravljajo prost dostop hrvaških delavcev do slovenskega trga dela, saj opozarjajo, da je kadrovska vrzel resen izziv za gospodarstvo. Foto: Pixabay

Dodaj v

Hrvaški delavci imajo prost dostop do slovenskega trga dela. V GZS-ju zadovoljni.

Med večje zaposlovalce hrvaških delavcev sodita tudi Revoz in CGP
1. julij 2018 ob 11:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Hrvaški delavci lahko od danes prosto dostopajo na slovenski trg, saj DZ ni podaljšal prehodnega obdobja, v katerem hrvaški državljani niso imeli prostega dostopa. GZS in gospodarsko ministrstvo novost zaradi pomanjkanja kadra pozdravljata, po pričakovanjih pa bo v Slovenijo v treh letih prišlo med 1.000 in 2.000 hrvaških delavcev.

Zakon o podaljšanju prehodnega obdobja za hrvaške delavce je bil nazadnje sprejet junija 2015 in po njem je prehodno obdobje veljalo do danes. Vlada je marca sicer sprejela predlog zakona, s katerim bi prehodno obdobje podaljšali za nadaljnje dveletno obdobje, to je do 30. junija 2020. S tem bi po navedbah vlade zagotovili zaposlovanje hrvaških državljanov in njihovih družinskih članov v odvisnosti od stanja na trgu dela v Sloveniji ter posledično zagotovili nadaljnje stabilno delovanje slovenskega trga dela v prihodnjih dveh letih. A državni zbor tega zakona ni obravnaval.

Na ministrstvu za delo so zapisali, da glede na razmere na slovenskem trgu dela in težave slovenskih podjetij v zvezi s pomanjkanjem ustrezne delovne sile za takšen ukrep ni bilo potrebe. Sprostitev zaposlovanja bo po njihovih ocenah "vsekakor olajšala težave slovenskih podjetij, ki si pri zapolnjevanju svojih kadrovskih vrzeli pomagajo z zaposlovanjem tujcev".

GZS: Rast in razvoj odvisna od tujcev
Zadovoljni so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer novost pozdravljajo, saj opozarjajo, da je kadrovska vrzel resen izziv za gospodarstvo: "Dejstvo je, da se slovensko gospodarstvo sooča z vse večjim povpraševanjem po kadrih, ki jih slovenski trg dela ne zagotavlja več v dovolj veliki meri. Zato smo in bomo v prihodnje vedno bolj odvisni tudi od zaposlovanja tujcev, če želimo ohranjati gospodarsko rast in razvoj."

Med 6.345 hrvaškimi delavci, ki so bili konec lanskega leta v Sloveniji, je bilo 76,6 odstotka moških. V predelovalnih dejavnostih je bilo zaposlenih 1.790, od tega 81,1 odstotka moških, v gradbeništvu 1.194, od tega 97,2 odstotka moških, v dejavnostih prometa in skladiščenja pa 872 od tega 97,6 odstotka moških. Ženske so medtem prevladovale v gostinstvu, izobraževanju in zdravstvu. Med večjimi zaposlovalci hrvaških delavcev so po podatkih GZS-ja predvsem slovenska podjetja, ki iščejo zaposlene ob meji. To so med drugim Revoz in CGP ter turistične dejavnosti na Obali.

Konec prehodnega obdobja tudi v Malti in na Nizozemskem
Poleg Avstrije, ki je že napovedala podaljšanje, in Slovenije so prehodno obdobje z omejitvami pristopa hrvaških delavcev do trga dela do letos obdržale še Malta, Nizozemska in Velika Britanija. Malta in Nizozemska sta vmes sporočili, da ga ne bosta podaljšali, s prvim julijem pa naj bi omejitev odpravila tudi Velika Britanija. Prehodno obdobje bi sicer lahko dodatno podaljšale še za največ dve leti, če bi bilo jasno, da bi imelo odprtje trga za hrvaške delavce negativne učinke.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
PartyTime
# 01.07.2018 ob 11:36
Zakaj bi svojega placevali vec, ce mi bo tujc delal za minimalca... Moto nase drzave!!!
Ljubinica
# 01.07.2018 ob 11:32
Pa govorijo oz. so se pripravljeni naučiti slovensko?
penzl
# 01.07.2018 ob 11:36
Na GZS so itak vedno zadovoljni, ko lahko iz ljudi stisnejo še več dela za manj denarja. Samo pogledaš v katerih dejavnostih se zaposluje največ tujcev in katera podjetja so pri tem udeležena, pa je vse jasno.
Prismuknjen
# 01.07.2018 ob 11:33
Damo jim morje in službo.
mihael1
# 01.07.2018 ob 11:50
Hrvatom prost dostop do služb v Sloveniji, Hrvaška pa širi školjčišče v piranskem zalivu.

Odličen prikaz slovenske politike in parcialnih interesov.
Vijolčni1
# 01.07.2018 ob 11:31
Lepo, da imajo vsi naši službe in delo zato nudimo našim “prijateljem”
izi07
# 01.07.2018 ob 11:42
S tem ukrepom se bo zaposlovanje tujih delavcev zelo povečalo in zelo se bo razvrednotilo delo domačih delavcev, ki že tako delajo za minimalne ali plače pod minimalcem. Tako bodo dali prosti dotok cenejše delovne sile, ki bo že tako ubobožanega slovenskega delavca pahnila v brezno delat še za manjšo plačo (mezdo) ali celo izgubit službo zaradi požrešnosti kapitala in države! Država se mačehovsko obnaša do lastnega naroda katastrofa samo da ima vladajoči del svoj meh poln!
Gams
# 01.07.2018 ob 12:29
Ma to je pokvarjeno do konca! En Revoz z milijardami dobička ne more dat več kot minimalne plače in Hrvate uvaža. Sem bil na Zavodu za zaposlovanje in so nam grozili da nas bodo ven vrgli če ne gremo v Revoz ma kdo vam bo delal za ta dnar. Ste zdaj srečni ko boste sužnje s Hrvaške dobili ma če ne bi že imel službe bi bil raje na socialni kot to bando podpirat.
generacija56
# 01.07.2018 ob 11:34
Ni pričakovati navala.
Medtem so tudi na Hrvaškem popravili plače delavcem.
Tudi Hrvati so se naučili lekcijo iz izselitve 230.000 sposobnih, pridnih iz njihove domovine....
Po vstopu v EU....
BioBenz2
# 01.07.2018 ob 12:12
Najbolj ogabne so mi trditve da ni kelnarjev in kuharjev...Ni jih za tako plačo kot jo ponuja delodajalec...ponudi 2000 neto pa se ti jih bo trlo-kako že gre ponudba/povpraševanje...
Mr.Mr.
# 01.07.2018 ob 12:02
Prav je da nihče noče kelnarit. Govorim za večino primerov kjer najmanj dobi natakarica, potem gostinec, največji delež pa brez dela dobi lastnik nepremičnine.
Naj si sami odprejo gostinstvo in kelnarijo...aja, jim ni do dela.
Gams
# 01.07.2018 ob 12:33
Študentsko delo tud ukinit naj plačajo delavcem
Belphegor
# 01.07.2018 ob 12:07
Odlično. Pripravljeni bodo delati še za 200 evrov manj kot Slovenci. Dobre novice za delodajace, da se ne bodo ponovno znašli v "krizi".
tupamaross
# 01.07.2018 ob 11:52
Ni se treba bati njihovega navala v naši državi. Vsaj ne delavcev,
ki bi opravljali fizična dela.

Kar se tiče zdravnikov, dvajset letnikom odrežejo zdravo nogo po
tem pa zbežijo v BiH, kjer dobe državljanstvo in so zavarovani
pred sodnim pregonom na Hrvaškem.
kamnosek
# 01.07.2018 ob 13:22
Slovenski podjetniki na čelu z GZS bodo Slovenijo spremenili v Evropski Bangladeš!
Zuppkko
# 01.07.2018 ob 12:05
Se zdi, da je kapitalizem edini, ki ne pozna diskriminacije. Slovenci, migranti z Balkana, migranti iz Afrike.. vsi smo dobrodošli garači. Sužnjev je vedno premalo ...
el CARTEL
# 01.07.2018 ob 13:11
nič skrbeti, hrvati raje pomivajo posodo na irskem za ene 3x plačila kot bi ga dobili v sloveniji.

za 700€ lahko delajo tudi na hrvaškem
Benji
# 01.07.2018 ob 11:39
Treba je več investirati v razvoj robotike, roboti morajo prevzeti manj zahtevna nižje plačana dela, ki jih zdaj opravljajo tujci. Zgledujte se po Japonski.
gospod iskreni
# 01.07.2018 ob 13:32
Ko me prvi kelnar pozdravi po Hrvaško se vstanem in grem. Pač to je čista posledica porešnosti nekaterih gostincev. Kadra je bilo pred let dovolj, pa so se šli zastonjkarstva in zaposlovali študente za majhen denar. POtem je kader seveda šel drugam. Sedaj kadra ni in ga tudi ne bo, ker so sami zminirali branžo. Ne bom nikoli pozabil mojega soseda gostinca. Vedno je imel polno kelnarjev, nikoli problem s tem. Danes jih ima še vedno veliko. Pa sem ga enkrat vprašal ja kako tebi rata ostalim pa ne. Pa je rekel veš kaj ti rečem, ko so ostali zaposlovali poceni delovno silo sem jaz vlagal v tisto kar sem imel, danes imam predane ljudi, dober glas in veliko gostov.
Slovan65
# 01.07.2018 ob 12:49
V GZS zadovoljni ?!
Ne bi plačevali davkov na dobiček, ne DDV, ne davkov na plače, ne prispevkov za zdravstveno niti pokojninsko zavarovanje, niti davka na nepremičnine, sedaj so uspešno lobirali tudi pri legalizaciji uvoza hrvaški delavcev za 400 do 500 evrov mesečno.
Pri tem je 100.000 Slovencev nezaposlenih.
Ja kje za vraga bomo pa jemali za okojnine, ceste, šole, bolnice ?!
Mislim, da GZS postaja nejvečji problem slovenske družbe.
hepan
# 01.07.2018 ob 12:10
Hvala GZS, neokapitalisti v vsem svojem sijaju ste
samburin
# 01.07.2018 ob 13:34
Lepo. Bodo skrbeli za hrvaška školjčišča v slovenskem morju.
Hlapci Beograda, Hlapci Bruslja in hlapci Zagreba. Slovenci še niso dojeli, da so prodani tujcem skupaj z državo vred! Ljubite svoje Borčije, Karle, tv klovne Cezarje.
V knjigi rekordov se boste znašli v rubriki kako v tridesetih letih zafurat državo!
taprauslovenc
# 01.07.2018 ob 12:31
To je samo še en trden dokaz kako naša politika od osamosvojitve naprej dela v škodo Slovencev. Do osamosvojitve se je mladina odločala veliko tudi za tehnične poklice ker so podjetja delovala in kadri so bili iskani. Od osamosvojitve naprej pa je bil popolnoma napačen trend in sicer v smeri družboslovja,ogromno trgovin,vsi bi bili bankirji,ekonomisti,zastopniki,filozofi in ne vem še kaj,medtem ko pa je bila stagnacija na profilih naravoslovnih smeri. Če k temu dodamo še korupcijo ki je botrovala k uničevanju podjetij in divja privatizacija,obenem pa tudi povečanje izkoriščanja zaposlenih,neplačevanje prispevkov,izredno nizke plače,težki pogoji,smo postopoma prišli do tega kar je sedaj. Vse to je tudi posledica zavožene politike 70 let,ki je načrtno zavirala tržno razmišljanje in gospodarstvo in s tem povzročila po osamosvojitvi popoln kaos zaradi izgube trga yu in je to to. In sedaj ponovno nasedajo kvazi managerjem ki jim je edini cilj lastno bogatenje,in uvažajo tujo delovno silo,ki pa je ponavadi še nizko plačana,potem pa se novinarji izkazujejo ko predstavljajo zgodbe,za Slovenskega delavca in človeka pa jim ni mar. Da srednji sloj izginja ali še več,se nihče ne sekira,važno da imajo politiki in direktorji polne žepe in usta.
BioBenz2
# 01.07.2018 ob 12:06
Tooo..

Namesto da prisiliš delodajalce da plačujejo normalne plače, uvoziš ljudi ki jih plačaš manj...

A še koga zanima kdo si želi čim več migrantov
SamoRes
# 01.07.2018 ob 14:24
Vsak bi moral odklonit delo za 600e v času desetkratnih dobičkov podjetij in gospodarske rasti.
DrKult
# 01.07.2018 ob 12:19
Vijolični1: "Lepo, da imajo vsi naši službe in delo zato nudimo našim “prijateljem”"

V Avstriji dela 14000 Slovencev. V Nemčiji jih dela še dodatnih 10000, po ostali Evropski Uniji pa še okoli 15000 ljudi. Evropska Unija ima enotni trg. Čeprav ne maram hrvaške politike, so navadni hrvaški smrtniki po vseh mojih dosedanjih izkušnjah dobri in delovni ljudje, njihova kultura je zelo podobna naši, njihov jezik pa prav tako. Zakaj bi za nas veljala ena merila, za njih pa druga? Temu je konec koncev namenjen skupni trg, da se lahko delovna sila prosto giba. Če bi vsi tako razmišljali kot ti, bi imele vse države dol zaprte meje in bi vsaka gledala samo na svojo rit. Za posledico bi bili popolnoma vsi na slabšem, vse posamezne države bi bile bistveno slabše razvite kot so.
el CARTEL
# 01.07.2018 ob 13:41
Homer. @ aja a iz hrvaške uvažamo magistre elektrotehnike in iz albanije doktorje znanosti

ne haluciniraj

ve se, za koga je dober uvoz poceni delovne sile. ve se tudi zakaj se počne.
če tega uvoza ne bi bilo, bi morali naši delodajalci plačevati domače ljudi in ne po 650€
urosh444
# 01.07.2018 ob 12:35
Hrvati znani vagabundi. Mislin da jih bo kar nekaj izkoristilo to priloznost, sploh tisti blizu meje. Vprasanje je ucinkovitosti takih delavcev v primerjavi z nasimi, ampak s tem se nihce ne ukvarja, vazno je da bos lahko zbil ceno dela domacim kadrom
BioBenz2
# 01.07.2018 ob 12:14
Ko GZS naslednjič omeni kako skrbijo za delovna mesta, se jim tale članek prilepi...
el CARTEL
# 01.07.2018 ob 13:02
v GZS so vedno zadovoljno ko tuji uvoženi delavci zbijajo plače slovenskim

na zavodu je 75.000 ljudi, res ne potrebujemo hrvaških delavcev.

hrvaške delavce potrebujejo le nepoštena podjetja, ki rada izkoriščajo ljudi.
Boby21
# 01.07.2018 ob 12:30
Saj v tem je pa osnovni problem, da kelnarijo študentje ipd., ki nimajo nobene izobrazbe, medtem ko ljudje, ki imajo potrebne šole, kolikor vem imamo šole za te gospodinjske zadeve, ne dobijo službe. Ne more vsaka blondinka z globokim dekoltejem biti natakarica ali strežnica v restavraciji, pa saj ne ve v kakšnih kozarcih se servira to in ono, s katere strani se servira, kako mora biti postavljen pribor na mizi, kako se obnaša in še kaj. Ne rečem, da je to atomska fizika, pa vendarle.
kunta kinte
# 01.07.2018 ob 14:40
GZS bi bila najbolj zadovoljna,če bi uvozili 50k sužnjev iz Libije
amigo
# 01.07.2018 ob 14:35
Pa kakšen razvoj neki? Naši doktorji in inženirji v tujino, mi pa uvažamo švasarje in lopatarje.
jk11
# 01.07.2018 ob 13:08
Pa ne bo Hrvatom pod častjo delat v Zloveniji?
el CARTEL
# 01.07.2018 ob 13:07
edina sreča za nas je, da nekega navala iz hrvaške ne bo.

tam so se vsi že izselili. na irsko in v nemčijo. kjer plače niso bedne kot pri nas.

veselo izkorišanje delavcev iz albanije, naši delodajalci.
hvala tudi tanji fajon, ki se je osebno zavzela, da se to izkorišanje lahko sploh zgodi.
svyatoslav
# 01.07.2018 ob 12:54
Najslabše plačana delovna mesta je že zapolnila Cazinska krajina (Bihać, Kladuša).
Nikakor ne rešim uganke glede 80.000-100.000 brezposelnih in potrebe delodajalcev po nekvalificirani in polkvalificirani delovni sili.
Posledica prostega trga dela bo trend zmanjševanja plač za že tako slabo plačana dela (industrija, gradbeništvo...).
Po drugi strani pa je tudi v Sloveniji z mizernimi plačami tem tujcem težko preživeti; najemnine, hrana, transport, otroci...
Srednji razred srhljivo hitro izginja, vi pa počasi postajamo prekarijat, ali mezdni delavci, ki smo obsojeni na životarjenje.
adnan1984
# 01.07.2018 ob 14:17
Eni ste omenili kelnarje.
Ja zakaj pa ne bi imel en kelnar Janez možnost dobiti dobiček na koncu leta? Če že ne more imeti 2000 evrov mesečno že razumem,samo, kaj pa na koncu leta ena dobra gostilna ima 100.000 evrov dobička........pa da bi vsakmu potalal nekaj dobička?
Aja to pa spet ne bi šlo, tak, da ne jamrat kok noben noče delat-zastonj pa ja ni budala.
Tako stanje je v večini firm v Sloveniji, delat na minimalno, pa čim več, dobički na koncu leta se pa pač ne omenjajo, ker je firma v krizi.
Mah gdo bi razumel te direktorje-kapitaliste nikol jim ni dost-da ne boste rekl da sam delavci jamramo.
RayManzarek
# 01.07.2018 ob 13:58
@JJstyle: točno to eni spregledajo. SLO za hrvate ni neka “obljubljena” dežela.
RayManzarek
# 01.07.2018 ob 13:51
Samo za info: sposobni HR klenarji/kelnarice so sesaj na Hr morju in pridno delajo za 2x oz. 3x običajne plače. Nesposobni pa so doma in jih tudi v SLO ne bo, ker nesposobnežev je že pri nas dovolj. Lani sem bil na Vir-u in sem redno zahajal v en gost. lokal (jutranja kava, popoldanska kava, zvečer ena mala Žuja (moja stara navada). Nekje 6-7 dan se pogovarjam z lastnico (ca. 60 let), uglajeno žensko, domačinko in pove, da ji je zbolel kelnar in da ne ve kako bo speljala petek zvečer in soboto. V nedeljo pa pride (vskoči za en teden) njena hčer. Ker sem malo “freak” sem se ji ponudil za kelnarja (to sicer nisem po profesiji). Ker je bilo v lokalu ca. 70% gostov nemško govorečih (ostalo pa slovenci, madžari, slovaki, čeihi..) in ker aktivno govorim DE, ENG, sva se z gospo zmenila in delal sem v petek zvečer in v soboto od 12-24h. Ponudila mi je 5€/h + napitnina je moja + 1 dan čoln (pasara). V 18 delovnih urah sem zaslužil 18x5€ + 76€ napitnine. Jaz sem to vsel kot “finto”, lastnici pa sem pomagal, zaslužek pa se mi je zdel super (napitnino pripisujem znanju DE jezika in pa profilu gostov - družine, pari, ni pa bilo klasične pojanščine). Strah, da bi se iz HR preselila masa natakarjev je odveč. Kdor hoče delati, lahko dola doma, ne glede ali je to HR, SLO. Pa lp
Homer.
# 01.07.2018 ob 13:14
@el CARTEL
Že mogoče da je na zavodu 75.000 ljudi ki išče službo......
Vprašaj pa se kakšno izobrazbo imajo in kakšno službo iščejo.
Dokler bodo naše univerze izobraževale ljudi v raznorazne humanistične smeri, ki so totalno nezaposljivi, bo to pač tako.
Če pa iščeš strokovnjaka tehnične smeri z izkušnjami, pa ga niti z lučjo sredi belega dne ne boš našel.
DrKult
# 01.07.2018 ob 12:58
Urosh444 "Hrvati znani vagabundi. Mislin da jih bo kar nekaj izkoristilo to priloznost, sploh tisti blizu meje. Vprasanje je ucinkovitosti takih delavcev v primerjavi z nasimi, ampak s tem se nihce ne ukvarja, vazno je da bos lahko zbil ceno dela domacim kadrom"

Upam, da Avstrijci in Nemci lepse govorijo o nas. Pusti hrvasko politiko pri miru, tisto je pac gamad. Obicajni Hrvati so cisto kul ljudje. Delovni, kulturni, neproblematicni, urejeni. Najvecji pogreb mi je, ko odprtost Slovenije za hrvaske delavce simfa kolega, ki zivi in dela v Avstriji. Dvojna merila much.
mb128
# 01.07.2018 ob 11:55
Jep še kako so zadovoljni ker se je lc znižal in posledično povečala konkurenčnost in profit!
Slovan65
# 01.07.2018 ob 15:16
Revoz ima pri nas komando.
V Revozu so se pač odločili, da rabijo 1500 delavcev iz Hercegovine ( tam imajo vsi tudi hrvaško državljanstvo).
Želja Revoza pomeni ukaz za slovensko vlado. Sej veste kako to gre, direktor Revoza pokliče Macrona, Macron pokliče Merklovo in Junckersa, vsi trije pokličejo Cerarja, in evo, zakon je že sprejet.
Naše volitve so pa itak farsa, saj je vseeno kdo je na oblasti (sds, smc,sd,desus,AB,Nsi), vsi se ravnajo po komandi Berlina, Pariza in Bruslja. (no, nekateri pa tudi Budimpešte)
vnk
# 01.07.2018 ob 14:56
Vedno je govora o gospodarski rasti, ko bo vidna na plačilni listi, bom poslušal GZS.
amigo
# 01.07.2018 ob 14:40
&Homer
Če pa iščeš strokovnjaka tehnične smeri z izkušnjami, pa ga niti z lučjo sredi belega dne ne boš našel.

Saj pa teh tehničnih strokovnjakov nihče ne išče. Vsaj v mojem kraju je vsa industrija propadla, ostalo je le nekaj večjih in manjših delavnic.
JJstyle
# 01.07.2018 ob 13:56
Ja, kr trlo se jih bo za teh 100 € več. Tako kot se tre hrvaških medicinskih sester. Ko so Puljčankam ponudili delo v UKC Ljubljana, je bil izplen enak nični.
VICTORIA99
# 01.07.2018 ob 22:06
GZS aparat kapitalistov.
izi07
# 01.07.2018 ob 15:07
DrKult
Ko že omenjaš zaposlovanje tujcev v EU te naj opozorim, da ima vsaka od držav EU svoje zakone glede zaposlovanja. Torej v sosednji Avstriji lahko ima firma zaposlenih max 15 % tujcev. S tem, da morejo najprej poiskat rešitev na domačem trgu dela in če v njihovem primeru ne najdejo v svoji državi ustreznega kadra šele takrat se lahko zaposli delavca iz tujine! Torej ni res, da lahko povsod po EU se zaposljujejo tujci. Vsaka država ima svoj zakon, kater ščiti njihovega delavca poleg tega če zaposlijo tujca mu morejo izplačevat enako plačo kot svojim delavcem! Govorim iz lastnih izkušenj in ne nekaj na pamet. Nekatere države EU imajo celo dodaten davek na zaposlene tujce, ki ga mora plačevat firma, ki zaposluje tujce itd... Predvsem večina držav EU proba zaščitit svoje delavce, kar pa žal pri nas to ni v interesu.
Plavica1
# 01.07.2018 ob 14:57
Saj so si službe v Piranskem zalivu, kjer so povečali školjčišče v slovenskih vodah, že vzeli. Kaj pa 100.000 brezposelnih na zavodu, kjer pa so objavili samo 2300 prosih delovnih mest?
gospod iskreni
# 01.07.2018 ob 14:39
Za dobro plačo bo vsak rad delal, za tisto kar ponujajo slovenski kvazi podjetniki in s takšnim odnosom kot ga ti kažeš pa se res ne izplača zjutraj vstat iz postelje. Sužnje boste še nekaj časa uvažali potem pa bo z vami konec, ker nimate pojma o podjetništvu in dobiček gradite le na poceni suženjski delovni sili.
Pojdite v Bangladeš.


Seveda ja, eni niti za jurja in pol ne bi delali. Pač so lenuhi po naravi. Če nočeš delati, potem zavrni socialo, ker ti jo plačuje tisti ki dela.
Kazalo