Po mnogih letih - konec poslovanja. Foto: MMC RTV SLO
Po mnogih letih - konec poslovanja. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Ni jasno, ali bodo pomoč prejeli vsi delavci. Foto: MMC RTV SLO
Bankovci
Štiričlanska družina naj bi dobila okoli 520 evrov. Foto: EPA
Mura nadaljuje posle z Bossom

V stečajni postopek gredo poleg Mure tudi tri hčerinske družbe Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila ter invalidsko podjetje Muralist. Vodstvo je predlog za začetek stečaja vložilo v četrtek, kot pa pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, mora za začetek postopka v Muralistu dati soglasje še vlada. Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Branko Đorđević. Obseg terjatev in število upnikov bosta znana po poteku trimesečnega roka za prijavo terjatev.

Pri preostalih petih hčerinskih družbah Mura - EHM, M - Energetika, Mura in partnerji, Mura - Unikat in M-AIKS insolventnost ni bila ugotovljena, zato nadaljujejo redno poslovanje.

Matična družba Mura in tri hčerinske družbe, ki so insolventnost razglasile 31. avgusta, skupaj zaposlujejo 2.635 ljudi.

Boss za zdaj ostaja v Muri
Iz Mure so sporočili tudi, da sta po sestanku Mure in nemškega partnerja Huga Bossa vodstvi sprejeli odločitev, da bosta poslovno sodelovanje nadaljevali. Družba Hugo Boss, s katero sodelujejo že 35 let, je v zadnjem času sicer oklevala, ali bi Muri še zaupala svoje posle, začasno pa je prekinila tudi dobavo materiala. Za zdaj so si premislili, bodo pa še naprej spremljali dogajanje v podjetju in preverjali uresničevanje danih obljub.

Kot je med drugim povedal predsednik uprave Mure Bojan Starman, so Nemci pričakovali zagotovilo, da bodo tudi v bodoče sodelovali z enako ekipo kot doslej. Prav tako so želeli vedeti, kako je z drugimi posli Mure.

Podjetje Mura in partnerji trenutno sicer zaposluje 471 ljudi, dela pa se opravljajo tudi v nekaterih drugih družbah.

Bodo vsi deležni pomoči?
Delavci in sindikat Mure pa so medtem ogorčeni nad načinom pridobitve socialne pomoči za delavce, saj zatrjujejo, da ta ne poteka skladno z dogovorom z ministrstvom.

Kot navaja predsednik sindikata Drago Forjan, ki se je s pismom obrnil na ministra za delo Ivana Svetlika, je bilo na skupnem sestanku 9. septembra potrjeno, da bodo delavci murskosoboškega podjetja dobili dogovorjeno izredno socialno pomoč, in sicer ne da bi se pri tem upoštevala merila za pridobitev klasične izredne socialne pomoči, ki jo lahko dobi vsak državljan Slovenije, ki je socialno ogrožen. Potrebno dokumentacijo naj bi za centre za socialno delo pripravila ustrezna služba v Muri.

Predsednik Soda Tomaž Kuntarič je po besedah Forjana poleg tega 22. septembra ob navzočnosti premierja Boruta Pahorja in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika dejal, da bodo delavci, ki bodo ob službo, pomoč prejeli že oktobra.

Realnost pa je po navedbah sindikalista na žalost drugačna, saj se morajo delavci Mure javiti na centru za socialno delo, dostaviti potrebne dokumente, poleg tega pa verjetno te pomoči niti ne bodo deležni vsi.

Na Centru za socialno delo Murska Sobota pričakujejo, da bo za pomoč zaprosilo okoli 2.000 ljudi. Delajo vsak dan, tudi v soboto, do 18. ure. Delavci morajo s sabo prinesti vlogo, tri zadnje bančne izpiske in potrdilo o šolanju za otroke, ki ne prejemajo državne štipendije. Vsi, ki bodo izredne socialne pomoči deležni, bodo morali pozneje predložiti tudi dokaze o namenski porabi denarja.

Cenzus za pomoč minimalni dohodek
Na ministrstvu za delo zatrjujejo, da bo do pomoči upravičena večina delavcev, ki bodo izgubili službo. CSD-ji so do zdaj prejeli 800 vlog, prva izplačila napovedujejo za 19. oktober, povprečna štiričlanska družina pa naj bi prejela okoli 520 evrov pomoči. Izredna denarna socialna pomoč bo dodeljena glede na višino minimalnega dohodka za družino.

Minimalni dohodek, do katerega je mogoče pridobiti denarno socialno pomoč, od 1. julija letos za samsko osebo in prvo odraslo osebo v družini znaša 226,80 evra, za vsako naslednjo odraslo osebo v družini 158,76 evra, za otroka 68,04 evra, toliko pa znaša tudi povišanje za enostarševsko družino.

Mura nadaljuje posle z Bossom