Gospodarstvo
Evri, bankovci, denar
Furs je obdelal podatke o bančnih računih slovenskih državljanov, ki so jih do konca lanskega septembra prvič prejeli iz držav, podpisnic sporazuma pod okriljem OECD-ja izpred štirih let. Foto: BoBo
Furs je odmeril dodatne davčne obveznosti v skupnem znesku 3,6 milijona evrov. Foto: BoBo

Dodaj v

Imetnikom računov v tujini je Furs odmeril dodatnih 3,6 milijona davkov

Avtomatična izmenjava informacij članic OECD-ja
24. oktober 2018 ob 17:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Furs je obdelal podatke o bančnih računih slovenskih državljanov, ki so jih do konca lanskega septembra prvič prejeli iz držav, podpisnic sporazuma pod okriljem OECD-ja izpred štirih let. Gre za skupaj 3,6 milijona evrov.

Za avtomatično izmenjavo informacij o finančnih računih med pristojnimi organi so se pred štirimi leti ob robu foruma OECD-ja v Berlinu dogovorili finančni ministri več kot 50 držav in jurisdikcij. Med njimi je podpis prispeval tudi takratni slovenski finančni minister Dušan Mramor.

Na podlagi tega dogovora so bile prve avtomatične izmenjave informacij, in sicer o stanju na dan 31. december 2016, izvedene septembra lani. Sodelovalo je približno 50 držav, sicer pa jih je sporazum podpisalo 98, zato se bo v prihodnje število sodelujočih držav še povečalo. Nekatere so si namreč izborile enoletno prehodno obdobje.

Na finančni upravi (Furs) so tedaj od 35 držav prejeli 27.940 zapisov podatkov. Za posameznega zavezanca so jih lahko prejeli po več, med njimi pa so bili tudi takšni računi, ki jih ni treba prijaviti, na koncu pa so identificirali skupno 14.202 zavezanca za davek oz. 23.021 finančnih računov.

Zdaj so te podatke obdelali, strukturirali in primerjali s prijavljenimi dohodki. Tam, kjer so ugotovili večja neskladja, so uvedli davčni postopek, kot so danes sporočili s Fursa, so opravljeni nadzori razkrili nepravilnosti v približno 1.400 primerih. V teh primerih so odmerili dodatne davčne obveznosti v skupnem znesku 3,6 milijona evrov. Ob tem so prejeli tudi 160 samoprijav, v katerih so zavezanci sami napovedali prejete dohodke.

Podatke, ki so jih prejeli v okviru avtomatične izmenjave informacij, so sicer obravnavali kot vse druge kontrolne podatke, ne pa kot informacije o nepravilnostih. Pri tem so ugotovili, da so številni zavezanci dosežene dohodke napovedali in so to svojo obveznost izpolnjevali tudi v času, ko avtomatična izmenjava informacij še ni bila razvita.

Sicer pa zgolj informacija o nekem visokem znesku na tujem računu kljub nizkim doseženim dohodkom v Sloveniji v tekočem obdobju še ne pomeni avtomatično, da gre za davčno utajo ali kakšno drugo nepravilnost.

Takšen primer so denimo starejše osebe, ki so imele v času svojega aktivnega življenja v tujini razmeroma visoke prihodke in od njih takrat tudi plačale dajatve, zdaj pa v Sloveniji prejemajo razmeroma nizko pokojnino. V takšnih primerih ne gre za davčno izogibanje.

Različni razlogi neprijav
Pri nekaterih primerih računov v tujini in razmeroma visokih zneskih na njih so ugotovili, da imajo posamezniki sicer formalno status slovenskega rezidenta, ampak dejansko že dalj časa niso slovenski davčni zavezanci. Gre za osebe, ki so se pred leti izselile iz Slovenije, vendar formalno niso uredile svojega rezidentskega položaja.

Pri določenem delu zavezancev pa so seveda ugotovili, da Fursu niso napovedali niti računov in tudi ne dohodkov na njih, a tudi pri teh so lahko razlogi zelo različni.

Kar velikemu številu računov so denimo pripisani nizki zneski in tudi stanja na njih so razmeroma nizka. Pogosto gre v teh primerih zgolj za neznanje, nezavedanje obveznosti, da morajo račune iz tujine prijaviti davčnemu organu, ugotavljajo na Fursu, zato napovedujejo, da bodo v kratkem približno 10.000 zavezancev obvestili, da morajo račune v tujini prijaviti.

"Skratka, v tem začetnem obdobju izmenjave želimo predvsem omogočiti zavezancem, da čim lažje izpolnijo svoje obveznosti, manj pa bo (vsaj zaenkrat) izrazito represivnih ukrepov," so zapisali.

Navidezne prodaje poslovnih deležev
Med najvišjimi ugotovljenimi nepravilnostmi pa poudarjajo primere navideznih prodaj poslovnih deležev, kjer gre dejansko za izplačila kapitalskih dobičkov. V teh primerih gre praviloma za tujo pravno osebo, ki nastopa kot kupec poslovnega deleža, za njo pa stojijo iste fizične osebe, ki v Sloveniji nastopajo kot prodajalci poslovnega deleža, so pojasnili.

Prejeti podatki o bančnih računih slovenskih zavezancev v tujini pa so dobrodošli še za drug namen. Za kar nekaj davčnih dolžnikov so namreč šele zdaj ugotovili, da imajo račun tudi v tujini. Vsi skupaj so Fursu dolžni približno pet milijonov evrov, da bi lahko ta dolg izterjali z njihovih računov v tujini, pa je Furs že poslal zahtevke za mednarodno upravno pomoč.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Spuzva
# 24.10.2018 ob 19:00
Sam tole MMC, da ni več + in - , je pa res mimo.
K_ris
# 24.10.2018 ob 18:26
Me zelo veseli. Škoda, da še vedno ne sodelujejo vse države na svetu.
twofours44
# 24.10.2018 ob 18:36
Najbrž so kakšne tri ničle premalo
Binder Dandet
# 24.10.2018 ob 20:08
@whutsup:
Cilj trola je vnasanje nemira v debato. S tem ukrepom niso preprecili odgovarjanja na zapise trolov. S tem pa se troli hranijo.

So pa uredili, da zdaj ni vec jasno, kateri komentarji se zdijo vecini neprimerni. Komentar brez zvezdice lahko pomeni nevtralen komentar ali pa komentar, ki ga vecina ne podpira. Hkrati lahko neprimeren komentar dobi nekaj zvezdic od podpornikov. Recimo da bi nekoc imel 10+ in 100-. Danes bo inel samo 10 zvezdic. Samo znak podpore. Zgreseno po mojem mnenju.

Po razlagi administratorja pa niso resevali problema trolov ampak diskreditacije uporabnika s tem, da mu na ime ljudje avtomatsko lepijo minuse. In koliko je takih primerov? Ta del so morda resili, so pa ustvarili novega. Ce zelijo, da se ukvarjamo zgolj z vsebino, naj tudi zvezdice odstranijo.

Da pa ni mozno vec ocenjevati clankov, je pa minus. A naj zdaj za vsak slab clanek pisem mejl, da dobijo feedback? V rubriki zabava je slabih clankov ogromno. Celo tako dalec gredo, da se opazi delo google translate. Kot da bi jih osnovnosolci prevajali. Skratka, neprimerna poteza.
mikitr
# 24.10.2018 ob 18:56
Ne bat,vedno so na udaru majhne ribe,tiste velike,sploh tiste ki so iz države znosile miljarde našega denarja bodo ostale nedotaknjene,kot tudi tisti ki jim je kraja ali kršenje zakonov dokazano,pa imajo vikend zapore ,družbeno koristno delo,.....
janez123
# 24.10.2018 ob 19:10
Zoki se mi smili. Gotovo jih bo država obrala ;)

al pa so družino Jankovič tokrat (spet) preskočili....
kalamaris
# 24.10.2018 ob 19:56
Na srečo nisem več rezident niti davčni zavezanec banana republike
whutsup
# 24.10.2018 ob 19:08
Spuzva
s tem so vsaj utišali trole - namesto da se veselijo minusov, dobijo po novem samo eno lepo, veliko nulo...
Radenm
# 24.10.2018 ob 22:59
@severnik,

Ni foušarija problem, ampak to da je državo okrog prinašat naš nacionalni šport. Dam roko v ogenj da bi marsikateri Janez ali Franci ki benti čez "tiste pri koritu", sam isto počel tam. In da ti samo 1000 teh Janezov ali Francijev na leto državo nategne za "ušivih" 1000€, je to že cel milijon ukradenega denarja.

Kar se Janezek nauči, to Janez zna, in če se Janezek nauči da si car, če prinašaš državo naokoli...
severnik
# 24.10.2018 ob 22:46
Sama foušarija vas je.

Kot sem že vsaj enkrat zapisal...želite si, da bi bogati imeli manj. Ne zavedate pa se, da boste tudi vi imeli psoledično manj. Ne takoj, na nek srednji rok pa zagotovo.

Če pa mislite, da bo šlo državi bolje zaradi 3 mio, ste pa povrh vsega še smešni.
svyatoslav
# 24.10.2018 ob 19:36
Na udaru so predvsem davčni rezidenti zaposleni v tujini (delavci v Avstriji...), ki jim ni uspelo odjaviti davčnega rezidentstva.
Zmagovalci tranzicije, ki imajo milijone v davčnih oazah so še vedno nedotakljivi. Vrana vrani...
Zdejkapopi
# 24.10.2018 ob 18:30
Me zanima koliko utaj so izpustili. Eni so priviligerani, ker odpirajo racune v tujini in ne rabijo placevati davkov v Sloveniji, ceprav zivijo in poslujejo tu.
RJSlo
# 24.10.2018 ob 18:41
No ja. Vse nas zanima, če imata račune v tujini Milan In ivan. Vsi ostali imajo drobiž. Za Zoranov ciprski račun skrbi drugi Ivan, tako, da s Cipra ne pričakujte milijonov.

P. S. Zanimiv bo tudi Maksijev ciprski račun?
tricky
# 25.10.2018 ob 08:24
@severnik
Sama foušarija vas je.
Kot sem že vsaj enkrat zapisal...želite si, da bi bogati imeli manj.


Ne, da bi bogati imeli manj ampak, da bi mi imeli dovolj. Mene ne briga če ima nekdo 2 nova BMW in gromozansko hišo itd. Če imam dovolj, da vzdržujem svoje stanje in lahko privarčujem dovolj za nepredvidljive stroške sem zadovoljen. Kar je pa luksuza bom pa žrtvoval kakšno stvar, da si bom to priskrbel.

Sploh pa 3M ni realna številka, tukaj je dosti več v obtoku.
mulcon
# 24.10.2018 ob 20:26
potreben je keš za dvig plač v javnem sektorju, plače v javnem sektorju so zelo nizke napram drugim državam v EU.....
xerces8
# 24.10.2018 ob 19:11
1400 primerov? Torej 3600000/1400=2571 EUR na osebo?

Saj veste, da od ene POPVREČNE plače država vsako leto pobere 10 tisoč EUR dajatev?
Pa sploh nisem štel DDV, torej 22% od preostanka, ki ga prejemnik potem plača ko porabi preostanek plače.

Kapljica v morju.
Insider No. 1
# 25.10.2018 ob 00:33
Niti za en dan financiranja proračuna. Toliko o težkih denarcih.
akulinakul
# 24.10.2018 ob 20:20
Drobiž za v novice :)
Radoveden
# 24.10.2018 ob 20:19
"neznanje ne odreši - kaznovat z globami neplačnike."

zato pa vedno dobijo male neumne ribe. velike pametne (ki, če ne drugega, pamet lahko plačajo) pa delujejo pod radarjem.

ampak, lej, en drobiž pa je. lih za plače teh na fursu, ki so vse to skupaj vlekli in delali na tem.
totijosipborz
# 24.10.2018 ob 19:06
Drobiž.
galoper
# 24.10.2018 ob 19:01
Bivši diplomatski predstavniki v tujini imajo verjetno še vedno premoženje na računih v tujini, ki so nedotakljivi? Kaj pa firme v tujini, kjer je slovenski lastnik pooblaščen za transakcije sredstev na računu tuje firme?
zapravico
# 25.10.2018 ob 07:49
Pred volitvam županov so dovoljeni samo plusi
minnaema
# 24.10.2018 ob 23:33
......končno da so nekateri "fifiriči" razkrinkani, ko so dnarce skrivali v tujini !
the law1
# 24.10.2018 ob 21:29
Imetnikom računov v tujini je Furs odmeril dodatnih 3,6 milijona davkov[/i]

Hahahaha. Ušivih 3,6 milijona.

Tudi iz določenih komentarjev se vidi, da mi smo itak v krizi kao zarai neke kraje in vse naj bišlo v določene davčne oaze.

Ou zblojenci. Sistem naše države je zanič ne te vaše pravljice.
whitwice
# 24.10.2018 ob 20:07
Za Jankovice pa tole dons ni ravno en najlepsih dni. Uoam da jim vse poberejo.
el CARTEL
# 24.10.2018 ob 19:47
neznanje ne odreši - kaznovat z globami neplačnike.
xerces8
# 24.10.2018 ob 19:13
DDV potem znese 2900 EUR letno (sicer v resnici malo manj, ker vse ni na 22% ampak manjši stopnji).
Bivši uporabnik
# 25.10.2018 ob 18:55
Jankoviči pa imajo svoje račune na Cipru.... Nagradno vprašanje za danes: Ali je Ciper v vrstah OECD?
B in .
# 25.10.2018 ob 18:49
Še malo pa pridemo, do dodatnih 40 mio, ki smo jih morali dodati za višje socialne.
zapravico
# 25.10.2018 ob 07:48
To je prijavljeno,kaj pa kajmanski otoki?
agenda21
# 24.10.2018 ob 20:26
Nekateri ne bodo nikoli pozvani, pa tudi če nam, še toliko dvignejo davke.
Kazalo