Še samo deset let nazaj je bilo ameriško gospodarstvo trikrat večje od kitajskega. Foto: EPA
Še samo deset let nazaj je bilo ameriško gospodarstvo trikrat večje od kitajskega. Foto: EPA

Kitajsko gospodarstvo bo ameriško prehitelo leta 2016, kar je več kot desetletje prej, kot so do zdaj napovedovali analitiki. To je prvič, da je IMF napovedal datum, ko se bo končalo "obdobje Amerike" in se bo Kitajska ponašala z največjim gospodarstvom na svetu, poroča MarketWatch.

Novica bo najbolj boleča za ameriške politike, ki se prepirajo glede proračuna in ne najdejo izhoda iz gospodarske krize. Po besedah iz poročila IMF-a bo tisti, ki bo prihodnje leto izvoljen za predsednika - ali bo to Obama, Mitt Romney ali Donald Trump -, zadnji, ki bo vodil največje gospodarstvo na svetu.

Analitiki so do zdaj menili, da je do tega trenutka še desetletja daleč, in najbližja ocena je bila nekako čez 15 let. A MarketWatch opozarja, da so se ušteli, saj so primerjali le BDP-ja obeh držav, pri čemer so uporabili trenutne menjalne vrednosti, kar je nesmiselno, saj se te hitro spreminjajo, pri Kitajcih pa so tudi nezanesljive.

IMF je zato pri svoji analizi uporabil metodo "pariteta kupne moči" (PPP), ki primerja, koliko ljudje zaslužijo in zapravijo v realnih terminih v domačem gospodarstvu. Glede PPP-ja se bo kitajsko gospodarstvo s 11,2 bilijona dolarjev v letošnjem letu povečalo na 19 bilijonov v letu 2016. Ameriško gospodarstvo se bo v tem obdobju povečalo s 15,2 bilijona na 18,8 bilijona dolarjev.