Položaj svetovnega gospodarstva je slabši, kot se je zdelo še pred nekaj meseci. Foto: EPA
Položaj svetovnega gospodarstva je slabši, kot se je zdelo še pred nekaj meseci. Foto: EPA

Svetovno gospodarstvo bo letos raslo po 3,5-odstotni, prihodnje leto pa po 3,9-odstotni stopnji, v najnovejšem poročilu World Economic Outlook ocenjuje Mednarodni denarni sklad (IMF), ki je tako napoved za letošnje leto znižal za 0,1 odstotne točke, za leto 2013 pa za 0,2 odstotne točke.

V IMF-u so pojasnili, da je položaj svetovnega gospodarstva slabši, kot se je zdelo aprila, ko so pripravili zadnjo revizijo. Čeprav je bila rast svetovnega BDP-ja doslej le malenkost pod pričakovanji, se namreč tveganja za njeno upočasnjevanje močno povečujejo.

Znižanje napovedi rasti svetovnega gospodarstva je predvsem posledica slabših napovedi velikih hitro rastočih gospodarstev, kot so Kitajska, Indija in Brazilija. IMF je napoved za Kitajsko za letos znižal za 0,2 odstotne točke, na osem odstotkov, ob tem pa opozoril, da za drugo največje gospodarstvo na svetu še vedno obstaja možnost "trdega pristanka".

Napoved 6,1-odstotne rasti indijskega bruto domačega proizvoda (BDP) za letos je nižja za 0,7 odstotne točke, 2,6-odstotne rasti brazilskega BDP-ja pa za 0,6 odstotne točke.

Med industrializiranimi državami bo po oceni sklada med drugimi počasnejša rast gospodarske aktivnosti ZDA. Napoved rasti ameriškega BDP-ja so v IMF-u znižali za 0,1 odstotne točke, na dva odstotka.

ZDA morajo po navedbah IMF-a narediti vse, da se izognejo "fiskalni pečini", takoj bi morale zvišati zgornjo mejo javnega dolga in oblikovati srednjeročni fiskalni načrt.

Evroobmočje brez okrevanja
Velika tveganja za rast svetovnega gospodarstva prihajajo iz Evrope; območje evra bo sicer letos po najnovejši oceni IMF-a imelo 0,3-odstotno krčenje BDP-ja, kar pomeni, da sklad napovedi ni spreminjal. Je pa poslabšal napoved rasti BDP-ja območja evra za prihodnje leto, in sicer za 0,2 odstotne točke, na 0,7 odstotka.

"Pritisk finančnih trgov in tujine na periferne države območja evra se je povečal," so poudarili. Zaostritev dolžniške krize evropske monetarne unije po njihovih besedah zahteva implementacijo reform, h katerim so se zavezali evropski voditelji.

Za Španijo je ocenil, da se bo njeno gospodarstvo skrčilo za 1,5 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke več od prejšnje napovedi. Madrid naj bi recesijo meril še vse prihodnje leto, medtem ko je sklad pred tremi meseci ocenjeval, da se bo četrto največje gospodarstvo v območju evra leta 2013 vrnilo na pot rasti.