Furs bo preverjal tudi delo svečarjev. Foto: BoBo
Furs bo preverjal tudi delo svečarjev. Foto: BoBo

osedanji ciljni nadzori svečarjev, cvetličarjev, vrtnarjev in vulkanizerjev so vplivali na dvig prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti, zato je Furs podobno akcijo pripravil tudi letos.

Inšpektorji finančne uprave (Furs) bodo do 1. novembra, dneva spomina na mrtve, preverjali predvsem dejavnosti svečarstva, cvetličarstva in vrtnarstva, v novembru, ko bodo morali lastniki vozil zamenjati pnevmatike, pa bo sledila dejavnost vulkanizerstva. Nadzor bo usmerjen predvsem v nadzor izdajanja in davčnega potrjevanja računov ter dela in zaposlovanja na črno, so sporočili s Fursa.

Nadzor bodo izvajali uslužbenci mobilnih oddelkov, kršilcem pa ob hujših kršitvah grozita tudi prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenje poslovnih prostorov.

Nadzore je Furs izvajal že v preteklih letih, saj gre za sezonske dejavnosti, kjer obstaja povečano tveganje neizdajanja računov in zaposlovanja na črno. Opažajo, da nadzorne dejavnosti pozitivno vplivajo na prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti, kršitev pa je iz leta v leto manj.

V lanskem oktobru in novembru so inšpektorji Fursa pri svečarjih, cvetličarjih in vrtnarjih opravili več kot 300 nadzorov in pri tem nepravilnosti ugotovili pri 32 zavezancih oz. v desetih odstotkih vseh nadzorov. Nadzori pri vulkanizerjih, ki jih je bilo v tem času 320, pa so razkrili 16 kršitev.