Telekom in Simobil bosta kmalu vložila tožbo na upravno sodišče. Foto: EPA
Telekom in Simobil bosta kmalu vložila tožbo na upravno sodišče. Foto: EPA

Amis in Tušmobil sta po mnenju agencije kršila zakonodajo, ker sta internetni dostop do svojih storitev oz. aplikacij zaračunavala drugače kot drug podatkovni promet. Agencija jima je zdaj z odločbo naložila, da morata v 60 dneh ves internetni promet, ki ga uporabniki mobilnega omrežja prenesejo pri uporabi različnih internetnih storitev, aplikacij ali pri dostopu do različnih vsebin, zaračunati po istih kriterijih.

To vključuje dostop do vseh Amisovih spletnih strani in prenos vsebin z njih, dostop do elektronskega predala, storitve Amis MobiaTV ter dostop do Tušmobilovega portala Tuškabina in prenos vsebin s tega portala, so sporočili z agencije. Telekom in Simobil sta sicer glede odločitve agencije ta teden že napovedala tožbi na upravnem sodišču.

Med prvimi zapisali v zakon, a kršijo ga očitno skoraj vsi
Slovenija je ena prvih držav, ki je uzakonila načelo internetne nevtralnosti oz. enakovrednega obravnavanja internetnega prometa. Operaterji omrežij in izvajalci storitev dostopa do interneta zato ne smejo ponujati le določenih spletnih strani, storitev ali aplikacij, medtem ko je dostop do drugih spletnih strani, storitev ali aplikacij onemogočen ali obravnavan na drugačen način, pojasnjujejo na agenciji.

To pomeni, da dostop do drugih spletnih strani, storitev ali aplikacij ne sme biti onemogočen, zanje ne smejo veljati drugačni parametri kakovosti (npr. hitrost prenosa, zakasnitev), prav tako ne smejo biti drugače obračunane.