Tri največje islandske banke naj bi ustvarile za 12-krat več dolga, kot je vredno celotno državno gospodarstvo. Foto: EPA
Tri največje islandske banke naj bi ustvarile za 12-krat več dolga, kot je vredno celotno državno gospodarstvo. Foto: EPA
Mednarodni denarni sklad naj bi Islandiji namenil milijardo dolarjev. Foto: EPA

Dogovor o pomoči pri reševanju krize naj bi vključeval tudi finančno pomoč nordijskih držav in Japonske, je dejal minister za industrijo Oessur Skarphedinsson. Islandska vlada si želi tudi ruske pomoči. Po poročanju Financial Timesa naj bi Islandija za reševanje potrebovala okoli 6 milijard dolarjev (4,5 milijarde evrov).

Zaradi svetovne finančne krize je namreč razpadel islandski bančni sistem, zaradi česar je država zamrznila svojo zunanjo trgovino.

Centralne banke Danske, Norveške in Švedske so že maja Islandiji namenile 1,5 milijarde evrov sredstev, od katerih jih je zadnja do zdaj načrpala 400 milijonov. Skarphedinsson ni želel komentirati navedb Financial Timesa, da naj bi IMF Islandiji namenil milijardo dolarejv (750 milijonov evrov) pomoči.

Tri največje islandske banke so se namreč zaradi krize zadolžile za 12-krat več (45 milijard evrov), kot je vredno celotno gospodarstvo. Vlada, ki je prevzela nadzor nad bankami, sicer načrta za vračila še ni predstavila.

Bančni zlom v Islandiji, ki ima 320.000 prebivalcev, sicer čutijo vlagatelji in varčevalci po vsem svetu. Gospodarstvo je v recesiji, samo letos pa naj bi se zmanjšalo za deset odstotkov, ker pa se je centralna banka odpovedala brzdanju inflacije in obrestno mero zvišala na kar 12 odstotkov, pa bi lahko bila inflacija kar 75-odstotna.

Država, ki je bila še lani na lestvici ZN-a peta najbogatejša država na prebivalca, se zdaj spopada s hudim pomanjkanjem uvoznih dobrin, tudi živilskih.

M. R.