V družbi trdijo, da se poslovanje s časom izboljšuje. Foto: BoBo
V družbi trdijo, da se poslovanje s časom izboljšuje. Foto: BoBo
Banke
Istrabenz različnim bankam dolguje slabih 162 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO


Celotna skupina Istrabenz je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 101,49 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov manj glede na enako obdobje lani. Upad prihodkov v plinski in turistični dejavnosti so pri tem deloma nadomestili s porastom prihodkov od prodaje na področju informacijske tehnologije, je razvidno iz na spletnih straneh Ljubljanske borze objavljenega nerevidiranega poročila o poslovanju skupine Istrabenz in družbe Istrabenz za omenjeno obdobje.

Nadzorni svet Istrabenza je s položaja predsednika uprave odpoklical Rudija Grbca, na njegovo mesto pa imenoval Andreja Laznika. Menjava je presenečenje. Grbcu je namreč letos uspelo doseči dogovor z bankami, res pa je, da je Istrabenz tudi v tretjem četrtletju imel izgubo, je za Radio Slovenija poročala Tjaša Škamperle.

Doseženi poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo je znašal 14,56 milijona evrov in je bil nižji glede na enako lansko obdobje, ko so realizirali pozitiven učinek od prodaje dela premoženja matične družbe in družbe Istrabenz turizem.
Brez učinkov teh prodaj pa bi popravljen poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) za šest odstotkov presegel lanskoletnega. Višji korigiran poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo sta v primerjavi z enakim lanskim obdobjem realizirali področji informacijskih tehnologij in plinske dejavnosti, nekoliko nižjega pa dejavnost turizma.

Popravljen čisti poslovni izid skupine je bil sicer negativen v višini 413.000 evrov, kar pa je za 3,5 milijona evrov bolje kot v enakem obdobju lani, kar gre pripisati predvsem nižjim stroškom obresti.

Zmanjševanje zadolženosti
Konec septembra je negativni kapital na ravni skupine Istrabenz znašal 21,99 milijona evrov in je bil za dobra dva milijona evrov višji kot ob koncu 2012. Lastnikom matične družbe je pri tem pripadal negativni kapital v višini 42,65 milijona evrov, manjšinskim lastnikom pa pozitivni kapital v višini 20,65 milijona evrov. Na spremembo neto dolga je v največji meri vplivalo zmanjšanje zadolžitve matične družbe in skupine, ocenjujejo v Istrabenzu.

V prvih devet mesecih letošnjega leta so v Istrabenzu uspešno nadaljevali s trendom zniževanja poslovnih stroškov, ki so bili za 29 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Popravljena čista izguba je znašala 1,98 milijona evrov in je za 49 odstotkov nižja glede na primerjalno lankso obdobje. To v Istrabenzu pripisujejo nižjim stroškom poslovanja in odhodkom obresti, ki so posledica predčasnega poplačila dela dolga februarja in realiziranega dolgoročnega reprograma posojil.

Kapital družbe je sicer še vedno negativen v višini 77,47 milijona evrov in je za 4,3 milijona evrov nižji kot ob koncu lanskega leta. Poleg čiste poslovne izgube je na kapital vplivalo znižanje rezerv za pošteno vrednost za 2,35 milijona evrov, v katerih se odraža znižanje borznih cen vrednostnih papirjev.

Družba dolguje 162 milijonov evrov
Finančni dolg družbe je konec septembra znašal 161,93 milijona evrov in se je letos tako znižal za 25,84 milijona evrov, pri čemer so predčasno poplačali za 27,67 milijona evrov obveznosti iz naslova glavnic do bank. Skupna obveznost za obračunane obveznosti na bančni dolg v višini 3,11 milijona evrov evrov sicer vpliva na povišanje finančnega dolga za obravnavano obdobje. Konec letošnjega leta tako zapadejo obračunane obveznosti za obresti v višini 1,73 milijona evrov, konec leta 2017 pa še obveznosti v višini 1,38 milijona evrov.