Bavčarjev holding se je znašel v insolventnosti. Foto: MMC RTV SLO
Bavčarjev holding se je znašel v insolventnosti. Foto: MMC RTV SLO
O nadaljnji usodi Istrabenza se bodo banke upnice pogovarjale v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Toplak
Tomaž Toplak ne pričakuje vloge za takojšen stečaj podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Banke zahtevajo takojšen Bavčarjev odstop

Dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij med holdinško družbo, bankami upnicami in največjimi tremi delničarji je predstavljal pogoj za sklenitev ustreznih sporazumov in dodatkov k reodkupnim pogodbam z bankami upnicami.

Ker dogovor ni bil sklenjen, je uprava ugotovila, da je družba insolventna po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Uprava družbe mora zdaj po zakonu do 30. aprila pripraviti predlog načrta finančnega prestrukturiranja družbe.

Novi zakon o finančnem poslovanju (ZFPPIPP) definira pojem insolventnosti kot tako ekonomsko-finančno stanje dolžnika, v katerem ta:

* daljši čas/trajno ni sposoben poravnavati svojih zapadlih denarnih obveznosti (trajnejša nelikvidnost) ali
* postane dolgoročno plačilno nesposoben (dolgoročna plačilna nesposobnost).

Položaj insolventnosti torej lahko nastane v primeru trajnejše nelikvidnosti ali dolgoročne plačilne nesposobnosti.

Banke upnice Istrabenza znova v ponedeljek
Popoldne sta se v poslopju NLB-ja s predstavniki bank upnic Istrabenza sešla predsednika uprav največjih lastnikov Petrola in NFD Holdinga Marko Kryžanowski in Stane Valant. Bankam sta po poročanju TV Slovenija predstavila svoje poglede na reševanje Istrabenza. Predlagala sta, da banke prenehajo unovčevati terjatve in da se pri sanaciji raje odločijo za skupno prodajo likvidnih naložb.

Prav tako sta bankam predlagala, naj imajo svoje predstavnike v upravi in nadzornem svetu. Vsi so se tudi strinjali, da mora Igor Bavčar odditi, verjetno še pred 15 majem. Banke bodo imele v ponedeljek nov sestanek o sanaciji Istrabenza.

Toplak: Ne pričakujem predloga za stečaj
Predsednik nadzornega sveta Tomaž Toplak o govoricah o takojšnjem stečaju pravi, da ne pričakuje, da bi katera izmed bank vložila predlog za stečaj. Istrabenz sicer od četrtka vodi razširjena uprava družbe. V njej sta poleg predsednika uprave Igorja Bavčarja, ki odhaja s položaja 15. maja (in ne že zdaj, kot so zahtevale banke), še nekdanji direktor Slovenske razvojne družbe Bogdan Topič in dozdajšnja svetovalka predsednika uprave Petrola Tamara Jerman.

Banke hočejo Jazbeca in revizijo
Tomaž Toplak
je napovedal tudi, da bodo objavili javni razpis za predsednika in člana uprave. Banke upnice kot kandidata za to mesto sicer podpirajo nekdanjega člana uprave Droge Kolinske Marka Jazbeca, ki naj bi ga zanimalo le mesto predsednika, ne pa tudi člana Istrabenzove uprave. Banke tudi zahtevajo, da Istrabenz omogoči svetovalcem, ki jih bodo same izbrale - omenja se družba A.T. Kearney - izvedbo skrbnega pregleda poslovanja Istrabenza in njegovih družb ter dokapitalizacijo družbe za 50 milijonov evrov.

30 dni časa za prestrukturiranje
Nadzorni svet Istrabenza naj bi se znova sešel sredi aprila. Do takrat naj bi uprava pripravila predlog finančnega prestrukturiranja družbe, ki ga mora uprava v skladu z zakonom o finančnem poslovanju podjetij, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju pripraviti v mesecu dni od nastopa insolvetnosti družbe, torej do 30. aprila.

Časopis Žurnal poroča, da naj bi, sodeč po skrivnostni pogodbi, na katero se sklicujejo, Bavčarju pri prevzemu Istrabenza prek Soda izdatno pomagala država.

T. K.

Banke zahtevajo takojšen Bavčarjev odstop