Sama banka Raiffeisen je prispevala približno polovico izgube skupine v Sloveniji. Foto: EPA
Sama banka Raiffeisen je prispevala približno polovico izgube skupine v Sloveniji. Foto: EPA

Občutno je manjši tudi dobiček iz poslovanja, izhaja iz letnega poročila avstrijske bančne skupine Raiffeisen Bank International (RBI). V slovenskem delu skupine je ta od lanskega leta nižji za skoraj 71 odstotkov in je znašal tri milijone evrov.

Skupina je v Sloveniji začela krčiti poslovanje. Število zaposlenih je zmanjšala za petino (s 310 na 245) in zaprla eno poslovalnico. Število strank se je skrčilo za 4,6 odstotka, na 65.441.

Banka prispevala polovico izgube
Sama banka Raiffeisen je k izgubi skupine prispevala 32,9 milijona evrov. Poglavitni vzrok leži v 40,7 milijona neto rezervacije za izgube zaradi slabitev. Njena bilančna vsota je znašala 1,187 milijarde evrov.

Pričakujejo dodatno krčenje gospodarstva
RBI ocenjuje, da v Sloveniji letos še vedno velja veliko tveganje recesije, in pričakuje dodatno krčenje gospodarstva. Poslovni model zato prilagaja "zahtevnemu tržnemu okolju" in "zasičenemu bančnemu sektorju", tako v banki kot v njenih lizinških hčerinskih družbah.

Banka Raiffeisen je v Sloveniji v postopku prestrukturiranja in zmanjšuje obseg poslovanja. Pred kratkim so napovedali 40-milijonsko dokapitalizacijo.

Obremenitvene teste je uspešno prestala
Banka je obremenitvene teste, ki so bili opravljeni lani v osmih slovenskih bankah, uspešno prestala. Kljub temu je vlada takrat pri nekaterih izmed bank videla možnost, da se do konca letošnjega leta spoprimejo s pomanjkanjem kapitala. Država je zato napovedala, da jim bo zagotovila kapitalska varovala, če tega ne bodo zmožne zagotoviti same. Prejšnji teden je vlada ugotovila, da zaveza za dokapitalizacijo pri banki Raiffeisen ni več potrebna.

Nižji dobiček tudi v Avstriji
Konsolidirani dobiček krovnega RBI-ja se je lani znižal za skoraj četrtino, na 557 milijonov evrov. Dobiček pred davki je sicer znašal 835 milijonov evrov. Skupina je lani ustvarila za 1,15 milijarde evrov slabitev in rezervacij, kar je 13,9 odstotka več kot v letu prej. RBI deluje v 15 državah in ima 14,6 milijona strank. Lani je imel 57.901 zaposlenega in 3.025 poslovalnic.

Banka Slovenije: Raiffeisen se bo rešil sam
Kot navajajo v banki Raiffeisen, jih je Banka Slovenije obvestila, da so sprejeli ustrezne ukrepe, s katerimi so primanjkljaj, izhajajoč iz črnega scenarija obremenitvenega testa, zmanjšali za dobrih 80 odstotkov. Med ukrepi omenjajo dokapitalizacijo, nižanje stroškov, uspešno izterjavo in zmanjšan obseg tehtane tvegane aktive. Banka Slovenije ocenjuje, da bo lahko banka Raiffeisen preostanek kapitalskega primanjkljaja iz obremenitvenih testov v dogovorjenem obdobju in v celoti pokrila z nadaljnjimi načrtovanimi ukrepi, so še dodali.