Kot je pojasnil Križanič, so se nosilci ekonomske politike na današnjem srečanju z bančniki predvsem seznanili s potekom jamstvene sheme v poletnih mesecih. Foto:
Kot je pojasnil Križanič, so se nosilci ekonomske politike na današnjem srečanju z bančniki predvsem seznanili s potekom jamstvene sheme v poletnih mesecih. Foto:
Pahor z bančniki o jamstveni shemi

Predstavniki vlade so se sešli s slovenskimi bančniki in ugotavljali, kakšno je stanje na področju posojil. Z družbo so do zdaj banke s poroštvom države gospodarstvu posodile 250 milijonov evrov, kar je le 23 odstotkov vsote, ki je na voljo. Minister za finance Križanič zato pričakuje, da bo izvajanje jamstvene sheme v prihodnje steklo še gladkeje, ob tem pa ne izključuje prevzema večjega obsega tveganj, ki bi jih prevzela država.

Po ministrovih besedah je avgusta sledil preobrat posojilne aktivnosti navzgor, zaskrbljen pa je predvsem nad "sorazmerno nizkim odstotkom" porabljenih sredstev iz jamstvene sheme. Kljub temu po njegovih besedah vsota odrejenih posojil kaže, da je shema v prvem koraku prijela.

Jamstvena shema se bo še izvajala
"Pričakujem, da bo v nadaljevanju teklo gladkeje in da bodo posojila po tej shemi vendarle v pričakovanem obsegu," je še dejal Križanič.

Po besedah ministra za razvoj Mitje Gasparija so se z bančniki med drugim dogovorili, da bodo v prihodnje poskušali čim bolje usklajevati dejavnosti, ki jih opravljajo regulator, banke in država.

"Shema še ni v celoti izkoriščena in tudi še nekaj časa ne bo. To ni slabo, saj ne vemo, kaj bo z gospodarskimi gibanji v prihodnjih mesecih," je dejal Gaspari. Država zato vztraja pri nadaljevanju izvajanja jamstvene sheme.

Predstavnikov NLB-ja in NKBM-a ni bilo
Srečanja so se poleg Gasparija, Križaniča in premierja Boruta Pahorja udeležili še predstavniki Abanke Vipe, Banke Slovenije, Unicredita Banke Slovenija, Združenja bank Slovenije, SKB banke in SIB banke. Predstavnikov največje slovenske banke NLB-ja in NKBM-a na srečanju ni bilo, česar niti Križanič niti Gaspari nista želela komentirati.

Pahor z bančniki o jamstveni shemi