Ko je vroče je prožno, ko je ohlajeno, je krhko. Steklarska nova krize ni preživela. Steklarna Rogaška, kot je videti, bo iz nje izstopila s spodbudnimi rezultati. Foto: EPA
Ko je vroče je prožno, ko je ohlajeno, je krhko. Steklarska nova krize ni preživela. Steklarna Rogaška, kot je videti, bo iz nje izstopila s spodbudnimi rezultati. Foto: EPA
Premier v Steklarni Rogaška

Država bo nase prenesla neplačane prispevke nekdanjih delavcev Steklarske nove, ki je od maja lani v stečaju, je ob robu obiska v Steklarni Rogaška napovedal predsednik vlade Borut Pahor. Prejšnji delodajalec tem delavcem namreč ni plačal vseh prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.

Prav tako je premier napovedal spremembe zakona o plačilu prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, ki bodo predvidele stroge sankcije za tiste delodajalce, ki se bodo izogibali plačilu omenjenih prispevkov. Pahor tako pričakuje, da delavci v prihodnje ne bodo imeli odvečnih skrbi glede plačila prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.

Spomnimo, da država, ki je bila prek Kapitalske družbe lastnica Steklarske nove, nekdanjim delavcem omenjene družbe, ki še niso prejeli niti odpravnin, pet let ni plačevala prispevkov. Po besedah predstavnika nekdanjih zaposlenih Steklarske nove Stjepana Miklaužića jim je država na ta račun tako dolžna okrog 2,5 milijona evrov.
Rogaška se pod pritiskom krize ni razbila
Premier je v Steklarni Rogaška predal namenu obnovljeno steklarsko peč za električno taljenje kristalnega stekla. Ob tej priložnosti je povedal, da je 2,5 milijona evrov vredna naložba uspela Steklarni Rogaška v času, ko so drugi odpuščali delavce, sama pa jih je zaposlovala. Poudaril je, da je Slovenija na poti gospodarskega okrevanja, kar kaže tudi nova naložba Steklarne Rogaška. "Problemov ni konec, smo na začetku nove poti, na kateri bomo reševali te probleme. Počasi, a zanesljivo gremo iz krize," je dejal. Med drugim je dodal tudi, da so podjetja, ki so našla skupni jezik s sindikati, lažje reševala probleme, ki so bili posledica gospodarske krize.

Predsednik uprave Steklarne Rogaška Davor Šenija je poudaril, da so v prvih šestih mesecih letos ustvarili 15,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, v lanskem primerjalnem obdobju pa so ti znašali 10,6 milijona evrov. V prvi polovici leta je Steklarna Rogaška ustvarila tudi dober milijon evrov dobička, medtem ko je v prvi polovici leta 2009 imela izgubo. Celotna lanska izguba je tako znašala 3,6 milijona evrov, letos pa načrtujejo okrog milijon evrov dobička. Podjetje zaposluje 918 delavcev, do konca leta pa jih bodo zaposlili še od 20 do 30.

Premier v Steklarni Rogaška