Če davčne napovedi ne vložite ali je ne vložite v predpisanem roku, vas lahko doleti od 250 do 400 evrov kazni, od 400 do 5.000 evrov pa vam grozi, če v davčni napovedi navedete neresnične,  nepravilne ali nepopolne podatke. Foto: BoBo
Če davčne napovedi ne vložite ali je ne vložite v predpisanem roku, vas lahko doleti od 250 do 400 evrov kazni, od 400 do 5.000 evrov pa vam grozi, če v davčni napovedi navedete neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke. Foto: BoBo

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25 odstotkov, pri čemer se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk. Napoved je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo.

Če je zavezanec v preteklem letu opravil več kot deset obdavčljivih odsvojitev tovrstnega kapitala, mora napoved vložiti v elektronski obliki prek sistema e-Davki. V primeru manjšega števila tovrstnih transakcij pa bodo na Finančni upravi RS (Furs) sprejeli tudi napovedi v papirnati obliki.

Napoved za odmero dohodnine od obresti morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU-ju je lani presegel znesek 1.000 evrov. Tokrat so zavezanci le prebivalci Slovenije, ne pa tudi tujci.

Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti je treba Fursu prijaviti, če so bili ti pridobljeni po 15. juliju 2008.

Novost pa je prestavitev roka za vložitev napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem iz sredine januarja na konec februarja. Rezidenti Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji in zunaj nje, nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.