Januarja smo zaradi izteka zaposlitev za določen čas doživeli močan skok brezposelnosti. Foto: BoBo
Januarja smo zaradi izteka zaposlitev za določen čas doživeli močan skok brezposelnosti. Foto: BoBo

Prijavljenih brezposelnih je bilo tako 4.821 oz. štiri odstotke več kot decembra lani in 4,3 odstotka manj kot januarja lani. Med novoprijavljenimi je bilo 1.327 iskalcev prve zaposlitve, 1966 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 9.251 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Od 9.019 brezposelnih, ki jih je zavod januarja odjavil iz evidence, pa se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6.241, kar je 54,7 odstotka več kot decembra in 0,5 odstotka več kot januarja lani.

Število prijavljenih brezposelnih se je na mesečni ravni povečalo v vseh območnih službah zavoda. Enako kot decembra se je najbolj okrepilo v Murski Soboti, in sicer za 6,8 odstotka. Večji porast kot na ravni države so imele še območne službe Maribor (+6,7 odstotka), Ptuj (+šest odstotkov), Velenje (+4,5 odstotka) in Koper (+4,3 odstotka).

Več visoko izobraženih brezposelnih
Januarja se je v primerjavi z decembrom še naprej zmanjševalo število iskalcev prve zaposlitve, mladih v starosti do 29 let, brezposelnih s srednjo strokovno in splošno ter s terciarno izobrazbo.

Povečali pa so se deleži brezposelnih od 30 do 39 let in od 40 do 49 let ter brezposelnih z osnovnošolsko in s poklicno izobrazbo. Letna primerjava struktur brezposelnosti pa kaže, da so najbolj povečali deleži dolgotrajno brezposelnih, žensk in iskalcev prve zaposlitve.

Med izobrazbenimi ravnmi sta se ob tem povečali kategoriji brezposelnih z osnovnošolsko in s terciarno izobrazbo, deleža brezposelnih s srednjo strokovno in splošno izobrazbo ter brezposelnih s poklicno izobrazbo pa sta se zmanjšala.