"Ješovnik je tudi svojo nalogo na JAPTI-ju odlično opravil. Predvsem je veliko potoval, če se le da, po eksotičnih državah, ter veliko zaposloval mimo kriterijev in ne glede na potrebe agencije," pravi Jože Damijan. Foto: BoBo

Poslanci so na predlog vlade pred dnevi razrešili dva člana uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb - Marka Goloba in Danila Grašiča, saj jima je očitala prekoračitve pooblastil ter nevestno in nestrokovno ravnanje. Potrdili pa so novega člana Jašovnika, medtem ko drugi vladni kandidat Vitoslav Türk ni dobil podpore. Upravo agencije do imenovanja novega predsednika uprave še vedno vodi Dagmar Komar.

Agencija tako za zdaj še nadaljuje delo, saj vladi ni uspelo, da bi že pred parlamentarnimi počitnicami poslanci odločali o novem državnem holdingu, ki bi prevzel naloge agencije. Te spremembe so tako napovedane za jesen.

"Ob podeljevanju tajkunskih posojil je gledal vstran"
Se je pa na imenovanje Ješovnika v agencijo na svojem blogu odzval ekonomist in minister v prvi vladi Janeza Janše Jože P. Damijan. "Ješovnik se na hierarhični lestvici pozicij, ki jih zasedajo aparatčiki SDS-a, vzpenja v obratnem sorazmerju s sposobnostmi," je zapisal.

Damijan je že februarja 2006 kot minister pri Janši protestiral, ko je Ješovnik postal podpredsednik nadzornega sveta NLB-ja. "Pa ni prav nič pomagalo. Peter Ješovnik je bil pravi človek za članstvo v nadzornem svetu največje banke. Njegova vloga je bila gledati stran, ko je NLB v letih 2005-2007 podelil največ slabih in tajkunskih kreditov ter kreditov na lepe oči."

Maja 2007 so nato Ješovnika imenovali za v. d. direktorja, novembra 2007 pa za direktorja Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI). "Po zamenjavi vlade ga je zato doletela notranja revizija, ki je pokazala 'kršitve zakonodaje o javnih naročilih, negospodarno trošenje proračunskih sredstev, vprašljivi zaposlovanje in dvigovanje plač ter podobno'. Ješovniku se nato ni zgodilo nič, sporazumno se je razšel z ministrstvom za gospodarstvo," opozarja Damijan.
Ješovnik ne komentira
Za komentar smo povprašali tudi AUKN oziroma Petra Ješovnika. Odgovorili so, da "osebnih diskvalifikacij Ješovnik ne želi komentirati."