Kad je bil zadržan glede prodaje deleža v PDP-ju, saj ima v svojem portfelju šest naložb s seznama za privatizacijo. Foto: MMC RTV SLO
Kad je bil zadržan glede prodaje deleža v PDP-ju, saj ima v svojem portfelju šest naložb s seznama za privatizacijo. Foto: MMC RTV SLO

Posebno družbo za podjetniško svetovanje (PDP) bi Kad po zakonu o Slovenskem državnem holdingu (SDH) moral prodati že lani, a se Kad in SDH nista mogla sporazumeti o ceni. Zdaj sta se očitno zedinila za 5,7 milijona evrov, ceno pa so določili na podlagi ocene pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij.

Cenitev vrednosti PDP-ja sta naročila tako SDH kot Kad in dolgo vztrajala vsak na svojem bregu. Po pisanju časnika Delo naj bi se zapletlo predvsem zaradi vrednosti naložb PDP-ja, saj je šest od sedmih naložb v njegovem portfelju takšnih, ki so na seznamu 15 naložb za privatizacijo.

SDH je doslej prodal tri podjetja s seznama 15 državnih naložb, ki ga je potrdil tudi DZ. Tako so nemškemu Fraportu prodali Aerodrom Ljubljana po ceni 177 milijonov evrov, Helios je šel v roke avstrijske skupine Ring (zanj je Ring odštel 250 milijonov evrov), Fotona pa je bila prodana za okoli 13 milijonov evrov ameriški družbi Gores Laser Holdings. Trenutno sta v prodajnem postopku še Adria Airways in Telekom Slovenije, ki je tudi največji in najbolj vroč privatizacijski kostanj.