Neznanec je v nedeljo zvečer s sabotažo ustavil šesti blok Teša. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Neznanec je v nedeljo zvečer s sabotažo ustavil šesti blok Teša. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Poškodovan tudi četrti blok Teš

Namerno okvaro so odkrili hitro, zato ni povzročila večje poslovne škode, sporočajo iz HSE-ja, je pa skupna škoda s poškodbami šestega bloka Teš več kot 300 tisoč evrov. Zaradi poškodb četrti blok ni deloval 12 ur. V družbi sicer ne vedo, ali gre za sabotažo, so pa zadevo prijavili policiji.

V HSE-ju so zavrnili namigovanja, da je incident povezan s poslovnimi in finančnimi ukrepi prestrukturiranja, po katerih bo Teš do konca leta imel 19 presežnih delavcev. "Naklepno povzročanje škode na objektu, ki sodi med kritično infrastrukturo državnega pomena, ni način izražanja nestrinjanja," so zapisali.

Sindikat in vodstvo zbližala stališča
Kot je znano, delavci Teša z načrti prestrukturiranja niso zadovoljni, zato so zahtevali sestanek z direktorjem Teša Armanom Koritnikom in preklic programa presežnih delavcev. Na pogajanjih pa sta pogajalski skupini HSE-ja in sindikata delavcev energetike zbližali stališča. Pogajanja še potekajo, zato sklepi še niso znani, a po neuradnih informacijah naj bi dosegli dogovor, da Teš ne bo odpuščal presežnih delavcev. V sindikatu zato ne razmišljajo več o stavki.

Poškodovanje dveh blokov Teša sta obsodili obe pogajalski skupini, ki pričakujeta, da bodo pristojni organi dejanje raziskali in ustrezno ukrepali.

Poškodovan tudi četrti blok Teš