Kitajske oblasti pravijo, da bodo bolj trajnostno rast dosegle s povečanjem domače porabe in zmanjšanjem svoje odvisnosti od izvoza. Foto: EPA
Kitajske oblasti pravijo, da bodo bolj trajnostno rast dosegle s povečanjem domače porabe in zmanjšanjem svoje odvisnosti od izvoza. Foto: EPA

V primerjavi s prvim četrtletjem letošnjega leta se je gospodarska rast upočasnila za 0,2 odstotne točke, saj je bila rast med januarjem in marcem letos 7,7-odstotna, zdaj pa je dosegla 7,5 odstotka. Podatki so povsem skladni s pričakovanji analitikov, ki so novo upočasnitev rasti tokrat napovedali.

K ponovnemu zmanjšanju gospodarske rasti naj bi pripomogli slabša trgovinska menjava in likvidnostna kriza v kitajskem bančnem sistemu. Po desetletjih velike gospodarske rasti naj bi se po poročanju svetovnih medijev kitajske oblasti le sprijaznile in sprejele počasnejšo rast tega drugega največjega svetovnega gospodarstva, saj je tudi vlada napovedala, da bo letna rast 7,5-odstotna. Lani je imela Kitajska 7,8-odstotno gospodarsko rast, kar je bila najslabša rast v zadnjih 13 letih.

Čeprav je to po evropskih standardih zelo visoka številka, pa gre za najnižje stopnje gospodarske rasti azijske velesile v več kot 20 letih.

Povečanje domače porabe in zmanjšanje odvisnosti od izvoza
"Rast kitajskega BDP-ja že pet četrtletij zapored ostaja pod osmimi odstotki, kar je očiten znak upadanja," je za BBC povedala analitičarka Ren Šjanfang, analitiki pa se sprašujejo, ali bo omenjeni cilj kitajske vlade mogoče doseči brez vladnih spodbud. Novo kitajsko vodstvo je že večkrat poudarilo, da si dolgoročno želi uravnotežiti kitajsko gospodarstvo in doseči bolj trajnostno rast, ki bi jo dosegli s povečanjem domače porabe in zmanjšanjem svoje odvisnosti od izvoza.

Iz svetovne tovarne naj bi se Kitajska spremenila v bolj normalno državo, kar zahteva višji standard za večji del prebivalstva. Dozdajšnji razvoj je bil zelo odvisen od poceni delovne sile. Prav tako želijo v Pekingu bolj podpreti mala in srednja podjetja ter nekoliko pripreti pipico velikanom.

Kitajska se ob tem spopada še z vse večjim prepadom med bogatimi in revnimi, kar povzroča strah pred socialnimi nemiri v državo. Novo vodstvo države naj bi si tako prizadevalo za širše vključujoč model rasti, analitiki pa so prepričani, da bi počasnejša gospodarska rast Kitajski dejansko pomagala na tej poti.