Največji delež v Alibabi ima japonska banka Softbank. Foto: Reuters
Največji delež v Alibabi ima japonska banka Softbank. Foto: Reuters
Jack Ma
Jack Ma je Alibabo ustanovil v svojem stanovanju leta 2005. Foto: Reuters

Šlo naj bi za eno največjih prodaj v zgodovini, posel naj bi bil še večji od javne prodaje delnic Twitterja lansko jesen.

Alibaba je namero prijavila v torek pri ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC). Alibaba pokriva 80 odstotkov celotne kitajske spletne trgovine. Po ocenah Bloomberga je podjetje vredno 170 milijard dolarjev, po javni prodaji delnic pa se lahko njegova vrednost dvigne do 260 milijard.

Alibaba je pri SEC-u napovedala, da namerava s prvo javno prodajo delnic zbrati najmanj milijardo dolarjev, kar je po mnenju analitikov popolnoma pesimistično, saj ti pričakujejo več kot 1,8 milijarde dolarjev, kar je lani jeseni uspelo Twitterju, morda pa tudi več kot 16 milijard, kar je pred dvema letoma uspelo Facebooku.

Prodaja čez tri mesece?
Alibaba še ni sporočila, s kakšno ceno delnic bo šla na borzo in koliko delnic bo na voljo za prodajo. Ti podatki bodo znani v nadaljevanju priprav na uvodno javno prodajo, kar bo trajalo še najmanj tri mesece. Je pa podjetje prijavilo, da je v 12 mesecih do konca marca ustvarilo 5,6 milijarde dolarjev prihodkov in 1,3 milijarde dolarjev dobička.

Alibabo je leta 1999 ustanovil nekdanji učitelj angleščine Jack Ma, ki je po ocenah revije Forbes danes že peti najbogatejši Kitajec s premoženjem, ocenjenim na 8,4 milijarde dolarjev. Po prvi javni prodaji Alibabe, pri kateri ima Ma 8,9-odstotni delež, se bo njegovo premoženje še oplemenitilo.

Smeji se tudi Yahooju
Največji delež v Alibabi ima danes japonska banka Softbank, in sicer 34,4-odstotnega, kar pomeni, da bodo tudi po njej "deževali" dolarji. Šampanjce pa bodo odpirali tudi pri ameriškem spletnem podjetju Yahoo, ki je leta 2005 kupil 43-odstotni delež v Alibabi za milijardo dolarjev.

Yahoo je leta 2012 polovico deleža spet prodal Alibabi za več kot sedem milijard dolarjev. Ostala sta mu še več kot 20-odstotni delež in pravica, da polovico proda ob prvi javni prodaji delnic Alibabe. S tem bo padlo v blagajno še najmanj deset milijard dolarjev, ki jih bo treba pametno naložiti, saj bo s prodajo deležev Alibabe izpadel velik del prihodkov in dobička Yahooja.

Vodstvo Yahooja se lahko odloči za izplačilo dividend delničarjem za nadaljevanje odkupa lastnih delnic ali pa za kakšen prevzem, pri čemer se kot logična tarča kaže nekdaj veliki AOL, ki je danes vreden le še okrog 3,5 milijarde dolarjev.