Predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča skrbi, da si ob iskanju rešitev za banke ne bomo pripravljeni priznati globine problema, ki je v delu povezan s sistemsko in politično korupcijo. Foto: BoBo
Predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča skrbi, da si ob iskanju rešitev za banke ne bomo pripravljeni priznati globine problema, ki je v delu povezan s sistemsko in politično korupcijo. Foto: BoBo

Ves bančni sistem seveda ni skorumpiran in del njega deluje dobro, a to ne spremeni dejstva, da je bil v določenem delu samopostrežna za ljudi, ki so bili povezani s pravimi ljudmi, je dejal v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo in dodal, da se je to dogajalo v dovolj velikem delu, da lahko trdi, da gre za sistemsko korupcijo, in ne zgolj za posamezne ekscese.

"S politiko ali interesnimi centri povezani lobiji obvladujejo del kapitalskih ali kadrovskih tokov v državi. Uveljavljanje osebne, moralne, politične, odškodninske ali kazenske odgovornosti za ravnanja in opustitve, povezane z upravljanjem omenjenih družb, pa je skoraj ničelno," je opozoril.

Skrbi ga, da ne bomo priznali problema
Komisija za preprečevanje korupcije je pod drobnogled vzela tudi državne banke - glede Nove Kreditne banke Maribor in Nove Ljubljanske banke vodi več postopkov, a Klemenčič o podrobnostih ni mogel govoriti. "Trenutno končujemo sistemsko načelno mnenje v povezavi s korupcijskimi tveganji v bančnem sektorju, predvsem NLB-ju in NKBM-ju," je dejal in dodal, da so del ugotovitev in dokumentov že posredovali drugim pristojnim organom.

Klemenčiča skrbi, da si ob iskanju rešitev za banke ne bomo pripravljeni priznati globine problema, ki je v delu povezan s sistemsko in politično korupcijo. "Prvi korak k reševanju problema je, da ga priznaš. In v Sloveniji tega koraka še nismo naredili - ne lastniki ne same banke ne regulator bančnega sistema," je dejal.

Zaradi Teš 6 nas lahko še boli glava
Dotaknil se je tudi projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Ker tudi v tem primeru teče kriminalistična preiskava, postopka konkretno ni mogel komentirati, je pa dejal: "Projekt je izjemno politično in kapitalsko obremenjen. Obstaja velika možnost, da nas bo zaradi tega projekta še vse bolela glava, ko in če pridejo epilogi."

Stvari se le počasi premikajo
Klemenčič meni tudi, da je napredek pri pregonu gospodarskega kriminala in korupcije prepočasen in nezadosten, da pa se stvari v zadnjih nekaj letih premikajo - rešitev vidi v večji privatizaciji državnih podjetij ali vzpostavitvi robustnega pravnega in institucionalnega sistema za obvladovanje tveganj politične in sistemske korupcije pri upravljanju s kapitalskimi naložbami države.