NKBM je z vnaprej dogovorjenim poslom pomagala 3Lanu, da je lastniško prevzel Večer. Foto: BoBo
NKBM je z vnaprej dogovorjenim poslom pomagala 3Lanu, da je lastniško prevzel Večer. Foto: BoBo
Matjaž Kovačič
Matjaž Kovačič je do letos vodil NKBM. Foto: BoBo
KPK: V NKBM-ju korupcija

Komisija (KPK) v svojem poročilu razkriva, da sta Matjaž Kovačič, takrat predsednik uprave NKBM-ja, in Manja Skernišak, takratna članica uprave banke, "s kršitvijo notranjih aktov banke ter v nasprotju z dolžno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika" 3Lanu omogočila korist v obliki sredstev za aro za nakup delnic Večera.
Da je to storila, je preplačala delnice elektrodistribucijskih podjetij in se izpostavila povečanemu tveganju v razmerju do podjetja Kandela, ki v času prodaje sploh še ni bilo lastnik vseh omenjenih prodanih delnic. Po mnenju komisije okoliščine kažejo, da je šlo za vnaprej dogovorjen posel.
"Ravnanje predsednika in članice uprave NKBM-ja je bilo torej tisto, ki je v končni fazi in prek nekaj posrednikov omogočilo plačilo are za nakup delnic družbe Večer zasebnemu podjetju brez siceršnje finančne zmožnosti za izvršitev takega plačila," opozarjajo. "S tem sta obe odgovorni osebi izpolnili vse znake korupcije," dodajajo na KPK-ju.
Korupcija – slovenski sistemski endemit
A NKBM ni izjema, saj na komisiji ugotavljajo, da gre za širše dogajanje v slovenskem bančnem sistemu – visoka korupcijska tveganja na več ravneh obravnavanja in odobravanja naložb, delegirani posli, pogojeni z neformalnimi osebnimi, poslovnimi in političnimi povezavami, ter nedelovanje sistema notranjega in zunanjega nadzora bančnega poslovanja. Ob tem je komisija za prihodnje tedne napovedala tudi načelno mnenje glede korupcijskih tveganj v domačem bančnem sistemu.
Brez komentarja in brez krivde
Uprava NKBM-ja ugotovitev protikorupcijske komisije ne komentira, dokler revizija ne bo končana, se pa zavzema za sankcioniranje morebitnih nepravilnosti, so sporočili iz banke. Finančni minister Janez Šušteršič pa meni, da je nujno preučiti odgovornost takratnih nadzornikov.

Dušan Jovanovič, ki je nadzorni svet NKBM-ja vodil do skupščine banke 8. junija letos, je v odzivu na ugotovitve protikorupcijske komisije za časnik Večer zavrnil trditve, da nadzorni svet ni bil odziven, ter dejal, da so izvedli notranjo in zunanjo revizijo, izsledke revizije so nato komisiji tudi posredovali.

"Če revizija reče, da niso podani elementi za kakršno koli odgovornost, potem ne vem ... Bi naj mi prediktirali njihovo koruptivno dejanje? Če so oni komaj danes izdali odločbo, potem bi mi zelo težko naprej opredeljevali kar koli," je dejal.
"Občutljivo dejstvo"
Jovanovič pravi, da je bil nakup delnic elektropodjetij stvar uprave, kakšen je bil interes Kovačiča in Skernišakove, pa da ne ve. "Gre za to, ali je bila pri tem banka kot finančni posrednik oškodovana ali ne. Družba kot družba tega nikdar ni kupila zase, delala je samo kot vmesnik, tako kot je vmesnik pri tisočinenem poslu," je dejal Jovanovič in dodal, da gre tukaj za občutljivo dejstvo, ker gre za Večer in druge povezave.

V osrednjem bančnem nadzorniku Banki Slovenije so v primeru ugotovljene korupcije dela vodstva NKBM-ja povedali, da zadeve preučujejo, po proučitvi pa se bodo odločili o nadaljnjih ukrepih.

KPK: V NKBM-ju korupcija