Zakon o državnem holdingu ne navdušuje sindikatov. Foto: BoBo
Zakon o državnem holdingu ne navdušuje sindikatov. Foto: BoBo
Prostori Kad
Kapitalska družba bo po usklajevanjih na delovni skupini znotraj holdinga ostala samostojna pravna oseba. Foto: BoBo
Državni zbor
Strategijo upravljanja naložb v državnem holdingu bo sprejemal Državni zbor Foto: BoBo

Koalicija je namreč predlagala, da bi v nadzorni svet upravljavca z državnim premoženjem štiri člane predlagala vlada (pri čemer bo enega predlagal ekonomsko socialni svet), štiri poslanske skupine in enega komisija za nadzor javnih financ. Kljub nasprotovanju Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov je predlog ostal v zakonu.

Ob tem je predsednik delovne skupine in poslanec SDS-a Marko Pogačnik dejal, da je mnenja, da mora za upravljanje državnega premoženja odgovornost bremeniti vlado, obenem pa dodal tudi, da soglasja o nadzornem svetu v delovni skupini ne bi bilo, četudi bi se sestala še večkrat.

Pogačnik: Ni razlogov za referendum
Glede drugih odprtih vprašanj naj bi se v delovni skupni poenotili, med drugim so danes tako razpravljali o vrednotenju premoženja, ki ga bodo prenesli na holding. Dogovorili so se, da bodo naložbe prenesli po pošteni vrednosti, s čimer se po navedbah Pogačnika strinja tudi finančno ministrstvo.

Pogačnik je ob tem izpostavil tudi, da so med zasedanji delovne skupine upoštevali več predlogov opozicije in socialnih partnerjev. Zato je Pogačnik prepričan, da ni vsebinskih razlogov za referendum, ki se je v javnosti večkrat omenjal kot možnost, če bi koalicija vztrajala pri svojih predlogih.

Druge vsebinske rešitve ostajajo nespremenjene. V holding se bo tako preoblikovala Slovenska odškodninska družba (SOD), ki ji bodo pripojili Družbo za svetovanje in upravljanje ter Posebno družbo za podjetniško svetovanje. Kapitalska družba (Kad) bo ostala samostojna pravna oseba znotraj holdinga, Modra zavarovalnica pa bo odvisna družba Kada.

Holding bo vodila tričlanska uprava, ki bo imenovana s pomočjo mednarodnega razpisa, strategijo upravljanja naložb pa bo sprejemal državni zbor. Ustanovitev holdinga pomeni tudi ukinitev agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN).

Sindikat energetikov: Holding? Ne, hvala.
Umestitvi energetskega sektorja v državni holding pa razburja sindikat delavcev energetike Slovenije. V sindikatu so prepričani, da je energetski sektor eden izmed nosilcev razvoja države, ki bo ob rasti cen energije postajal vse pomembnejši.

Po mnenju sindikata je namreč usoda premoženja v holdingu zapečatena. Menijo namreč, da je holding kapitalsko neustrezen, denarni tok iz poslovanja pa bo služil samo za poplačilo zapadlih dolgov države. To pa po mnenju sindikata pomeni, da se bo energetski sektor, če pristane v holdingu, moral odpovedati vsem razvojnim načrtom, kar bo pustilo posledice na vse gospodarske dejavnosti v državi.

Predlog zakona je delovna skupina prejšnji teden poslala še Ekonomsko-socialnemu svetu, kjer pa predlog ni požel navdušenja. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je kot najboljšo rešitev navedel, "da holdinga sploh ne bi bilo."

L. L.