Lars Nyberg je izgubil zaupanje slovenskega finančnega ministra. Foto: BoBo
Lars Nyberg je izgubil zaupanje slovenskega finančnega ministra. Foto: BoBo
false
Miro Cerar zaupa presoji finančnega ministra. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Oditi morajo prav vsi, ki še niso bili razrešeni, je odločen Erjavec. Foto: BoBo
false
Mramor je od DUTB-ja zahteval podatke, jih proučil in ugotovil, da plačila niso skladna z novo politiko prejemkov DUTB-ja. Zato bo zdaj zahteval razrešitev Nyberga, ki je kot predsednik upravnega odbora pristojen za sklepanje pogodb. Foto: BoBo
false
V kolikor ne bo celotno vodstvo odstopilo, bodo to predlagali na koaliciji, je napovedal Dejan Židan. Foto: BoBo
Slaba novica za vodstvo slabe banke
Se bo moralo vodstvo DUTB-ja posloviti?
Tarča: Varčevalna dvojna morala

"Na seji vlade bo Mramor predlagal razrešitev Nyberga, v nadaljnji razpravi pa se bomo odločili, s kakšnimi ukrepi naprej. Sam sem mnenja, da bi morali poseči tudi v upravo, ki nosi določeno odgovornost pri nepravilnostih v zvezi z izplačili," je povedal predsednik DeSUS-a Erjavec po sestanku koalicije.

"Mislim, da ne bomo razdeljeni glede razrešitve ostalih upravljavcev v DUTB-ja, je pa to stvar odločitve vlade, tudi ostali ministri morajo povedati svoje," je še dodal Erjavec.

Mramor, ki je koalicijsko srečanje zapustil predčasno, je sicer že povedal, da je izgubil zaupanje v Nyberga: "Izgubil sem zaupanje v glavnega neizvršnega direktorja DUTB-ja, ker me je s svojimi informacijami zavajal, ker so bili dogodki drugačni, kot jih je navajal, zamolčano mi je bilo tudi plačilo za nazaj," je pojasnil Mramor.

Mramor je spomnil na marca letos sprejeto novo politiko prejemkov DUTB-ja, ki je bistveno znižala plače vodilnih - torej izvršnih in neizvršnih direktorjev. Po uvedbi nove politike prejemkov je minister zahteval spremembo pogodb. Kot je dejal, je dobil zagotovilo, da bo to narejeno.

Po prvem preverjanju je Mramor ugotovil, da pogodbe niso v popolnosti usklajene z novo politiko prejemkov, čeprav je od DUTB-ja dobil zagotovilo, da so zadeve uredili z aneksi. Minister je nato še dvakrat zahteval spremembe osnovnih pogodb, ko pa te še vedno niso bile sprejete in podpisane v skladu z novo politiko prejemkov, pa je znova posredoval in dobil enako zagotovilo.

Premier Miro Cerar podpira Mramorjevo odločitev za razrešitev Nyberga, saj zaupa presoji finančnega ministra. Glede pozivov iz strank SD in DeSUS, da mora oditi celotno vodstvo slabe banke, pa je dejal: "Gre namreč za zelo široko opredeljeno zahtevo, sam pa sem zagovornik tega, da se najprej ugotovijo natančna dejstva." Če bodo predstavljena dejstva, ki bodo pokazala, da obstajajo za takšen ukrep utemeljeni razlogi, in če to ne bi prizadelo delovanja DUTB-ja, bodo tudi odločali v tej smeri, je v izjavi pred sejo DZ-ja poudaril Cerar.

"Oditi mora celotno vodstvo"
Po besedah Erjavca razrešitev Nyberga ne bo dovolj, saj morajo iz vodstva DUTB-ja oditi prav vsi, ki še niso bili razrešeni, je odločen Erjavec.

DUTB si mora povrniti zaupanje z dobrim odgovornim in transparentnim delom, je dejal in ob tem spomnil, da v stranki že dalj časa niso več zaupali v vodstvo slabe banke. "Pričakujemo, da v slabi banki, ki je praktično država v državi, enkrat naredimo red in bo poslovala v skladu z namenom. Ne pa, da si nekateri izplačujejo visoke plače in dnevnice," je opozoril Erjavec.

Vodstvo slabe banke je izgubilo zaupanje, zato bi bila edina prava pot njihov odstop v celoti, je stališče SD-ja predstavil njen predsednik Dejan Židan. Če ne bodo odstopili sami, bo SD predlagal razrešitev, je dodal.

"Ljudje, ki vodijo gospodarske družbe in institucije v Sloveniji, živijo v Sloveniji, kjer delavke dobijo slovensko delavsko plačo, uradniki slovensko uradniško plačo in kjer tudi direktorji morajo dobiti slovensko direktorsko plačo," je dejal Židan.

V opoziciji različna mnenja
Poslanec SDS-a Anže Logar je v izjavi za medije v DZ-ju dejal, da finančni minister v predlogu razrešitve Nyberga govori o zaupanju, zato pričakuje podobno "akcijo" tudi v primeru NLB-ja, ki kljub slabemu finančnemu stanju najema storitve "zasebnih podjetij za preganjanje tega, kar bo morala banka sama po sebi preganjati, in to za bistveno višje zneske, kot jih imajo zaposleni na slabi banki".

Mateju Toninu iz NSi-ja višina plač vodilnih v slabi banki, ki je res izjemno visoka, ni tisti glavni razlog za pozive k zamenjavi vodstva. Afera s plačami, tako Tonin, bi lahko bila le manever za odstranitev tujcev in nastavitev "primernih ljudi, ki bodo po željah nekaterih omrežij iz ozadja razdelili milijardo in pol evrov premoženja". DUTB opravlja z milijardami, torej so plače vodilnih v primerjavi s tem drobiž, ocenjuje.

ZL po besedah vodje poslanske skupine Luke Meseca veseli, da je minister prisluhnil njihovemu pozivu in bo končno začel urejati zadeve v slabi banki. V stranki pozdravljajo Mramorjevo odločitev, da predlaga razrešitev predsednika upravnega odbora, saj je ta po oceni Meseca najbolj odgovoren za stanje, ker je podpisoval pogodbe z "nerazumnimi zneski".

Upravni odbor: Ministrstvo je bilo s prejemki seznanjeno
Mramor je nato od DUTB-ja zahteval podatke, jih proučil in ugotovil, da plačila niso skladna z novo politiko prejemkov DUTB-ja. Zato bo zdaj zahteval razrešitev Nyberga, ki je kot predsednik upravnega odbora pristojen za sklepanje pogodb.

Upravni odbor DUTB-ja sporočil, da je seznanjen z odločitvijo Mramorja, da bo skupščini predlagal razrešitev Nyberga. "Postopki v takšnih primerih so jasni - na skupščini je, da se opredeli do predloga ministra," so sporočili.

Zatrdili pa so, da je bilo ministrstvo za finance "vseskozi seznanjeno z vsemi prejemki izvršnih in neizvršnih direktorjev DUTB-ja". Dodajajo, da bodo svoj pogled podrobneje predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Kaj bo z odpravninami?
V upravnem odboru medtem ostajajo trije neizvršni direktorji, ki jih je vlada imenovala marca letos - Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik. "Za zdaj bodo v odboru trije člani, ki bodo med sabo izbrali svojega predsednika," je dejal Mramor. Vladi pa bodo v najkrajšem mogočem času podali predlog za imenovanje novega neizvršnega direktorja, je dodal.

Glede odpravnin je minister povedal, da po pogodbah, ki jih je videl, te neizvršnim direktorjem DUTB-ja ne pripadajo. "Je pa to relevantno vprašanje, saj so pravico do odpravnine predvidevale prvotne pogodbe, čeprav je takrat veljavna politika prejemkov ni določala. Zato sem že pred marcem zahteval uskladitev, ki se je izvedla," je dejal.

Nyberg razloga za odstop ni videl
Prejemki vodilnih v DUTB-ju so se po spomladanskih vladnih ukrepih glede slabe banke in po objavi porevizijskega poročila Računskega sodišča spet znašli v središču zanimanja politikov.

Nyberg je včeraj sicer zatrdil, da so vodilni vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami in dodal, da so v sredo ministru Mramorju predstavili vse številke in razjasnili zadevo.

O kakšnih razrešitvah ni bilo govora, je zatrdil Nyberg, ki tudi ne vidi razloga, da bi odstopil sam. "Ne vidim razloga za odstop. Vse je bilo in je popolnoma pregledno," je dejal.

Podpora temu, da Nyberg odide
Da je vodstvo DUTB-ja je neposredno zanikalo odločitve vlade in tako zapravilo zaupanje SD-ja, pa je takoj poudaril predsednik stranke in kmetijski minister Dejan Židan in dodal, da je treba poiskati ljudi, ki bodo delali za plače, kot jih imamo v Sloveniji.

Tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je spomnil, da v stranki že dalj časa niso več zaupali v vodstvo DUTB-ja. Mramorjev predlog za razrešitev Nyberga zato podpirajo, Erjavec pa pričakuje, da si bo DUTB povrnil zaupanje z dobrim, odgovornim in transparentnim delom.

Novo usklajevanje o slabi banki
Pred politiko pa je novo usklajevanje glede DUTB-ja. Vlada je namreč pripravila predlog novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je v parlamentarnem postopku.

Kot je spomnil Mramor, DUTB in Slovenski državni holding (SDH) nista v sistemu politike plač javnega sektorja in zanju omejitve plač iz t. i. Lahovnikovega zakona ne veljajo. "Za njiju veljajo posebna pravila, ki jih vlada ureja s politiko prejemkov in takšna zdaj ostajajo. A v parlamentarnem postopku je predlog zakona v usklajevanju in o tem se bomo pogovarjali," je napovedal minister.

Slaba novica za vodstvo slabe banke
Se bo moralo vodstvo DUTB-ja posloviti?
Tarča: Varčevalna dvojna morala