Nakup Hidrie v Kolektorju označujejo za sovražno potezo. Foto: Kolektor
Nakup Hidrie v Kolektorju označujejo za sovražno potezo. Foto: Kolektor

Prva naloga po prevzemu podjetja, ki ustvari 20 milijonov evrov prometa na leto in ima 84 zaposlenih, bo poenotenje tehnologij, proizvodnih linij obeh družb. Missel je do zdaj le razvijal in tržil izdelke, sestavne dele pa so izdelovali njegovi kooperanti, z nakupom pa bo to vlogo prevzel Liv.

Direktor Kolektorja Liva Primož Bešter je dejal, da bodo prek nemškega hčerinskega podjetja vstopili na nove trge, predvsem Nemčije, Francije in Španije, kjer postojnska družba do zdaj ni bila navzoča. Gre za že tretje podjetje, ki ga je prevzel Kolektor. Leta 2002 so kupili svojega nekdanjega lastnika, Krautt&Bux, dve leti pozneje pa SWL.

Hidria kupuje lastnika največjega posamičnega lastnika Kolektorja
Največji posamični lastnik Kolektorja je FMR, za katerega se zanima tudi Hidria, ki je že kupila 38,66-odstotni delež družbe, kar so v Kolektorju označili za sovražno potezo. Storili bodo vse za svojo zaščito oziroma za koncentracijo lastništva v svojih rokah, zato so že odkupili deleže Vipe Holdinga in Abanke, kupujejo pa tudi deleže manjšinskih lastnikov. Petrič meni, da vstop Hidrie v lastništvo FMR-ja ne prinaša sinergije, ampak le škodo lokalnemu okolju.