Na AUKN-ju pričakujejo, da bodo podjetja njihova priporočila prenesla v prakso. Foto: MMC RTV SLO
Na AUKN-ju pričakujejo, da bodo podjetja njihova priporočila prenesla v prakso. Foto: MMC RTV SLO

Iz priporočil, objavljenih na spletni strani agencije (AUKN), je mogoče razbrati, da so priporočila strnili v devet točk, povzemamo pa nekatere zanimivejše. Tako državnim podjetjem priporočajo, naj podatke o poslovanju v posameznem letu javno objavijo še pred koncem prvega četrtletja prihodnjega leta in skličejo redno skupščino najpozneje v roku dveh mesecev po takšni objavi.
Če podjetja prejmejo vprašanje družbenika ali delničarja, jim na AUKN-ju predlagajo, naj nanj čim prej odgovorijo, tako da utemeljen, zanesljiv, jasen in celovit odgovor javno objavijo.

Priporočila si lahko preberete tukaj.

Če je bilo vprašanje poslano še pred skupščino, odgovora nanj pa niso podali, jim svetujejo, naj ga vidno uvrstijo na dnevni red skupščine delničarjev.
Spoštuj ali pojasni
Poleg tega bi na agenciji radi videli, da podjetja v letnem poročilu zapišejo tudi pričakovanja AUKN-ja glede rezultatov poslovanja dotičnega podjetja. Pričakujejo tudi, da so družbe sprejele kodeks upravljanja družb s kapitalskimi naložbami države, v okviru posebnega oddelka poslovnega poročila vključijo izjavo o upravljanju družbe, se po principu "spoštuj ali pojasni"opredelijo do priporočil kodeksa in izjavo o upravljanju družbe objavijo tudi na svoji spletni strani.
Pozivajo jih tudi naj v letnem poročilu jasno in konkretno razkrijejo bruto in neto prejemke ter druge pravice iz pogodbe (npr. uporaba službenega vozila, strošek zavarovanja, strošek izobraževanja, strošek članarin) vsakega člana uprave in nadzornega sveta.
Isti revizor le za pet let
Posegli so tudi na področje revizij, kjer državnim družbam predlagajo menjavo revizorjev po petih letih neprekinjenega opravljanja revizij, družbe pa lahko istega revizorja znova izberejo šele po dveh letih od zadnje revizije, vmes pa si morajo najti drugega.
Na AUKN-ju so za MMC pojasnili, da gre le za priporočila in da državnih podjetij ne morejo prisiliti v upoštevanje priporočil. Se pa v praksi pričakuje, da jih prenesejo v svoje poslovanje, v nasprotnem primeru pa pojasnijo, zakaj tega niso storila. Na agenciji dodajajo, da hočejo na ta način vzpostaviti dobro prakso korporativnega upravljanja.