Uprava, ki jo po odhodu Bojana Dremlja vodi Ivica Kranjčević je eno odškodninsko tožbo že vložila. Foto: BoBo
Uprava, ki jo po odhodu Bojana Dremlja vodi Ivica Kranjčević je eno odškodninsko tožbo že vložila. Foto: BoBo

Gre za revizijo, ki jo je opravila revizijska hiša Deloitte, ki je ugotovila, da je nekdanja uprava Telekoma, ki jo je vodil Bojan Dremelj povzročila za 21 milijonov evrov škode, ki naj bi bila posledica kršitve dolžnosti članov vodstva in nadzora. Dremljeva uprava je očitke zanikala in izrazila dvom o kakovosti dela revizijske hiše.

AUKN je poudaril, da za presojo nepravilnosti ni poklicana niti obstoječa niti prejšnja uprava Telekoma, ampak pristojni državni organi. Zato AUKN zahteva, da Telekom poročilo o reviziji pošlje "inštitucijam, ki so pooblaščene in strokovno usposobljene za pregled, oceno in primerno ukrepanje v navedeni zadevi".

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb dodaja, da je dosledno razčiščevanje nepravilnosti potrebno tudi zaradi vzpostavitve zaupanja delničarjev in državljanov v to, da tisti, ki opravljajo najvišje funkcije v državnih podjetjih, delujejo popolnoma pošteno, strokovno in po najvišjih etičnih standardih. V primeru potencialnih nepravilnosti in nezakonitosti pa morajo v teh podjetjih takoj ukrepati ne le uprave in nadzorni sveti, ampak tudi zaposleni v družbi.

Telekom eno tožbo že vložil
Telekomova uprava, ki jo vodi Ivica Kranjčević, je za 7. marec sklicala skupščino družbe, na kateri naj bi odločali tudi o sklepu, da uprava v šestih mesecih od dneva skupščine vloži tožbe za povrnitev ugotovljene škode. Uprava je eno odškodninsko tožbo proti nekdanji upravi pod vodstvom Bojana Dremlja sicer že vložila.